Test: Thecus N5550 NAS

NAS Server d.  19. november. 2012, skrevet af Capiz 3 Kommentarer.  Vist: 14218 gange.

Korrekturlæser: Verdenshersker
Billed behandling: Capiz
Oversættelse: Capiz

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 3835,00
Produkt udlånt af: Thecus
DK distributør: EET Danmark A/S

Software

Hurtigt kom der et par diske i enheden, et par netværkskabler i bagen, og den blev startet op. Via installations CD’en blev man fint guidet til login-siden via webbrowseren. Man kan vælge mellem HTML velkomstsiden eller en FLASH side, det blev dog hurtigt mit foretrukne at bruge HTML delen.


På Thecus loginsiden i browseren bliver man præsenteret for en loginside i html med mulighed for at vælge flash-velkomstskærm, en lidt mere livlig udgave af en loginsiden.

En af de første sider man kan vælge at gå ind på, er status siden. Her kan man få lidt forskellige informationer om CPU-forbrug og hukommelses-forbrug, Systemblæser hastighed, CPU-temperatur, System-temperatur 1 & 2, WAN/LAN1 forbrug på upload og download samt LAN2 forbrug på upload og download.

 
Udover denne side er der også en lidt mere detaljeret ”log” udgave, hvor man kan se på hvilke tidspunkter, der har været forbrug, og i hvor lang en periode.


Et andet billede er information på hardwaren. I denne maskine er der en Intel CPU D2550 på 1,86GHz. Der er 2GB ram, og information om bios.


Et oversigtsbillede med genveje til de forskellige inkluderede programmer. Her ses blandt andet RaidManager og Share folders.


En funktion jeg hurtigt begyndte at søge efter, var notifikationssiden, for NAS’en bipper virkelig som om, det var det eneste, den levede for. Siden ser således ud, og beep-notifikationer blev hurtigt deaktiveret.


Nu synes jeg egentlig, jeg var kommet godt i gang, og ville se at få lavet nogle brugbare Raid-systemer.
Fra oversigtssiden tidligere nævnt vælger man raid management, og herfra vælger man ”create”. Så ser browservinduet således ud. Her skal man vælge hvilke diske, man vil bruge. Jeg prøvede mig i starten meget frem, men hastigheden på klargøring af diske er som på min egen Synology ekstrem langsom. 4 diske i raid0 tog lige knap 13 timer, så var den klar. Og jeg fik prøvet alle tre typer, som jeg mente var de mest gængse. JBOD, Raid0 og Raid1. Det er utrolig nemt at oprette raid systemer, man bliver guidet flot igennem.



 

iSCSI er en delingsfunktion, der er mulighed for at benytte med Win7. Det er forholdsvis nemt at oprette, det tager bare rigtig lang tid, næsten længere tid end at oprette et Raid system. Deraf valgte jeg altså selv kun at oprette en ”del” af det komplette Raid0 og Raid1, ca.100GB.



Sharefolder menupunktet, hvor man har mulighed for at oprette, ændre og slette ”mapper” man har til deling. Under oprettelsen tildeler man ”mappen” hvilket system, man ønsker den skal ligge på. Jeg havde på et tidspunkt både Raid0 og Raid1, hvor man så kan vælge mellem de to. Så tildeler man om mappen skal være public, dette kan ændres senere, hvis en mappe på et tidspunkt ikke skal være frit tilgængelig længere.
På oversigten kan man se hvilket system, mappen tilhører, og hvilket filsystem mappen tilhører, samt public (yes/no). Det er muligt at give mapperne en beskrivelse, så man nemmere kan holde styr på de mange mapper, man evt. kan have brug for.



Vigtigst af alt er, at man kan tildele NFS / SAMBA deling, og SAMBA er Windows versionen, så man vil kunne se den delte mappe under netværk. NFS er meget brugt af mediecentre, da de fleste mediecentre kører Linux baseret OS.

Med Thecus N5550 har man mulighed for at installere Moduler, så som VLC player og XBMC.


Det gør, at man kan afspille video materiale via den indbyggede medie center del.

Det fungerer rigtig fint, men der er ikke nok overskud i maskinen til at kunne afspille full-hd materiale. Men som en smart kombineret afspiller, hvor kravet til film kvaliteten ikke er højt prioriteret, er det en super genial løsning.

