Test og i brug
Hvis man skifter fra en anden smartphone, skal man lige vende sig til at navigere rundt i Windows Phone universet. Systemet er dog tilpas intuitivt til, at denne omskiftning ikke tager mange timer og hvis man er helt ny inden for de smarte telefoner, er Windows Phone et rigtig fint sted at starte. Som nævnt under software, er det en noget anden oplevelse end Android og iOS, men som udgangspunkt fungerer det ret godt. Hvis man sammenligner med de mere modne systemer, vil man dog lægge mærke til at Windows Phone mangler lidt her og der, som f.eks. muligheden for at bruge telefonen som trådløst hotspot og altså dele dataforbindelsen med andre mobile enheder - og så lidt flere apps på markedet, der dog har det vigtigste og konstant bliver udvidet.
Nokia har som noget særligt til deres smartphones tilføjet en række særlige egenudviklede apps, hvor det mest interessante er en app til kort og navigation - en slags Nokia version af Google Maps. Både til kort og navigation fungerer Nokia Kort og Nokia Kørsel som de hedder faktisk ganske fint, men jeg blev da et par gange under testperioden sendt ud på et par mindre omveje. Jeg kunne også godt ønske mig, at kunne se tid til destinationen, men okay jeg nøjes med afstand.
En anden særlig Nokia app jeg må rose er Nokia Transport, der henter data fra rejseplanen og guider en med offentlig transport. Der findes tilsvarende apps til de forskellige mobile platforme, men den her er faktisk den nemmeste og mest overskuelige af dem jeg har stiftet bekendtskab med.
Topmodellerne hos de fleste andre producenter af smartphones, har taget springet og opgraderet processoren i deres telefoner til versioner med to kerner. Lumia 800 har kun en enkelt kerne, der så til gengæld kører med hele 1.4 GHz. Men kan det så mærkes at Lumia 800 kun har en enkelt kerne? - Nej det kan det faktisk ikke. Når man navigerer rundt i menuerne kører alt som det skal, og det er kun hvis telefonen er ved at hente indhold samtidig med at der navigeres rundt i en app, at det af og til kører en anelse ujævnt. Jeg må også lige fremhæve browseren, for at køre overraskende godt, men samtidig ærgrer jeg mig dog over, at browseren ikke som på Android kan tilpasse tekstbredden når man zoomer.
Som telefon fungerer Lumia 800 rigtig fint, tale går klart igennem og en god evne til at fange et fint signal. Lidt anderledes ser det dog ud, når man bruger det medfølgende headset, eller sætter telefonen på medhør. For både den indbyggede højttaler i bunden af telefonen, og headsettet er noget af det dårligste jeg længe har set til en telefon i denne klasse. Headsettet kan til nød fungere til almindelige samtaler, men bruger man headset meget eller bruger det til musik, så kan jeg kun anbefale at man straks anskaffer sig noget bedre.
Batterilevetid
Til sidst vil jeg lige komme ind på batterilevetiden, der faktisk er overraskende lang af en smartphone at være. De første dage i testperioden holdt batteriet omkring en dags tid, men der var der også tale om relativt intensivt brug. Ved let til normalt brug med synkronisering af emails og podcasts, enkelte billeder med kameraet, SMS/chat og lidt almindelig tale, lykkedes det mig faktisk uden større problemer at få to dages levetid ud af batteriet. En del af forklaringen skal nok findes i en relativt strømsparende processor samt en skærm, der ikke er blandt de største. Under testen var der desuden ikke ændret på synkronisereingsindstillingerne, hvilket betød at push ikke var slået til på mailprogrammet - hvilket nok også sparet lidt strøm.
Ved kontinuer belastning af telefonen skuffede den mig en anelse, da det kun blev til 3 timer og 42 minutter i WPBench batteri testen, mens der kunne klemmes 5,5 times video afspilning ud af batteriet. Jeg havde forventet en anelse mere hvad angår afspilning af video, da den nyligt testede Samsungs Galaxy Nexus med en meget større skærm præsterede 6 timer og 21 minutter.