Test: Kingston Hyper X SSD

Solid state disk d.  19. september. 2011, skrevet af Polarfar 20 Kommentarer.  Vist: 17616 gange.

Korrekturlæser: Polarfar
Billed behandling: Polarfar
Oversættelse: Polarfar

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 3265,00
Produkt udlånt af: Kingston
DK distributør: Techdata

SSD'en i praksis
 

På forrige side kiggede vi på SSD teknologien, men hvordan er det lige det forholder sig i den virkelige verden. På denne side tager vi et kig på SSD'ens fordele og ulemper, samt et kig på TRIM teknologien, som mange nye SSD'er har indbygget. 

Fordele
Som det fremgår af sidste side, så har SSD'en mange fordele i forhold til dens ældre roterende brødre. Da en SSD ikke består af bevægelige dele bevirker det, at den ikke genererer nogen støj. Dette kan være et plus i mange sammenhænge, hvor der stilles krav om et lavt støjniveau, såsom mediecentre, bærbare PC'er og lign. En anden fordel ved at SSD'en ikke indeholder bevægelige dele, er, at den er mere modstandsdygtig over for slag og stød. Den egenskab bliver hilst velkommen i den mobile del af IT-branchen, hvor flere og flere bærbare computere benytter SSD'er frem for harddiske (HDD).
En fordel som også tiltaler det mobile marked er, at en SSD bruger meget mindre strøm end en mekanisk harddisk. Det resulterer i længere batterilevetid, og det kan man vel aldrig få for meget af.

Et andet punkt hvor SSD'en overgår de mekaniske er den lave søgetid. En gennemsnitlig HDD har en søgetid der ligger på 5-8 millisekunder (ms), fordi det mekanisk læse/skrive-hoved skal bevæges hen over de magnetiske plader. Dette lyder måske ikke af meget, men en SSD har en søgetid på under 0,1 ms, svarende til næsten omgående. Det betyder, at styresystem og programmer indlæses hurtigere og derved starter hurtigere op. En sidste ting som også er værd at tage med er, at en SSD har en lavere varmeudvikling end de mekaniske, igen pga. de bevægelige dele, som SSD'en jo er fri for.

SSD'en kendetegnes ved: 

  • Ingen støj
  • Robust
  • Lavt strømforbrug
  • Lav søgetid
  • Lav varmeudvikling

Den flittige læser bemærker sikkert, at der her ikke bliver nævnt noget om læse- og skrivehastighed, men da det er muligt, at købe mekaniske drev, som er hurtigere end nogle typer SSD'er, er dette punkt ikke medtaget som en af fordelene.

Ulemper
SSD teknologien har som beskrevet ovenfor en del fordele frem for den ældre mekaniske teknologi, men den nuværende SSD teknologi har også nogle skyggesider. En af de mere åbenlyse negative aspekter ved en SSD er, at den indtil nu og sikkert også i den nærmeste fremtid, har været en del dyrere pr. GB i forhold til de alm. harddiske. I skrivende stund koster en SSD over 10 kr. pr. GB, hvorimod en almindelig gammeldags harddisk kun koster ca. 0,5 kr. pr. GB.

En anden skyggeside som de nuværende SSD'er har, er at de mister ydelse med tiden. Når en SSD bliver brugt, altså når der bliver installeret programmer, oprettet og slettet filer osv., bliver SSD'en med tiden langsommere, hvilket giver sig udslag i knap så hurtige læse- og skrive hastigheder. Dette fænomen har mange flotte engelske navne, men på godt jysk kan man kalde det slid. Dette slid forekommer som skrevet når disken bliver brugt, og det kan beskrives således:

Vi har en SSD med en kapacitet på 20 KiloByte (KB) fordelt på 1 blok med 5 pages. I hver page er der 4 KB til rådighed. Læsehastighed: 2 KB/s, skrivehastighed 1 KB/s. Det kan illustreres således:

 

 

SSD'en bliver bedt om at skrive en fil til blokken. Denne operation ske problemfrit. Efter denne operation er SSD 20% fyldt.

 

 

Dernæst bliver SSD'en bedt om at skrive en stor fil til blokken, hvilket også sker problemfrit. Efter denne operation er SSD 60% fyldt.

Hvis nu vi ikke længere har brug for den første fil, smider vi den i papirkurven og tømmer denne. På en HDD ville den pågældende page blive overskrevet (tømt) og være klar til at modtage en ny fil. Men på en SSD bliver page'en ikke overskrevet. På en SSD bliver page'en blot markeret som optaget, selve page'en er intakt, men indholdet (den lille fil på 4 KB) kan ikke længere benyttes. Styresystemet ved godt at disken kun har tre pages, to tomme og én markeret at gøre godt med, men reelt set er der ved at opstå et lille pladsproblem.

