Test: Fractal Design Define R4 kabinet

Kabinetter d.  15. oktober. 2013, skrevet af martinta 20 Kommentarer.  Vist: 21371 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: martinta
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 670,00
Produkt udlånt af: Fractal Design
DK distributør: Komplett.dk

Layout / Design

Så er vi kommet til Design delen. Her vil jeg som altid huske alle vores læsere på at design er smagssag. Jeg forsøger derfor at holde min mening så objektiv som muligt.

 
Men lad os starte fra en ende af.
 
Venstre side består af en sort metal side, der er plads til én blæser og køle ribber i fronten af kabinettet. Der er ikke monteret en blæser som standard. Derudover er der ikke noget specielt at bemærke
.
 
 
Fronten er lavet i klar plastik, og består reelt set blot af en låge. I toppen er der én diode som viser om pc´en er tændt eller ej. Så alt i alt en meget anonym front.  
 
 
Åbner vi lågen kan vi se at lågen er lavet for at dæmpe støjen fra kabinettet, en ting vi senere vil se går igen i dette kabinet. Derudover er der når lågen er åbnet fri adgang til 2 stk. 5,25” skuffer samt front blæserne.
 
 
I toppen af kabinettet er alle stik og knapper monteret. Hvis vi tager fra venstre mod højre har vi udgange til headset i form af mikrofon- og højtalerstik, dernæst kommer reset knappen efterfulgt af tænd/sluk, lige under tænd/sluk knappen er dioden som viser om maskinen er tændt. Til højre for tænd sluk knappen er der 2 stk USB 3.0 efterfulgt af 2 stk. USB 2.0.
 
Hvis vi bevæger os længere ned mod bagenden af toppen er der plads til montering af 2 stk. 120/140 mm blæsere eller en 240 mm radiator.
 
 
 
Hvis vi går hen til bagsiden kan vi se at Fractal Design her har valgt at følge med trenden om at PSU’en skal monteres i bunden af kabinettet. Lige derover er der plads til 7 PCI porte. Lige over PCI portene er der adgang til I/O pladen fra bundkortet. Til højre for I/O pladen er der monteret en 140 mm blæser, kabinettet er dog forberedt til at man kan montere en 120 mm blæser i stedet. 
 
Farverne med hvide dele går igen flere steder i kabinettet og bliver vist på alle dele som kan pilles ud af kabinettet. En detalje jeg personligt synes er meget godt udtænkt.
 
 
Hvis vi så tager et kig på højre side af kabinettet vil vi bemærke at den beskrivelse bliver meget kort, da den er holdt helt neutral.
 
 
I bunden af kabinettet er der adgang til et støvfilter som både dækker for PSU’ens blæser. Derudover er der også her plads til at montere en blæser, dette kan være enten en 120 eller 140 mm. Hvis vi kigger i fronten vil vi bemærke noget der ligner et håndtag, jeg vil skyde på det er det den er beregnet til. Den virker ihvertfald udmærket til det, hvis man vil pille hele fronten af kabinettet.
 
 
Tager vi endnu engang et kig på fronten, kan vi se 2 mærker i stil med ”eject” som det kendes fra bla. Dvd afspillere og mange andre steder. Trykker man på disse kommer man ind bag fronten.
 
 
Efter at have klikket på frontpladen ligger denne sig ned, og vi er nu inde ved front blæseren samt et støvfilter. I toppen af dette modul er der en knap vi kan trykke på, herefter slipper det kabinettet og vi kan nu pille den ud eller som i eksemplet her ligge den ned og få fat i blæserne. I fronten af det modul er der desuden et støvfilter som er kørt ned i en slidske, dette betyder at vi for at fjerne støvfilteret blot skal trække lidt i det så er det afmonteret. 
 
 
Siderne er ligesom resten støjdæmpede, den lille firkantede kasse der ses på billedet er fra venstre side hvor det er forberedt til montering af en blæser.
 
