Overclocking
Lidt overclocking er det også blevet til og med den trofaste Danamics LMX Superleggera er vi også nået ret langt ifølge min mening.
Overclocking på den nye platform viste sig hurtigt at være lidt af en sjov ting at skulle igang med. Grundet manglende understøttelse i diverse programmer var det ikke umiddelbart muligt at holde øje med temperaturen på CPU'en, selv AMD's egen OverDrive software kunne ikke aflæse temperaturen på CPU/GPU ordentligt. Det lykkedes mig dog med SpeedFan at kunne holde øje med temperaturen, hvilket gør det en del nemmere at overclocke.
Men så var det ellers igang. Overclocking var også en forholdsvis nem opgave på APU'en, da det er en "K"-model med ulåst multiplier. Til at starte med brugte jeg AMD's OverDrive software til at overclocke inde fra Windows, hvor det gik vældig fint indtil 4,4Ghz. Det viste sig dog hurtigt herefter at være umuligt at gå længere på grund af endnu en fejl. Der skete nemlig det, at når volten blev sat højere end 1,462 i OverDrive, gik CPU'en i "strejke" og hoppede ned på 3300Mhz.
Ikke desto mindre var BIOS overclocking også en mulighed og vi fortsatte derinde. Vi mødte temmelig smertefrit CPU kølerens holdepunkt, da temperaturen nærmede sig de 70 på CPU under load. Vi blev nødt til at stoppe ved 4,7Ghz på 1,58V. Et overclock på 23% i forhold til CPU'ens 3800Mhz fra stock er da også ganske fint.
Næste stop var APU'ens GPU del, som selvfølgelig også skulle have en tur. Her nulstilte vi CPU'ens overclock bare for at være på den sikre side med temperaturer osv, da de jo begge ligger i samme chip. Her nåede vi et meget klart holdepunkt på 1266Mhz, da GPU'en ved 1267Mhz nægtede at gøre noget som helst uanset spænding. Ikke desto mindre er det et rigtigt flot overclock på 58% i forhold til dens 800Mhz fra standard.
Der er dog imidlertid ikke mulighed for at køre med de to maksimale overclock indstillinger på samme tid, netop grundet førnævnte fejl og begrænsninger i BIOS GPU indstillingerne. Overclocket på GPU'en foregik med AMD's OverDrive, hvor GPU'ens frekvens kan sættes helt frit med 1Mhz intervaller. I BIOS er det i midlertid ikke muligt at køre med forskelige forudindstillede værdier, nemlig henholdsvis 1169Mhz og 1267Mhz (værdierne omkring den maksimale opnåede GPU frekvens), som tidligere nævnt var det fuldstændigt umuligt at få GPU'en stabil ved 1267Mhz. Derfor har jeg valgt at dele resultaterne op i to omgange, da der så er en med det høje CPU overclock og en med det høje GPU overclock.
Derfor hedder indstillingerne 4,4Ghz på CPU og 1266Mhz på GPU, samt 4,7Ghz på CPU og 1169Mhz på GPU.
Jeg har testet overclockene i SuperPI 1M og i 3Dmark11 for at få et billede af, hvor meget overclockene har givet.
SuperPI 1M:
En rigtig pæn forbedring, 13% ved 4,7Ghz og 9% ved 4,5Ghz i forhold til resultatet ved stock.
3Dmark11:
I 3Dmark11 får vi også en pæn forbedring på ca. 19% ved begge overclock. Ikke desto mindre er der ikke meget forskel på resultatet ved de to forskellige overclock. Dette kan godt tyde på, at der er flaskehals ved de to overclock. Henholdsvis CPU og GPU hastigheden der hvor denne ikke er blevet sat helt op på grund af BIOS/OverDrive's begrænsninger. Ikke desto mindre er der meget ydelse at hente i de nye Trinity APU'er, hvis man er villig til at give dem lidt ekstra.
På trods af de fine resultater vi har fået, vil jeg lige nævne, at det måske har været at presse appelsinen til det sidste med dette overclock. MSI bundkortet vi har testet på, døde nemligt kort efter den sidste test, da jeg ville lave en ekstra test i Unigine Heaven.
På næste side tager vi konklusionen på den nye Trinity APU.