 

 

 

Hvis vi nu ønsker at skrive en meget stor fil til blokken, står vi over for et problem. Der er kun to tomme pages tilbage og vi skal bruge tre til billedet. Ganske vist er der tre pages, som kan benyttes af styresystemet, men den ene er ikke tom. Nu breder panikken sig, men der er hjælp at hente og hjælpen hedder cache

Grundet SSD'ernes opbygning kan man ikke blot overskrive en page og på den måde have tre tomme pages til rådighed til den meget store fil på 3 x 4 KB, man er derimod nødt til at overskrive en hel blok af gangen. Det er her cachen kommer ind i billedet. Cachen er en plads mængde som står til klar til at modtage hele indholdet af vores blok. Når der er oprettet en kopi af vores blok i cachen (billede 1 og 2), kan den oprindelige blok overskrives og gøres klar til at modtage filer igen. I cachen bliver blokkens indhold modificeret således, at den nu indeholder tre tomme pages (billede 3). Den meget store fil bliver nu skrevet ind på de tre tomme pladser (billede 4). Til sidst bliver den modificerede blok kopieret tilbage til den tomme oprindelige blok (billede 5).   

 

   

 

Hvis vi lige tager et resume af hvad der lige skete: Operationen gik ud på at skrive 12 KB til disken, hvilket også blev udført. Men der blev jo samtidigt udført et par krumspring undervejs. For at skrive de 12 KB data var disken først nødt til at læse 12 KB for derefter at skrive en hel blok - eller 20 KB. Hvis vi kigger på hvilken hastighed dette blev udført med, så bliver det: 12 sekunder med 2 KB/s til læsning og 20 sekunder med 1 KB/s til skrivning, hvilket samlet set giver 26 sekunder til en operation, som kun burde tage 12! For hr. og fru Jensen vil dette se ud som, at skrivehastigheden er faldet fra 1 KB til under 0,5 KB, da det tog 26 sekunder at skrive 12 KB. 

Så med andre ord bliver en SSD gradvist langsommere i takt med, at den bliver fyldt op, fordi der ikke bliver ryddet op af og til (overskrivning/sletning af enkelte pages), men først når disken er ved at løbe tør for plads. Hvis der ikke er plads i den pågældende blok til den fil, der skal skrives, "hopper" SSD'en bare videre til en blok, hvor der er plads. Derved tvinges SSD'en til at gøre hovedrent og slette hele blokke af gangen og dette er en langsommelig proces.  

Denne kedelige tendens er kendt af producenterne, men det er ikke noget de snakker højt om. Det er dog muligt at genskabe de oprindelige læse- og skrive hastigheder, men det er ikke noget man bare sådan lige gør. Man kan genskabe sin SSD ved at overskive hele disken med programmer, men denne proces sletter alt indhold på SSD'en.

Selvom denne slitage gør SSD'en langsommere, har producenterne et es i ærmet, som pynter lidt på det. Dette es hedder TRIM og det skal hjælpe SSD'en med at rydde op, og sørge for at den bevarer sin oprindelige hastighed. 

En ting, der endnu ikke er fuldt kendskab til, er, hvordan de enkelte flash-RAM moduler håndterer gentagne overskrivninger. Man forventer, at SSD'er med MLC chips kan håndtere op imod 100.000 overskrivninger, mens SLC chips kan klare ti gange så meget, altså 1.000.000. Men da SSD teknologien stadig er ny, er det svært at sige med sikkerhed.

TRIM og Garbage Collection

TRIM er et værktøj, som er indbygget i de fleste nye SSD'er. Dette værktøj kan benyttes af styresystemer til at holde disken "i form". Dog er det kun nyere styresystemer som f.eks. Windows 7 og Linux 2.6.33, der kan udnytte dette værktøj. Det bliver aktiveret, når der slettes en fil fra en eller flere pages. Som tidligere skrevet, bliver en page ikke overskrevet med det samme, når den bliver slettet, den bliver blot markeret som optaget. Hvis TRIM-værktøjet er aktiveret, vil en page, når den slettes, blive overskrevet og gjort klar til brug med det samme. Med andre ord så varetager TRIM-værktøjet oprydning af SSD'en, før den løber tør for tomme blokke. Dette medfører at SSD'en beholder sin oprindelige læse- og skrivehastighed længere.