 
Tager vi et kig inde i kabinettet har vi en opbygning som er meget lig de andre kabinetter i segmentet. I venstre side er der plads til PSU, bundkort mm. Imens der er i højre side er 2 harddisk bure samt 2 stk. 5,25” slots.
 
Det øverste bur giver det rigtig god mening at man kan tage ud da det ellers vil sidde i vejen for airflowet samt for nogle af de nyere meget lange grafikkort. Det øverste bur kan desuden vendes til diskene og kabelføringen får retning imod selve bundkortet. 
 
I toppen er der desuden igen monteret skum som lukker toppen af for støv og larm.
 
På bagpladen er der lavet huller med gummi beskyttere til kabelføring. Bemærk desuden at der i toppen er 2 kabelførings veje, en ting som desværre ofte er overset, dvs. at der her er mulighed for at køre CPU strømkablet bag om kabinettet og ned i stikket på bundkortet.
 
En anden ting der er værd at bemærke er hvor mange skruehuller der er i bagpladen. Dette vil vi se nærmere på i næste afsnit, men kan med det samme afsløre at de hænger sammen med montering af op til 2 Solid State Diske.
 
 
Tager vi et kig på de 2 5,25” slots vil den hurtige læser nok have bemærket at der her skal bruges skruer til montering, en ting jeg synes er lidt synd da det i min optik trækker ned på et ellers rigtig godt kabinet.
 
 
Kigger vi på bagsiden kan vi se at der er fornuftig plads til kabelføring, der er lavet 6 strips holdere til at hjælpe med fokuseringen af kabler. Derudover er der ikke det store at bemærke.
 
 
Hvis vi lige kort går tilbage til toppen kan det her ses hvordan toppen er lukket helt af, det er de 2 klodser som blev nævnt tidligere, og som blokerer støv og larm i at komme ud fra kabinettet, skulle man ønske at montere en blæser er det blot at pille de 4 skruer ud hvorefter der kan monteres hvad man gerne vil have der.
 
 
Til slut tager vi lige et kig på harddisk holderen. Holderen ligner meget den man ser i mange kabinetter i dag, dog er der 2 forskelle. For det første skal diskene monteres med skruer, hvor mange andre kabinetter har nogle forud indsatte pløkker som holder disken på plads. For det andet skal diskene monteres fra bunden, hvor langt de fleste kabinetter i dag har skuffer der holder dem på plads i siden.
 
Men lad os få noget hardware i kabinettet. 
 
DanishGuy
 
Superbruger
Tilføjet:
15-10-2013 01:09:45
Svar/Indlæg:
743/80
Har det på arbejdet 5/5 stjerner for lydløhed - jeg kan ikke høre computeren på noget tidspunkt.

i5 3570K med stock
Cooler Master Silent Pro M2 620W PSU
ZOTAC GeForce GTX 650Ti 1GB

Der er godt nok heller ikke noget OC eller noget, men damn den er silent i det R4


Ferns
 
Korrekturlæser
Tilføjet:
15-10-2013 05:54:47
Svar/Indlæg:
1442/81
Tak for en god test martinta, jeg er overvejende enig i dine observationer.

Selv har jeg haft et R4 i et år nu og var vild med det første dag jeg fik det ind af døren. Dét er jeg stadig.

Inden jeg besluttede mig for at købe det havde jeg sat det op mod bl.a. Antecs P280 samt Silverstones Raven 04 og læste mange reviews og videoreviews. Mine kriterier var støjsvag, miditower, bredde og dybde der gav mulighed for XL-ATX, store luftkøleløsninger og godt airflow. Raven 04'eren røg hurtigt ud af konkurrencen om mine penge, så P280 og R4 stod nærmest lige - Men R4'eren havde en hårfin designløsning som gjorde at den "vandt". USB-portene var placeret i toppen og ikke i front.

I min optik minimerer det risikoen for knækkede ledninger og stik der proppes i USB-Portene, da der ikke er noget der "stikker yderligere ud".

