Software / Windows Phone
Nokia Lumia 800 kører med den nyeste version af Microsofts bud på et smartphone styresystem, Windows Phone 7.5 med kodenavnet Mango. Man kunne straks begynde at trække en parallel til Microsofts tidligere mobilsystem til mobile enheder Windows Mobile, men jeg kan med det samme sige at der er milevid forskel på oplevelsen i forhold til Windows Phone.
I forhold til de konkurrenterne Android og IOS, er Windows Phone noget anderledes opbygget og gør meget brug af såkaldte tiles, eller fliser på dansk. Forsiden består således af en masse af disse fliser, der nok bedst kan sammenlignes med Widgets fra android systemet. Hver flise repræsenterer en app/funktion, og fungerer således både som genvej og til at vise dynamisk indhold. For eksempel kan man se om der er nye beskeder/mails, vejret eller opdateringer fra en specifik ven eller gruppe på Facebook.
Man bestemmer selvfølgelig selv hvilke fliser der skal være på forsiden, og i hvilken rækkefølge de skal være. Man kan bytte rundt på flisernes rækkefølge ved at holde fingeren på den pågældende flise, og så trække op eller ned. Det virker og er let at have med at gøre, men kan virke en smule trægt at arbejde med, da scroll op og ned er en smule langsomt. Overordnet set fungerer flisesystemet dog rigtig fint, da man hurtigt får at overblik over de forskellige apps, uden at skulle åbne hver enkelt.
En liste over alle installerede apps findes, ved at slide startskærmen til venstre. Hvis man har mange installerede programmer, kan det virke lidt uoverskueligt at alt er i en enkelt liste, men der er da heldigvis en søgefunktion, hvis man mister overblikket. Jeg kunne dog godt ønske mig, at der som på den nyeste version af Android og på iOS var en måde at arrangere forskellige apps i en form for mapper.
Nu vi er ved apps, så er Windows Phone stadig bag ud på point på den front, i forhold til de to store konkurrenter. Udvalget af apps er simpelthen ikke når så stort endnu, men jeg kunne da finde de fleste af mine mest benyttede apps i butikken, så som Angry Birds, Spotify, Google Maps, Endomondo, Rejseplanen og DR podcast. Forfærdet måtte jeg dog konstatere, at Angry Birds ikke findes i en gratis udgave som på de to andre platformen, men koster 19 gode danske kroner at få fat i.. Et godt eksempel på udvalget er måske netbank, hvor det kun er Nordea der er kommet på Windows-vognen, mens næsten alle danske banker i dag har apps til iOS og Android.
En af de særlige ting ved Windows Phone er, at der er en uhørt stor integration med sociale medier som Windows Live, Facebook og Twitter. til telefonens profil, kan man f.eks. tilknytte til Facebook konto, og i programmet beskeder samles nu både SMS-beskeder, Facebook chat og Messenger et og samme sted. På samme måde kan man integrere forskellige mail-konti, og få alle mails samlet et sted - og der er selvfølgelig mulighed for at tilføje en Gmail.
Overordnet set fungerer Windows Phone 7.5 virkelig godt, da det er let og intuitivt at gå til og det på den testede telefon kører overordentligt flydende. Det jeg måske personligt savner ved systemet, er dog en lidt højere grad af overblik. I de forskellige pre-installerede apps skal man skifte meget imellem forskellige skærmbilleder, og selv om fliserne er pæne at kigge på måtte de for min skyld hellere være mindre, så der kunne være mere på skærmen af gangen. Når man er vant til andre systemer med lidt mere tid på bagen, kan man også undre sig over at en funktion som at kunne bruge mobilen, som trådløst hotspot mangler.
Som på alle andre smartphones, er der selvfølgelig en musik-afspiller indbygget, hvortil man via programmet Zune til PC kan synkronisere musik, podcast mv. eller tilgå andre medie apps, som f.eks. Spotify. Igen er alt relateret indhold altså samlet et sted - let og overskueligt. Jeg skal i øvrigt bemærke at jeg, på trods af en generel aversion mod synkroniseringsprogrammer, synes rigtig godt om Zune, da det på en let måde giver mulighed for at synkronisere alt medieindhold mellem PC og telefon, og så endda trådløst. Desuden er det faktisk en udmærket medieafspiller, med indbygget køb/leje af film.