http://en.wikipedia.org/wiki/Garbage_collection_%28SSD%29#Garbage_collection
 

Garbage Collection er en funktion der sørger for at frigøre blokke så de kan overskrives. En blok består som sagt af flere pages. En page kan have 3 stadier - VALID: Den indeholder data vi ønsker at beholde - INVALID: Den indeholder data vi har slettet, og FREE : Den er klar til skrivning. Hvis en blok indeholder både VALID og INVALID pages, så sørger Garbage Collection for at flytte VALID data til en ny blok med  FREE pages. Derefter kan den oprindelige blok slettes og får så værdien FREE. Herved opnår man at få mere plads der kan skrives på. Funktionen kører ligesom TRIM når systemet er idle. Det kræver selvfølgelig at man har plads på SSD'en til at flytte VALID data over på, og en af de mest almindelige metoder til at garantere dette er at inkludere mere flashram i enheden end brugeren har adgang til, aka overkapacitet.

Overkapacitet

Skiller du en 120GB SSD ad vil du næsten helt sikkert finde ud af at den samlede mængde flashram er højere end de angivne 120GB, typisk 128-160GB alt efter type. Det har stor betydning for både levetiden og stabiliteten hvor meget ekstra plads der er afsat. SSD controlleren bruger hele den samlede mængde ram til alle tider, men du har altså kun adgang til en del af det. Det er også controlleren der suverænt styrer TRIM og Garbage Collection funktionerne når den får GO fra operativsystemet. Det kan nogen gange betale sig manuelt at afsætte ekstra plads til overkapacitet, da SSD'en så får nemmere ved at vedligeholde sig selv, og have skrivbare blokke klar til brug. Slidte og døde flashram-celler erstattes af friske fra overkapacitetsområdet, efterhånden som drevet slides.

 

0raxter
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 09:57:31
Svar/Indlæg:
301/10
Har en HyperX 120 Gb, og magen til himmelsk sSD... Har kørt styresystem på min Vertex 3 men har skiftet det over nu grundet stabilitets problemer med Vertex 3'eren... HyperX disken køre bar, men igen har os kun brugt den en uge ;)


SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 16:21:21
Svar/Indlæg:
3011/103
Lækkert med upgrade kit, hvis man ikke har mulighed for at installere alle sine ting igen.


Ali
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 17:05:42
Svar/Indlæg:
638/78
Meget belejligt med en test af Kingstons Hyper X SSD...især nu hvor mange købere fortvivlet leder efter en SSD der yder hvad den skal på performance og stabilitet.

Synes der er for mange tråde der omhandler dårlige erfaringer med SSD'er fra især OCZ og Corsair....og Crucial's m4 ser ud til, at være den mest pålidelige og stabile efterfulgt a denne Hyper X, som dog endnu ikke har overbevist skaren af skeptikere og skuffede købere. Der er heller ingen tvivl om, at problematikken med Sandforce-controlleren har bevirket en kraftig stigning i salgskurverne hos Crucial, som benytter Marvel-controllere.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Ali d. 19-09-2011 17:06:22.


Nittenti
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 18:23:15
Svar/Indlæg:
1495/34
#3

Spurgte dig i en anden tråd, men fik intet svar, måske du gider svare nu - kan du ikke nævne hvilke problemer der er med Intels 510 serie ?

#0

Fin fin test


Anonym202158143552
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 18:35:45
Svar/Indlæg:
3671/66

#3

Spurgte dig i en anden tråd, men fik intet svar, måske du gider svare nu - kan du ikke nævne hvilke problemer der er med Intels 510 serie ?

#0

Fin fin test

Nittenti skrev d. 19-09-2011 18:23:15


Du kan læse disse anmelder evt.:
http://www.newegg.com/Product/...
http://www.newegg.com/Product/...


Nittenti
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 21:14:24
Svar/Indlæg:
1495/34

#3

Spurgte dig i en anden tråd, men fik intet svar, måske du gider svare nu - kan du ikke nævne hvilke problemer der er med Intels 510 serie ?

#0

Fin fin test

Nittenti skrev d. 19-09-2011 18:23:15


Du kan læse disse anmelder evt.:
http://www.newegg.com/Product/...
http://www.newegg.com/Product/...

Anonym202158143552 skrev d. 19-09-2011 18:35:45


Jeg kender godt Intel 510, har selv en 250gb og den virker glimrende. #3 har skrevet flere at der er problemer med den, men han vil ikke ud med hvor han har det fra


Anonym202158143552
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 21:23:00
Svar/Indlæg:
3671/66

#3

Spurgte dig i en anden tråd, men fik intet svar, måske du gider svare nu - kan du ikke nævne hvilke problemer der er med Intels 510 serie ?

