Korrekturlæser: Verdenshersker
Billed behandling: Capiz
Oversættelse: Capiz

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 3835,00
Produkt udlånt af: Thecus
DK distributør: EET Danmark A/S

Test

NAS: Thecus N5550 – med 4 stk. Seagate 1TB 7200rpm. EXT4 ved Raid0 Raid1 samt NTFS på iSCSI delen.
PC: i7 3770K, 3K Black 120GB SSD, Win7 64bit med NTFS

Programmer
ATTO
CrystalDiskmark
NasPerformanceTester
FlashFXP
IntelNASPerformanceToolKit

Testmetode:
Som vanligt har jeg kørt tests i forlængelse af hinanden indtil, resultaterne ikke har nævneværdige afvigelser.
Udover de syntetiske benchmark programmer har jeg også IRL overførsel til og fra NAS, PC. Det er udelukkende for at holde de syntetiske benchmarks op imod det, man oplever i hverdagens situationer.
Raid0 er lavet med stripe size på 128K og Raid1 kan kun laves med stripe size på 64K. Der vil blive lavet et iSCSI, som bliver tilføjet som netværksdrev, og brugt som drag/drop ved testene.

I første omgang vil jeg lave den syntetiske benchmarks, og så holde det op imod den test, jeg har taget med dagligdags filer. Rækkefølgen bliver Raid0, Raid1, JBOD og iSCSI.

Det første testprogram, ATTO Disk Benchmark



   

Raid0  Raid1  JBOD  iSCSI


Efter endt test ville det ikke være helt forkert at sige, resultaterne er ens det meste af vejen. Den eneste sammensætning var JBOD, der opnåede bedste samlede resultater. iSCSI var den dårligste performer, mens Raid0 & 1 var meget tæt. Over hele linjen lå vi over 100MB/s i skrive, fra 512KB filer op til 8192KB. Sjældent godt resultat, og jeg var meget overrasket, da vi fik kigget på læse hastigheden. Enheden læste kun få gange over 90MB/s, og flest gange mellem 80-90MB/s. Jeg havde forventet en højere læsehastighed frem for en højere skrivehastighed.

Den næste test, Crystal DiskMark.


   

Raid0  Raid1  JBOD  iSCSI

 

I Crystal Disk Mark er resultatet stort set ikke forandret ligegyldig hvilket setup, man vælger. Resultatet var dog en smule dårligere på læse siden med en difference på 30-40MB/s. Dog skillede læsehastigheden sig væsentlig ud på iSCSI drevet. Det er muligvis pga. den integration Windows har med iSCSI enheder, at de arbejdet bedre end en ekstern disk som en NAS.

NAS Performance Tester

Raid0  Raid1  JBOD 

 

På trods af mange forsøg lykkedes det mig aldrig at få RAID0 til at virke ordentligt til denne test. Jeg kunne ikke få skrive hastigheden højere op, alligevel skulle resultatet med. Det samme gjorde sig gældende for JBOD. Men Raid1 var helt i front og viste virkelig, hvor meget NASPerformanceTester kan få NAS’en til at yde.

Om det så også gælder i virkeligheden, at vi kan få disse syntetisk fremstillede hastigheden frem, vil jeg prøve at vise herunder.

Første test, hvor jeg vil overføre en film på 44GB fra min egen HDD i computeren over på NAS’en.

Raid0  Raid1  JBOD 

Det tog ca. 9-10 minutter at overføre 44GB (1627 filer). Det gav en overførselshastighed på ca. 75MB/s. Ganske fornuftigt, når det nu var blandede filer af både meget små og én enkelt stor fil.

Som en afsluttende test, har jeg nogle filstørrelse, som jeg vil teste med.
4096 filer a 4 KB = 16 MB
1024 filer a 64 K = 64 MB
200 filer a 10 MB = 2 GB
1 fil a 2 GB.


Raid 0 løsningen giver egentlig nogle ret fine resultater. Skrive hastigheden er stadig den hurtigste.



Raid 1 løsningen halter lidt på performance set i forhold til de tidligere syntetiske benchmarks. Trods alt er det nogle ganske ok læse/skrive hastigheder, vi ser her.


Som afrunding tester vi lige, hvor hurtig den er til intern kopiering. Det er igen de samme filer som brugt i de to forrige tests, men her bliver de kopieret ind i en anden mappe men på samme drev. Vi er langt fra, hvad vi ellers har set af hastigheder, men af egen erfaring har jeg meget få gange haft behov for at skulle kopiere en mappe rundt på min NAS.


 

Som opsummering vil jeg lige kort ridse op, hvad mine mål var med de to typer tests samt de forskellige resultater.
De syntetiske tests var meget forskellige, og resultaterne var også meget varierede. Dog var det en stor fordel at gøre brug af iSCSI, det var svært at lave en test med rigtige filer, da ”enkelt” størrelse filer blev lagt i en cache, og man fik en unaturlig hastighed, mere end hvad et gigabit netværk kan håndtere pr. sek. Men oplevelse var klart den bedste, at de løsninger der var mulighed for at gøre brug af.
Oplevelsen og de resultater jeg fik med de hverdagsagtige tests, var en hastighed nær det samme som med mine almindelig lagerdiske i min stationære computer. Jeg kunne ikke mærke den store forskel om, jeg var på intern disk eller om jeg brugte NAS’en.
 

Die_Happy
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-11-2012 22:57:05
Svar/Indlæg:
3385/80
Fin test! Endelig forstår i at lave en virkelig test, og ikke bare bruge ATTO :)

Hvad er der brugt af netværksudstyr? Det er jo bestemt ikke uden betydning.

Ser ikke ud til at min Synology skal skiftes ud endnu - den præsterer dog også stadig 100+ MB/s på både læse og skrive.


Capiz
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-11-2012 09:51:15
Svar/Indlæg:
1498/226
#1 - Mange tak.

Ang. netværksudstyr, har jeg ikke haft mulighed for at tjekke med andet end almindelig bundkort, men det er bestemt noget vi har i tankerne at der skal udviddes med, at vi kan lave nogle rigtige netværkstest med de store NAS enheder.
Vi begynder jo mere og mere at se enhederne makse Gigabit netværket ud, og deraf kommer der sikkert flere og flere enheder med dual gigabit porte, så vi reelt kan trække endnu mere ud.

/Rasmus


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-12-2012 00:10:53
Svar/Indlæg:
23132/740
Dumt spørgsmål, måske: Men, kunne man ikke "bare" samle sig en Windows-boks, og få mindst lige så god ydelse med netværksdrev? Eller, er fordelen, et potentielt lavere strømforbrug?