Hvordan virker den ?
Det lyder som lidt af en heksekunst at få omdannet en 12VDC batterispænding til 230VAC. Vi skal med andre ord fra noget med lavt potentiale uden svingninger (jævnstrøm) til en ret stor svingende udgangsspænding (vekselstrøm).
Det gøre man ved populært sagt at klippe 12V spændingen op i små bidder gennem en elektrisk svingningskreds (aka oscillator). I de små billige invertere er det oftest en såkaldt astabil multivibrator, der sørger for at spændingen skifter tilstand mellem en høj og en lav.
Det vil ligne den røde firkantformede kurve, og det vi gerne vil have ud er en sinusform. Al den efterfølgende elektronik du kan tænkes at forbinde til inverteren, er nemlig lavet til at konvertere sinusspændinger til DC - med lamper som undtagelse. En alt for firkantet spænding vil belaste din strømforsyning, og ofte vil du kunne høre det som en kraftig brummen/snerren.
Efterfølgende kobler man en række effekttransistorer ind for at kunne trække tilstrækkeligt med ampere til at drive dine apparater, og til slut filtrerer man kurveformen for at få den til at ligne en sinuskurve mest muligt. Netop filteret er en kritisk komponent, og mange billige invertere har utilstrækkelig filtrering. Generelt kan man sige at jo dyrere inverter, jo større/bedre filter, og dermed tættere på dit 230VAC udtag fra elværket.
Invertere fås i mange størrelser op til flere tusinde watt, og man bør være kritisk i sit valg af inverter. En lille sag som Powercan fra Sandberg er i småtingsafdelingen, lavet til dig der er på farten og skal have ladet din bærbare PC op, mens du kører o.lign. Andre eksempler på anvendelse af power invertere er solcelle anlæg, hvor man skal omdanne jævnstrøm fra et solcellepanel til forbrugsstrøm i huset. Her skal du nok ikke installere en 90W Sandberg model, men sørge for at den leverede strøm fra anlægget ligner elværkets og kan klare at levere et par hundrede watt.