#0

Fin fin test

Nittenti skrev d. 19-09-2011 18:23:15


Du kan læse disse anmelder evt.:
http://www.newegg.com/Product/...
http://www.newegg.com/Product/...

Anonym202158143552 skrev d. 19-09-2011 18:35:45


Jeg kender godt Intel 510, har selv en 250gb og den virker glimrende. #3 har skrevet flere at der er problemer med den, men han vil ikke ud med hvor han har det fra

Nittenti skrev d. 19-09-2011 21:14:24


Men kommentarerne afslører det jo. Det var derfor det kunne være interessant læsning for dit vedkomne.

Der lader til at være en større feljrate på Intel 510 end Crucial M4.


Nittenti
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 21:27:00
Svar/Indlæg:
1495/34
Intel 510 og M4 er ikke ramt af samme fejl som SSD diske med Sandforce controller, men det har #3 ikke opdaget.

Og da Intel 510 har været på markedet dobbelt så lang tid som M4 er det vel ok at de har en større fejlrate.


Anonym202158143552
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 21:31:37
Svar/Indlæg:
3671/66

Intel 510 og M4 er ikke ramt af samme fejl som SSD diske med Sandforce controller, men det har #3 ikke opdaget.

Og da Intel 510 har været på markedet dobbelt så lang tid som M4 er det vel ok at de har en større fejlrate.

Nittenti skrev d. 19-09-2011 21:27:00


Ja, jeg er helt enig i, at Intel ofte har en super stabilitet. Marvell controller ftw.


SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 21:51:41
Svar/Indlæg:
3011/103
Fås samme type upgrade kit til andre nyere SSD-diske end denne? Altså med disk, så man kan lave en kloning af sin disk.


big_tako
 
Superbruger
Tilføjet:
19-09-2011 22:00:12
Svar/Indlæg:
232/36
#10 Intel har samme system, men ellers køb dig en Acronis True Image Home, så har du hvad du søger, da det er en light udgave af denne software, som de anvender - Koster omrking en 300kr. mener jeg :)

Har selv testet, Intel 510 120GB, OCZ Vertex3 120GB og anvender nu en Kingston HyperX 120GB. Alle super fede diske, men OCZ'en har desværre en større fejlrate, efter hvad jeg har erfarret, med mine kunder.


Nittenti
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-09-2011 22:38:13
Svar/Indlæg:
1495/34
Hvis det software i benytter til cloning IKKE kan lave alignment, så er cloning et no-go


#13
Ali
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-09-2011 01:46:10
Svar/Indlæg:
638/78
#4 sorry, hvis jeg har overset det. Men mon ikke det er Intel 320 Series jeg har haft i tankerne, de har vist alvorlige problemer med deres firmware.....Intel 520 Series anvender vist samme controller fra Marvel, som m4 gør, så mon ikke de begge yder omtrent det samme - ligesom fejlraten for begge SSD'er også har ligget i nogenlunde samme niveau?
Se mere i denne tråd: Dårligt nyt til Intel 320 series SSD ejere http://www.hardwareonline.dk/n...

Og da Intel 510 har været på markedet dobbelt så lang tid som M4 er det vel ok at de har en større fejlrate.

Håber ikke du mener, at fordi et produkt har en fejlrate på 50 % over 3 måneder så er det ok for et andet at have en dobbelt så høj fejlrate over dobbelt så lang tid = 100% over 6 måneder? Hvilket vil sige nul produkter der virker korrekt!
Tror du måske bare mente, at det er ok antallet af fejlbehæftede SSD'er er dobbelt så højt i en periode på 6 mdr ifht 3 mdr. Hvis fejlraten eks. er på 5% ved 300 solgte enheder over tre mdr så har antallet af defekte enheder været 15. Samme fejlrate med 600 solgte enheder over 6 mdr giver 30 defekte enheder. Hvis fejlraten var dobbelt så høj (10%) over 6 mdr så ville det give 60 defekte enheder 😲


SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-09-2011 05:54:20
Svar/Indlæg:
3011/103
#12
Ved du om Arconis kan det?


Anonym202158143552
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-09-2011 09:06:59
Svar/Indlæg:
3671/66

#4 sorry, hvis jeg har overset det. Men mon ikke det er Intel 320 Series jeg har haft i tankerne, de har vist alvorlige problemer med deres firmware.....Intel 520 Series anvender vist samme controller fra Marvel, som m4 gør, så mon ikke de begge yder omtrent det samme - ligesom fejlraten for begge SSD'er også har ligget i nogenlunde samme niveau?
Se mere i denne tråd: Dårligt nyt til Intel 320 series SSD ejere http://www.hardwareonline.dk/n...

