Bag om Haswell
Da arkitekturen er præcis den samme i Devil's Canyon som Haswell har jeg valgt at kopiere dette afsnit direkte fra vores artikel om 4770K CPU'en.
Fremtiden er, i følge Intel, 2-i-1 systemer, altså en bærbar og tablet i en og samlet enhed. Det er hvad Haswell's styrke er, for til sådanne enheder betyder strømforbruget og varmudvikling utrolig meget, hvor Haswell er den arkitektur der bruger/udvikler mindst af disse.
Det er for mig lidt kedeligt at skulle starte med strømbesparing, for strømbesparing går ofte hånd i hånd med ydelsen også, og som overclocker kan man aldrig få for meget ydelse. Den næste slide byder dog på lidt information som jeg ikke finder helt så kedelig. Vi ser samme nummereringssystem hos Haswell som vi har set med Ivy Bridge, med et par fornyelser. Kigger vi på det mobile marked, er der 4 bogstaver som kendetegner hvad CPU'en egentlig er lavet til. H er den helt store mobile CPU der også indeholder Intel's nye indbyggede GPU Iris Pro, M er til mainstream markedet, hvor der fås både Quad core og dual core CPU'er, begge kan være med eller uden indbygget GPU. U er en SoC (System on a Chip), hvilket faktisk bare er en CPU med indbygget Iris GPU med fokus på strømbesparing. Y er for 2-i-1 systemerne, hvor det absolutte fokus ligge i strømbesparelse, for at kunne holde sin enhed tændt i så lang tid som muligt.
Ved desktoppen ser vi, præcis ligesom med Ivy Bridge, at K modellerne er unlocked CPU'er der har ulåst multiplier, hvilket gør det noget nemmere at overclocke CPU'en. Derudover ser vi både Quad Core og Dual Core CPU'er sammen med S og T serie CPU'er, der har fokus på strømbesparelse. Det nye chipset hører sig til det hele.
Intel lovede for et stykke tid siden at vi ville se flere BGA platforme, altså platforme hvor det ikke er muligt at udskifte de chips der sidder på bundkortet. Dette betyder alt i alt mindre strømforbrugt samt færre steder hvor det kan gå galt.
Vi bliver ved strømbesparelse lidt endnu. Haswell er arkitekturen der har givet Intel det største spring fra tidligere generation i strømbesparelse. Det betyder at ens enhed kan forblive tændt i længere tid.
Den indbyggede grafik i Sandy Bridge, som er anden generation, har jeg aldrig rigtigt kunne se et formål til, udover kun at skulle sidde i Windows. Det fik Intel rettet lidt op på med Ivy Bridge, hvor vi så næsten dobbelt ydelse, og hvor man faktisk kunne begynde at bruge GPU'en til at spille lidt med. Haswell gør Ivy Bridge kunsten efter, og skulle oppe ydelsen for GPU'en med dobbelt så meget som for den tidligere generation. Det betyder at GPU'en nu kan bruges til at spille spil med højere detaljegrad.
Intel mener at man nu kan sammenligne deres indbyggede GPU'er med diskrete GPU'er, og den hurtigere GPU betyder også at quick sync funktionen bliver noget bedre.
Intel mener også at de helt nye spiltitler med god grafik kan køres udemærket ved mellem-indstillinger på en 4558U CPU, som er en bærbar CPU.
Denne test har Intel også lavet med en 4770R CPU, der har den helt store GPU, og det ser faktisk ganske lovende ud.
Med Haswell har Intel også introduceret en ny måde at måle varmeudviklingen på i bærbare enheder. Normalt bruges der TDP til at beskrive varmeudviklingen af CPU'erne, men Intel's nye metode hedder SDP. SDP beskriver et gennemsnit, som er hvad OEM byggere skal gå efter, og hvis der er plads til det, kan CPU'en smutte over SDP'en og op til TDP'en. I dette tilfælde vil en 6W SDP kunne ramme 11.5W TDP hvis kølingen tillader det. Det er kun Y CPU'erne der får SDP, resten bliver stadig opgivet i TDP.
Sidder du stadig med et 5 år gammelt Core 2 Duo system, så kan der med fordel opgraderes til en AIO (All-in-One) maskine med en mindre Haswell CPU, da denne faktisk kan yde bedre end den 5 år gamle Core 2 Duo.
Så kommer vi til noget af det jeg selv finder spændende, nemlig overclocking. Intel har hævet multiplier til RAM, hvilket giver mulighed for endnu højere RAM hastigheder. Det samme er sket med den indbyggede GPU's multiplier, der nu kan gå endnu højere. Det er desuden også blevet muligt at trække mere strøm til CPU'en, samt sætte højere spænding. Til sidst så bringer Intel nu en funktion til Haswell som kun har været på den større platform Sandy Bridge-E, nemlig en base clock ratio, hvor, hvis man har en base clock på 100 MHz kan hæve multiplier til den med 1,33 eller 1,66 således man får 133 MHz eller 166 MHz base clock uden at skulle ændre på andet.
Til M serien af mobile CPU'er ser vi 3 Core i7 CPU'er der alle ligger ret tæt. Den dyre koster dog næsten dobbelt så meget end den næstdyreste, så den ser vi nok ikke voldsomt meget til.
Vi bliver lidt ved de mobile CPU'er og kigger på H serien. Her ser vi 2 CPU'er, som har en lidt lavere hastighed på CPU delen end M serien, men en bedre indbygget GPU.
Så tager vi en kigger på U serien, som fokuserer mere på at være strømsparende end at yde godt.
Intel har smidt 6 nye Core i7 CPU'er ud, alle med navnet 4770 med 4765T som undtagelse. Det er en blanding mellem strømbesparende og højt ydende CPU'er som alle deler en funktion, nemlig Hyper-Threading.
Til dem som ikke har brugt for Hyper-Threading skal der også være lidt leg, hvorfor vi ser en i5 4670K der har ulåst multiplier. Ellers ser vi en blanding af strømbesparende CPU'er og højt ydende CPU'er.