Hvad skal vi med NAS
NAS står for Network Attached Storage, altså en netværks forbundet lagerenhed. Det dækker i princippet alt lige fra den mest primitive løsning der bare dukker op som en netværksharddisk og ikke andet, over kraftigere maskiner til hjemmebrug, der i mange tilfælde er en hel lille PC i sig selv med masser af softwarefunktioner, til de helt store prof-løsninger med plads til 4 eller flere harddiske.
De fleste PC brugere oplever på et eller andet tidspunkt det meget triste, som alle elektronikfabrikanter glemmer at fortælle dig når de sælger dig varen. Elektronik kan ikke holde evigt, og vil på et tidspunkt gå i stykker - også din harddisk med alle feriebillederne, de downloadede film og din MP3 samling. Rigtige mænd tager jo som bekendt ikke backup - de græder til gengæld meget. Men en del tårer kunne undgås hvis man i huset anskaffer sig en ekstra harddisk til at sikkerhedskopiere de værdifulde filer over på. Hvis man ikke har flere vigtige data end hvad der kan ligge på en stor USB stick er det naturligvis overkill med en NAS server, men i de fleste familier vil der typisk være minimum en PC, med flere brugere, der alle bidrager til stakken af billeder og dokumenter.
USB harddiske er efterhånden billige, så det er et naturligt sted at starte og faktisk nok for langt de fleste brugere - hvis man altså vel at mærke husker at tage den backup med jævne mellemrum. Men hvad så når man sidder der på jobbet, og gerne lige vil vise kollegerne de billeder man tog af konen i stram bikini, eller man gerne vil have adgang til MP3 musiksamlingen når man sidder ovre i skolen og diskuterer Britney vs. Aguilera. Her kan en NAS server være en smart løsning.
De fleste moderne NAS servere til hjemmebrug indeholder et LINUX baseret styresystem, der kører under et web interface. Det betyder at du bruger din internetbrowser på din PC til at få adgang til, og konfigurere NAS'en. I første omgang på dit lokale netværk i huset, men du kan på de fleste modeller aktivere en internet service, der giver dig adgang til dine filer, uanset hvor i verden du sidder. Du kan også bruge den som FTP server, dvs til at hente filer fra, webserver til at have din egen hjemmeside kørende, fil og medieserver i huset, og mange mange flere ting. Der er sågar modeller du kan sætte til at overvåge huset via IP kameraer.
Med andre ord så kan en NAS stort set det samme som en fuldt bestykket PC med serversoftware kan når det kommer til fildeling, backup og mange ekstra funktioner. Her er det blot samlet i en smart kasse med alle funktionerne indbygget fra start, og med (som regel) et lavere strømforbrug.
Tak til Polarfar for dette afsnit.
Læs med på næste side hvor vi kigger på nogen af QNAP's nye tiltag.