Og da Intel 510 har været på markedet dobbelt så lang tid som M4 er det vel ok at de har en større fejlrate.

Håber ikke du mener, at fordi et produkt har en fejlrate på 50 % over 3 måneder så er det ok for et andet at have en dobbelt så høj fejlrate over dobbelt så lang tid = 100% over 6 måneder? Hvilket vil sige nul produkter der virker korrekt!
Tror du måske bare mente, at det er ok antallet af fejlbehæftede SSD'er er dobbelt så højt i en periode på 6 mdr ifht 3 mdr. Hvis fejlraten eks. er på 5% ved 300 solgte enheder over tre mdr så har antallet af defekte enheder været 15. Samme fejlrate med 600 solgte enheder over 6 mdr giver 30 defekte enheder. Hvis fejlraten var dobbelt så høj (10%) over 6 mdr så ville det give 60 defekte enheder 😲

Ali skrev d. 20-09-2011 01:46:10


Så vidt jeg ved, har Intel 320 serien primært udelukkende den "8mb" fejl, eller hvad den kaldes. Den der forudsager, at SSD'en ikke vil starte op efter en strømafbrydelse.

Ellers skulle de være ret stabile.


Nittenti
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-09-2011 09:49:58
Svar/Indlæg:
1495/34
#13

At et produkt har været længere tid på markedet, medfører normalt også flere fejlbehæftede enheder, da elektronik nu engang holder op med at virke. Men ikke i de ekstremer du nævner!

Iøvrigt så bør du nok få styr på på dine SSD facts, Intel 320 serien benytter Intels egen controller. Det er Intel 510 serien der benytter Marvell.

#14

Ikke så vidt jeg ved, har kigget lidt på Acronis forum og det er vistnok på deres "wish list"


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Nittenti d. 20-09-2011 09:53:13.


#17
Ali
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-09-2011 15:22:55
Svar/Indlæg:
638/78
#16...right, men hvis SSD'er dør indenfor den første uge eller måned - hvilket især købere af OCZ/Corsair har erfaret - så er der jo noget ruskravende galt. Vi kan vel nok blive enige om, at hele farcen med bunkevis af RMA'er på det seneste kuld af SATA3 SSD'er, er helt ude af proportioner og på ingen måde fair for slutbrugerne?

Hvilke facts fra min side har været ukorrekte? Erindrer i hvert fald ikke, at have påstået at Intel 320 serien benytter en anden controller end deres egen...eller at 510 serien ikke benytter en Marvell controller?

Nu behøver vi heller fedte yderligere rundt i det....tror der er enighed om facts. At vi så kan være uenige om, hvilken SSD der mest stabil eller giver mest "buck for the money" er en anden og individuel sag 😛


SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-09-2011 16:07:20
Svar/Indlæg:
3011/103
#16
Trist. Så er det jo egentlig lidt ubrugeligt med cloning software. Det er eneste mulighed jeg har.


Nittenti
 
Elitebruger
Tilføjet:
21-09-2011 16:31:39
Svar/Indlæg:
1495/34
#17

Copy-paste fra din post #13: "Men mon ikke det er Intel 320 Series jeg har haft i tankerne, de har vist alvorlige problemer med deres firmware.....Intel 520 Series anvender vist samme controller fra Marvel, som m4 gør"

Jeg tolkede din skrivebøf som 320, men mener du 510 så har du ret, det er bare ikke lige til at læse hvad du mener!

"at hele farcen med bunkevis af RMA'er på det seneste kuld af SATA3 SSD'er, er helt ude af proportioner og på ingen måde fair for slutbrugerne?"

Igen skærer du alle over en kam! Intel 510 og Crucial M4 er blandt de nye SATA3 SSD og der er mig bekendt ikke problemer med de diske! Hvis du mener SATA3 SSD med Sandforce SF2281 controller, så skriv det dog i stedet for at forvirre kommende købere ved at male fanden på væggen


#20
las
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-09-2011 23:00:32
Svar/Indlæg:
2151/51
Jeg har læst om folk der har problemer med de HyperX drev, f.eks. på Overclock3D, folk skriver det kører fint til at starte med, men efter en uge eller to begynder der at komme random crashes osv. Kan være et tilfælde, men synes det virker lidt underligt at Kingston er de eneste der kan udgive et SF 2281 drev der virker ordenligt? OCZ og de andre famler jo stadig i blinde efter hvad jeg kan se..

Jeg venter ihvertfald med at anbefale folk at købe HyperX til vi ser et bedre billede af situationen. M4 og 510 er stadig det jeg anbefaler og køber til folk når der skal bygges, for begge kører helt perfekt 🙂