Da NAS’en nu er sat op og virker, vil jeg kort lige vise, hvordan menu-punktet ser ud for netværks funktionerne. Det er kun lige for at vise, hvordan interfacet ser ud, da jeg ikke har kunnet se nogen ”væsentlig” ændring i forhold til hastighedsforøgelser under tests. Men under netværk kan man lave nogle båndbredde ændringer, så data mængden bliver fordelt over de 2 porte. Når man nu har mulighed for at bruge denne NAS til rigtig mange ting, er det en absolut fordel, at man ikke bliver begrænset af 1 port.

Sidst vil jeg vise et oversigtsbillede af funktioner og muligheder, som man får med denne Thecus N5550 NAS.

 

 

Medie center-del
 
Fordi denne NAS, som en af de første på markedet, har mulighed for også at fungere som medie center og en lille server med desktop.
 
 
Det første billede, som vises herunder, er første rigtige billede af Local Display Module, som man skal have installeret for at få tredjeparts program som XBMC, VLC osv. installeret. Normalt ved tilslutning af HDMI til tv/monitor,vil man få Terminal vinduet, men nu kan man vælge imellem forskellige moduler.
 
Fra venstre: Firefox (browser, hvor man også kan tilgå NAS’en, og logge ind, rette og gøre som man ville kunne, hvis man loggede på fra sin PC, via NAS’ens IP). Terminal vinduet, VLC (A/V afspiller) og XBMC (A/V afspiller).
 

 
Der findes dog en standard afspiller, men den har ingen codecs, så jeg kunne faktisk ikke få nogen af mine videoer til at virke på denne.
 
På dette billede ses t.v. standard afspilleren, og t.h. ses VLC afspilleren.
 
 
Første billede af XBMC – og her er der mange muligheder. Man kan se billeder, se hvordan vejret er, Live TV, og videoer samt høre musik. Alt skal selvfølgelig sættes korrekt op for, at de forskellige funktioner virker.
 
 
Et billede af hvordan ”tildeling” af mapper til video afsnittet ser ud. Hvis man bruger XBMC som afspiller til en NAS, skal man normalt vælge den NAS, man ønsker delte mapper tilgængelig fra, men når XBMC er integreret i denne Thecus NAS, så vælger man bare den lokale mappe på NAS’en, og vupti - så er man kørende. Utrolig simpelt.
 
      
 
Det eneste jeg lige havde, som jeg hurtigt kunne overføre, var min elskede Knight Rider. Det virker, og den skalerer min gamle 4:3 rigtig fint.
 

 
Et billede af oversigten, som kommer frem, når man bevæger musen. Øverst til højre kan man ”lukke” ned, og komme tilbage til XBMC menuen. Ellers i bunden er der de vanlige frem/tilbage, volume, undertekster etc.
 
Når man er kommet tilbage til XBMC menuen, kan man lige til højre ovenover menulinjen se Afspilnings funktioner, hvor man kan stoppen filmen helt, eller gå tilbage til filmen i fuld skærm.

 
Det sidste billede er lige kort af Firefox browseren, hvor jeg har Thecus NAS’en kørende, så man kan redigere, bruge etc. sin NAS. Her er jeg i gang med at slukke NAS’en ned.
Die_Happy
 
Elitebruger
Tilføjet:
19-11-2012 22:57:05
Svar/Indlæg:
3385/80
Fin test! Endelig forstår i at lave en virkelig test, og ikke bare bruge ATTO :)

Hvad er der brugt af netværksudstyr? Det er jo bestemt ikke uden betydning.

Ser ikke ud til at min Synology skal skiftes ud endnu - den præsterer dog også stadig 100+ MB/s på både læse og skrive.


Capiz
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-11-2012 09:51:15
Svar/Indlæg:
1498/226
#1 - Mange tak.

Ang. netværksudstyr, har jeg ikke haft mulighed for at tjekke med andet end almindelig bundkort, men det er bestemt noget vi har i tankerne at der skal udviddes med, at vi kan lave nogle rigtige netværkstest med de store NAS enheder.
Vi begynder jo mere og mere at se enhederne makse Gigabit netværket ud, og deraf kommer der sikkert flere og flere enheder med dual gigabit porte, så vi reelt kan trække endnu mere ud.

/Rasmus


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-12-2012 00:10:53
Svar/Indlæg:
23132/740
Dumt spørgsmål, måske: Men, kunne man ikke "bare" samle sig en Windows-boks, og få mindst lige så god ydelse med netværksdrev? Eller, er fordelen, et potentielt lavere strømforbrug?