Layout / Design
Kortet har monteret MSI's egen Cyclone-køleløsning. Kortet fremstår solidt, gedigent og den monterede køleløsning er tung og og solid. Kort sagt et kvalitetskort bygget med solid capacitors for bedste holdbarhed. Strømfaserne fremstår også som værende af særdeles prisværdig karakter, ligesom PCB'et også kan både ses og føles, som værende af allerhøjeste kvalitet.
Den solide og brutalt udseende køler tager hele blikfanget, mens der til højre anes en række ret så solide strømfaseenheder. Flot design og kvaliteten springer næsten en i øjnene:
På kortets bagside ses en solid montageramme til køleren - tror man. For faktisk er denne kun fæstnet med stjerneskruer, så man man nemt selv kan montere sin egen køleløsning og pille MSI's Cyclone af, hvis man vil det. Og ret releveant lavet af MSI, når nu kortet er et specielt OC Edition der er vældigt imponerende med sine OC-resultater. Dog er kortet, som det ses forberedt på PCB'et/printpladen for en eventuel montageramme til et større model køleløsning. Smart og godt tænkt!
Tilslutningsmæssigt ses en mini-HDMI, samt to DVI-I/D stik. Placeringen af mini-HDMI stikket kunne dog være bedre udført. Det vender vi tilbage til lidt senere.
MSI har flot udskåret deres logo-navn og der er fint med tilstrækkelige luftriller på bagpladen.
Bagtil er der kun én PCI-e 6-pin strømtilslutning. Personligt foretrækker jeg disse monteret vertikalt, fremfor horisontalt. Men med dette korts længde, burde denne montage ikke volde de store problemer.
Kigger vi nærmere på den monterede køleløsning i nærbillede, ses det tydeligt, at denne er af høj kvalitet og formår at flytte større mængder varme ganske effektivt (Stor blæser, heatpipes, og mange køleribber - mums, red).
Designkonklusion:
Køleløsningen er mere end tilstrækkeligt god og der opnås fine resultater med denne under OC af kortet. Temperaturen ligger stabilt på ca. 29-30 grader celsius, idle i Windows 7. Under fuld belastning og ved overclock af kortet opnås den højeste temeperatur på 52 grader celsius. Under OC generelt er temperaturen ved maksimal belastning på 48-52 grader celsius. Meget acceptable temperaturer må jeg sige. Støjmæssigt ligger blæseren på 30.6 dB ved 40% rotation, hvilket er standardhastigheden på dette kort. Ved 100% rotation kan kortet høres - men det er bestemt ikke et støjende bekendtskab. HiS Radeon HD5870 1GB larmer mere under spin-up test ved boot af maskinen, end dette kort gør ved maksimal rotationshastighed. Støjen ved 100% blæser rotation ligger på 33.6 dB, målt 2 CM fra centrum af blæseren. Målt over toppen af kabinettet (et Coolermaster HAF-922 med kæmpeblæser i toppen) ligger støjen på 30.6 dB. Målt i min stue med TV tændt, 3.5 meter væk fra PC'en i normalt stemmeleje måles der 30.2 dB til sammenligning
Her ses kortet monteret i maskinen:
Alt i alt et veldesignet grafikkort med en mere end acceptabel køleløsning, samt i et flot design, der nemt kan udskiftes ved behov af brugeren selv. Det er et absolut plus, at det er så nemt at skifte køleren på kortet, når dette netop er et OC Edition. Set med min optik kan det faktisk ikke gøres bedre, rent designmæssigt eller effektivitetsmæssigt.
Kortet burde uden problemer finde anvendelse for en hver overclocker, der elsker, at tweake sin hardware til der går brand i maskinen eller til en HTPC med de flotte, lave temperaturer og støjforhold kortet udviser.
Designproblem:
Men ingen roser uden torne - og perler opstår også kun som det vides ved brug af konstant irritation af en østers eller musling. Og hvor MSI N450GTS Cyclone OC Edition 1GD5 er en sand perle og opnår "flotte roser" med sine excellente resultater og fabriksoverclockning plus yderligere evne til at presse endnu mere OC ud af kortet, har dette dog en ret generende designfejl.
En eller anden ingeniør, der godkendte stikkenes placering på PCB'et og bagpladen, burde lige have taget højde for en enkelt detalje, der smuttede i skyndingen (og sikkert bevirkede en hastig afskedigelse). Nemlig det faktum af ud af hele 5 topmoderne kabinetter samt 1 oldgammelt, der står hos både mig og Freke (indeholdende diverse konfigurationer af "torden-gaming-PC'er", testrig, mediecentre, hjemmeservere, mv.) findes der ikke i et eneste af disse, hvor den vedlagte mini-HDMI-til-HDMI adapter kan benyttes! - ak ak ak...:(
Vi lader lige fotografierne af kortets stik og adapter stå i 30 sekunder, mens vi trækker vejret dybt og tænker over det vi ser her:
Problemet skyldes simpelthen, at mini-HDMI stikket er placeret allerøverst oppe i toppen af kortet, kombineret med at den medleverede adapter er ALT for kort, før denne bliver ALT for TYK. Og ingen af vore mange kabinetter fra ca. 10 år tilbage har fysisk mulighed for, at montagebagkanten, hvor man skruer kortets bagplade fast ikke kommer i karambolage med bemeldte mini-HDMI-til-HDMI adapter. Lige bortset fra ET kabinet - nemlig SilverStone LaScala SST-LC04 HTPC-kabinettet, hvor bagpladernes skruekanter stikker bagud af kabinettet. Men ak, desværre - jeg kunne ikke teste kortet i dette kabinet, da det er så gammelt, så jeg kun har AGP-riserplader til horisontal montage (og i øvrigt er det lånt ud pt.).
Så derfor fik vi ikke i denne omgang testet HDMI-til-TV med et NVIDIA-kort fra serie 400, hvilket jeg havde set frem til efter nøje at have gennemgået hvordan dette virker på AMD's 5000-serie, netop fordi dette er et punkt, mange forbrugere har påtalt overfor NVIDIA i lang tid. Personligt set med min store erfaring med grafikkort, burde mini-HDMI stikket have været placeret i midten af bagpladen på kortet, hvor man tidligere brugte denne placering til netop store multiadaptere til video-ind-ud og S-VHS. For rent praktisk er mini-HDMI stikket meget malplaceret og derved for de fleste faktisk fuldstændigt uanvendeligt (med mindre man kan finde og købe en anden adapter der er enten længere eller mindre tyk i det).
Vi ryger videre til softwaredelen...