Test
Testmaskinen består af :
Gigabyte Bxi7-4770R boks
Intel Core i7 4770R CPU
Intel Iris Pro integreret grafikchip
4GB 1333Mhz CL9 SO-DIMM RAM
ADATA SX300 128GB mSATA SSD
Microsoft Windows 7 professional x64
Programmer:
SuperPI 1M
wPrime
3Dmark03
3Dmark05
3Dmark06
3Dmark Vantage
3Dmark11
Battlefield 4
Cinebench 10
Cinebench 11.5
Crysis 3
CrystalDiskMark
PCmark Vantage
Jeg har valgt at sammenligne med Intel's NUC DC3217IYE boks som jeg testede for et stykke tid siden: Test: Intel DC3217IYE Next Unit Of Computing og Intel's Core i7 4770K CPU som jeg også har testet: Test: Intel 4770k. NUC boksen har en langsommere SSD og CPU, hvorfor vi selvfølgelig vil se den falde lidt bagud. 4770K CPU'en er testet med en mekanisk harddisk, hvorfor den slet ikke kan følge med når det kommer til harddisk tests.
SuperPI 1M:
SuperPI er et program, der sætter CPU'en til at udregne tallet PI. PI kender vi fra matematikkens verden, hvor man bruger PI i udregning af cirkler. Tallet PI er formodet at være uendeligt. Rekorden blev lavet i december 2002, hvor Yasumasa Kanada fra Tokyo Universitet fik udregnet over en billion (1.241.100.000.000). Det vil naturligvis tage en rigtig voldsom supercomputer at udregne dette, og programmet her går "kun" til 32 millioner. Jeg har valgt at udregne PI med 1 million, og programmet gør dette 19 gange. Resultatet i graferne er det samlede resultat efter at have udregnet PI med 1 million decimaler 19 gange.
Her ser vi at CPU'en i NUC boksen er noget langsommere, men det er også en lille i3'er der er lavet til at spare strøm, præcis det modsatte af både 4770R og 4770K. Mellem disse højtydende CPU'er er der ikke langt, men 4770K ender en smule foran.
wPrime:
wPrime udregner primtal, her med 2 muligheder; 32 millioner og 1.024 millioner. Programmet kan bruge alle CPU'ens kerner og tråde.
Igen ser vi NUC boksen være en del bagud, og med 4770R lige efter 4770K.
3Dmark:
3Dmark fra firmaet Futuremark er kendt af de fleste inde for dette fag. Programmet kører forskellige grafiske tests, hvor nogle af disse bliver kørt på kun CPU'en for også at teste den. Programmet udregner til sidst en samlet score, og det er denne der bliver vist i grafen.
Igen ender den strømbesparende NUC boks neders på grafen. Denne gang ser vi Gigabyte boksen være foran 4770K CPU'en. Det er på grund af Iris Pro grafikchippen som faktisk er en del bedre end den der sidder i Intel's bedste desktop CPU.
Battlefield 4:
Et spil der næppe kræver nogen introduktion. Vi ser endnu mere imponerende grafik end Battlefield 3, der leverede en fantastisk grafik. Den brugte spilmotor er Frostbite 3 som er udviklet af EA selv til netop dette spil.
I Battlefield 4 har jeg ikke noget at sammenligne med, så vi ser kun Gigabyte boksen på grafen. Maskinen klarer sig ganske godt, selv i den høje opløsning. Faktisk så godt at den næsten kan følge med AMD's nye Kaveri APU'er.
Cinebench 10:
Cinebench 10 tester hvor hurtigt CPU'en kan lave et billede, både ved brug af en enkelt kerne/tråd og ved fuld udnyttelse af alle kerner/tråde CPU'en har. Der er også en grafisk test, der bruger OpenGL som render.
Her ser vi igen at 4770R CPU'en har en bedre grafikchip end 4770K, og i CPU ydelse lægger de begge meget tæt.
Cinebench 11.5:
Version 11.5 af foregående test. Denne version tester kun CPU'en med alle kerner/tråde i brug, og bruger et lidt andet pointsystem end version 10 gør, som det nok kan ses på grafen. I OpenGL får vi gennemsnits FPS i stedet for point, og CPU'en får betydeligt lavere point end i version 10.
I 11.5 er springet fra 4770K til 4770R i OpenGL endnu større, og CPU ydelsen er stadig tæt på hinanden.
Crysis 3:
Det er ikke længe side Crysis 3 udkom, og spillet har allerede vist sig at være et af de mest grafikkrævende spil til dato. Spillet gør brug af en opdateret version af Crytek's CryEngine 3. Denne gang ser vi fra starten fuld udnyttelse af DirectX 11, og ikke som Crysis 2 hvor der lige skulle laves en patch.
Her kan vi virkelig se hvor god Iris Pro grafikchippen i Gigabyte boksen er over HD 4600 grafikchippen i 4770K CPU'en, i gennemsnits FPS er Iris Pro næsten dobbelt så god.
CrystalDiskMark:
CrystalDiskMark er et program der tester harddiskens hastighed både ved helt store filer og helt små filer. Programmet fortæller til sidst hastigheden i MB/s i de forskellige kategorier.
Resultatet kan ikke rigtig sammenlignes da det er 2 forskellige SSD'er der er brugt, men det viser alligevel at SATA controlleren i Gigabyte boksen kan håndtere den høje hastighed som ADATA SSD'en tilbyder.
PCmark Vantage:
PCmark fra Futuremark måler næsten alle aspekter af et system, hvor der bliver testet hvor hurtigt systemet kan vise hjemmesider, hvor hurtigt der kan vises billeder, film og spilles musik. Der bliver også vist nogle grafiske tests, samt harddiskens hastighed bliver testet. Hver kategori får deres egne point, og en samlet score bliver udregnet. På grafen vises hver individuel kategori samt den samlede score, som Futuremark har valgt at kalde "PCmarks".
Den højere hastighed på SSD'en giver også en del i PCmark Vantage, hvorfor resultatet ikke helt kan sammenlignes, men jeg ville alligevel have tallene med for at vise hvad sådan en lille boks rent faktisk kan levere.
Temperaturer:
Temperatur er målt efter en halv times Prime95 sammen med Furmark burn-in for at producere så meget varme som mulig. Når systemet ikke laver noget viser det Windows skrivebord i en halv time.
Her kigger vi på et worst-case scanarie, hvor Gigabyte boksen bliver godt varm, og det er endda i et forholdsvist koldt rum. Den hurtige 4770R CPU er altså ikke sådan lige at køle ned i en lille boks som 3217 CPU'en er. Heldigvis er det kun når boksen skal arbejde at den virkelig larmer, når man ser film er det minimalt hvad der kommer af støj fra den, og bliver den monteret bag på ens skærm eller TV kommer den bag højttalerne hvilket gør at boksen faktisk skal larme ret meget før den kan høres, selv ved et moderat lydniveau. Skal der spilles med boksen vil den dog larme en del, og også så meget at det kan høres hvis man ikke har hovedtelefoner på eller skruet godt op for lyden.
Strømforbrug:
Strømforbruget er målt under en halv times prime95 sammen med Furmark burn-in for at trække så meget strøm som muligt. Når systemet ikke laver noget viser det Windows skrivebord i en halv time.
Når systemet ikke laver noget spare Gigabyte boksen rigtig godt på systemet, og load er et worst-case scenarie som man faktisk aldrig vil opnå. Desværre larmer boksen stadig ret meget selvom der kun bliver trukket 16Watt ud ad væggen.