Der har dog været et enkelt minus, som kan trække ned på mit/det samlede indtryk. Backplatehullet er for småt/rykket for meget nord på til xl-atx og storelufkøleløsninger. Jeg har vist det herinde før, men nu hvor testen er her, så kan jeg da lige smide nogle af billederne fra de to tråde ( http://hwt.dk/Forum/324492/Eat... og http://hwt.dk/Forum/324724/Dre... ) herind.




- Fin plads til cablemanagement, men de to nederste skruer i backplaten er halvt dækket. Her er køleløsningen en Scythe Mugen rev. 2



- Der blev Dremlet og plads. Den nye backplate er fra en Noctua NH-D14



- Rigelig plads til Noctua NH-D14


The
 
Chefredaktør
Tilføjet:
15-10-2013 07:41:01
Svar/Indlæg:
4741/1690
#1 - #2

Tak til DanishGuy & Ferns for kommentar der bidrager til at gøre denne test endnu bedre.
Vi har på Hwt.dk ingen mulighed for langtids test, så det er dejligt med indput fra jer om kabinettet efter længerer tids brug!


BiRdX
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-10-2013 09:42:37
Svar/Indlæg:
302/71
Jeg havde selv XL udegaven af dette kabinet, og det er bare dejligt at arbejde med. Det eneste minus jeg fandt ved xl-udgaven, var vægten med hardwaren i. Hvor henne ligger vægten på denne udgave?


Ferns
 
Korrekturlæser
Tilføjet:
15-10-2013 10:40:25
Svar/Indlæg:
1442/81
#3 Jamen selv tak for feedback og velbekomme da 🙂

#4 Kabinettet vejer ca 12.3 kg mod XL'erens 16.4 kg

(Edit - vægtmål rettet)


Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af Ferns d. 15-10-2013 10:42:39.


PhillipA
 
Superbruger
Tilføjet:
15-10-2013 10:42:50
Svar/Indlæg:
293/32
I starten af året købte jeg et R4 i hvid med vindue, og jeg må give de andre ret i, at det er et rigtig lækkert kabinet mht. plads, design, støjniveau og kvalitet.

- Jeg har aldrig været generet af støj, og designet er lige efter min smag - super kabinet efter min mening 🙂


martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
15-10-2013 16:17:20
Svar/Indlæg:
2826/100
Takker de herrer for jeres vurderinger af kabinettet og af artiklen 🙂

Lækkert at se brugerinput på begge dele. 😲


Kosire
 
Superbruger
Tilføjet:
15-10-2013 16:20:46
Svar/Indlæg:
540/29
Har det som server kabinet.. ingen klager herfra 😉


Gamer_Kate
 
Nørd
Tilføjet:
15-10-2013 22:45:29
Svar/Indlæg:
304/3
Dejligt med en god test. Er enig med jer i, at dette er et stilrent og flot kabinet. Et man helt sikkert kan have stående fremme :yes:


Jan
 
Erfaren rotte
Tilføjet:
16-10-2013 01:01:26
Svar/Indlæg:
4/0
Byggede første vandkølesystem i samme kabinet, dengang en Define R2 udgave, omkring august 2007...
Juni 2011 ny pc, også vandkølet, men nu i Define R3. Eneste forskel var, at der nu kom en reset knap på fronten (bag lågen)! 😲
Denne var dog irriterende at bygge, fordi alting skulle holdes i sort/hvid. Alting! 🤣

Har lige haft 2007 versionen til almindeligt eftersyn og rensning. Bortset fra lidt ridser nederst på fronten (typisk gulvkabinet og uforsigtigt fodarbejde), stod den som sidst.

Det, jeg bedst kan li' ved den her serie, er vægten! Og alle sider beklædt med dæmpemateriale. Alt er pænt forarbejdet - ingen skarpe kanter...

At prisen kun er kr. 670 (?) lyder godt. Jeg syntes bestemt, at jeg gav over en tusse?

Fin rapport! 🙂 men gad vide, hvad forskellen er mellem R3 og R4??


weberollin
 
Overclocker
Tilføjet:
16-10-2013 17:08:09
Svar/Indlæg:
58/0
#10
Jeg har selv R3, og mindes at have givet lige omkring 850 - dog er det faldet en del i pris (som du kan se/finde/læse) og det gør dette endnu mere attraktivt! Man skal dog huske at have en bundkort der har USB 3.0 udgang til front-usberne, ellers virker 3.0 ikke.. (dumme mig!)


slate_dk
 
Superbruger
Tilføjet:
16-10-2013 18:37:18
Svar/Indlæg:
651/11
#11 som R4 ejer havde jeg heller ikke lige fanget den med USB3 kablet... i kombination med et ældre USB3 bundkort


Zemich
 
Overclocker
Tilføjet:
24-10-2013 12:51:14
Svar/Indlæg:
9/1
Jeg håber da virkelig det en joke at han monterer 2.5" diskene bag ved bundkortet istedet for i HDD rammerne. Jeg tror dog desværre ikke det en joke.
Jeg har nu købt 3 af disse kabinetter, som jeg har brugt 2.5" diske i. De sidder uden problemer i de samme HDD rammer som kan holde en 3.5" disk.
På rammerne er der skruer i kanterne til 3.5" og i bunden til 2.5".


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Zemich d. 24-10-2013 12:56:24.


martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
24-10-2013 13:09:44
Svar/Indlæg:
2826/100
#13

Det er skam ingen Joke ;) At de kan monteres i 3,5" er en ting, men Fractal Design angiver selv de pladser som er benyttet i testen som værende til SSD eller 2,5".


Zemich
 
Overclocker
Tilføjet:
24-10-2013 13:13:49
Svar/Indlæg:
9/1
#14
Det eneste tidspunkt man har behov for at sætte en disk derom er hvis man vil gemme sin disk væk eller hvis man har mere end 8 diske.
Hvis man har mere end 8 diske så bruger man i hvert fald ikke sin on-board controller. :D

Synes bare det lidt synd, at du overhovedet ikke nævner at 2.5" diskene kan monteres i rammerne, da det må være der de fleste vil vælge at placere den.


Zemich
 
Overclocker
Tilføjet:
24-10-2013 13:20:37
Svar/Indlæg:
9/1
#14
Men min pointe er lidt at pladserne bagpå er tåbelige og det er bestemt Fractals skyld. :D


martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
24-10-2013 14:11:05
Svar/Indlæg:
2826/100
#15

Kan sagtens følge din pointe 🙂 Og indrømmer gerne at jeg burde have nævnt det. Synes dog at kunne huske at jeg var så forundret over de SSD pladser bag ved bundkortet at det var der min fokus lå.


Zemich
 
Overclocker
Tilføjet:
24-10-2013 14:19:12
Svar/Indlæg:
9/1
#17
Det derfor man ikke må læse manualen, så opdager man de mærkelige ting. :D


unnamet
 
Passiv Hwt crew
Tilføjet:
24-10-2013 15:12:31
Svar/Indlæg:
5258/240
Hvorfor synes du det er taabeligt at montere sin ssd bag paa bundkortet?


martinta
 
Senior Skribent
Tilføjet:
24-10-2013 15:22:36
Svar/Indlæg:
2826/100
#18

Normalt er jeg enig, men når jeg tester læser jeg altid manualen for at være sikker på at få alle detaljer med 😀

Ellers risikerer jeg at glemme nogle gode tips og overse nogle af de nyskabelser de forskellige producenter kommer med 🙂

#19

Det er ikke princippet med at montere SSD'en bag på bundkortet, det er måden det er designet i lige netop det her kabinet 😉

Hvorfor dælen skal det være nødvendigt at pille Bundkort og/eller PSU'en ud for at skifte disk?

Var det lavet med skuffer derimod, så gav det mening 🙂