Test: Intel Core i5 6600K Skylake cpu

CPU, Intel d.  10. august. 2015, skrevet af freak_master 17 Kommentarer.  Vist: 30580 gange.

Korrekturlæser: noXpert
Billed behandling: 
Oversættelse: noXpert

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2790,00
Produkt udlånt af: Intel
DK distributør: MMD

Test
 

Testmaskinen består af :
ASUS Z170 PRO GAMING BIOS 5001
Intel Core i5 6600K

AMD R9 295X2
8 GB Corsair Vengeance LPX 2800 MHz DDR4
Silverstone Strider Gold 1500Watt strømforsyning
Samsung 840 PRO 256 GB SSD
Microsoft Windows 7 professional x64

Køling:
CPU er kølet af en Antec Kühler H20 920 V4



 

Sponsoreret af Antec.com
http://www.antec.com/believe_it/

Programmer:
3Dmark
7 Zip
Aida Extreme
BasemarkCL
Cinebench R15
Handbrake
PCmark8
Sciencemark
SuperPI 1M
wPrime

Da Skylake understøtter DDR4 RAM, har jeg valgt at bruge præcis de samme Corsair RAM som jeg bruger til at teste X99 platformen med, dog har jeg kun brugt 2 ud af de 4 RAM stænger jeg har, da jeg har dårlig erfaring med at fylde alle 4 RAM pladser op, især på nye platforme. Ligesom med X99 har jeg brugt 3 GHz XMP profilen. På X99 bliver bundkortet nødt til at justere BCLK for at få 2800 MHz RAM, hvilket giver et overclock af CPU'en. Det sker ikke hvis jeg bruger 3 GHz XMP profilen, og for at kunne sammenligne direkte har jeg også valgt 3 GHz XMP profilen på Skylake platformen.

Til sammenligning bruger jeg den mindste Haswell-E CPU Intel Core i7 5820K på et ASUS Rampage V Extreme bundkort. Jeg har også valgt at sammenligne med Intel Core i7 4770K på et ASUS Z97-A bundkort for at sammenligne med den tidligere mainstream platform. Til sidst har jeg valgt at sammenligne med Intel Core i5 3570K på et Gigabyte G.1 Sniper 3 bundkort hvor det er muligt. Grunden er, at CPU'en for længst har forladt HWT's redaktion og jeg siden jeg testede den har skiftet grafikkort.
Grunden til at jeg ikke sammenligner med Intel Core i5 4670K eller Intel Core i5 4690K er ganske simpelt fordi jeg aldrig har haft nogle af dem, og har derfor ikke nogle resultater at sammenligne med.

 

3DMark:
Det nyeste skud på stammen fra Futuremark. Programmet byder på endnu mere krævende grafiktests, og der er mulighed for også at køre programmet på Android/iOS enheder og der kan direkte sammenlignes med de helt store PC systemer.
 


Det første indtryk er rigtig godt. Ice Storm har vist sig at kunne lide CPU hastighed fremfor kerner, og her ser vi virkelig Skylake trække fra. Både Cloud Gate og Fire Strike er glade for kerner fremfor hastighed, hvorfor vi ser Skylake falde en smule bagud.

 

7 Zip:
7 Zip er et zip program, som kan pakke filer op eller ned, og kan læse en del forskellige former for zip filer. Programmet har en indbygget benchmark der måler hvor hurtigt det er muligt for CPU'en at pakke filer op og ned i et minut, og det er gennemsnitshastigheden der står skrevet i grafen.



Her ser vi Skylake trække en smule fra 3570K, men her er også 2 generationer imellem. 7 Zip udnytter alle kernerne, hvorfor vi selvfølgelig ser 4770K med sine 8 tråde og 5820K med sine 12 tråde være foran.

 

Aida Extreme:
Aida Extreme bliver brugt til at se specifikationer på hele systemet og har nogle indbygget benchmarks. I denne sammenhæng bliver kun RAM benchmark brugt, der levere resultater i Megabyte i sekundet, og nanosekunder i latency.
 


DDR4 har givet platformen en smule ekstra RAM båndbredde at arbejde med, hvilket er godt nyt for dem der faktisk kan bruge det, hvilket desværre ikke er så mange. Her ser vi også den direkte forskel mellem Quad-channel RAM på 5820K og dual-channel RAM på 6600K da det er præcis samme RAM der er brugt. Forskellen i hastighed er meget stor, med en kæmpe fordel for 5820K, men det kommer også med en pris, for 5820K har også en meget høj forsinkelse. Vores DDR4 RAM har desuden meget høje timings, men når vi sammenligner med den tidligere platform med DDR3 med vores 4770K CPU, ser vi faktisk at forsinkelsen er blevet lavere.

 

BasemarkCL:
BasemarkCL er en test der gennemløber forskellige videnskabelige udregninger og viser f.eks. hvordan væske i bevægelse opfører sig i et kar. Til nogle af testene bruges OpenGL. Programmet håndterer også beregninger på forskellige former for video og billedbehandling samt fraktaler. Resultatet leveres som en samlet score.
 


Jeg har meget svært ved at finde ud af hvad der er den afgørende faktor i BasemarkCL, for det ser ikke ud til direkte at være kerner eller hastighed, men en ting er bestemt sikkert, Skylake springer foran de to sammenlignede CPU'er, specielt i video ser vi en høj ydelse fra 6600K.

 

Cinebench R15:
Tester hvor hurtigt CPU’en kan lave et billede ved brug af alle kerne og tråde i CPU’en. Cinebench kører også en OpenGL test der til sidst viser gennemsnits FPS.
 


Her er det vigtigt at vide at 4770K har i alt 8 tråde at lege med, men til trods for det lægger den sig faktisk ikke langt foran 6600K i CPU kategorien, og det kan sikkert lade sig gøre at overclock CPU'en nok til at levere samme ydelse som 4770K.

 

Handbrake:
Handbrake er et program der kan konvertere film. Programmet har mulighed for at gøre brug af alle systemets kerner og tråde til konverteringen. I denne test konvertere jeg den kendte gratis mini-film Big Bucks Bunny i fuld HD fra .avi til .mp4, og det er gennemsnittet af hvor mange billeder der i sekundet kan konverteres der er skrevet på grafen.
 


Her ser vi virkelig en stor forskel mellem 3570K og 6600K. Og endda selvom Handbrake udnytter alle kerner og tråde på vores 4770K, så leverer 6600K en hurtigere konvertering end 4770K, bestemt et rigtig flot resultat.

 

PCMark 8:
Futuremark står også bag PCMark, som måler næsten alle aspekter af et system: hvor hurtigt der kan vises hjemmesider, billeder, film og afspilles musik. Der bliver også vist nogle grafiske tests, og harddiskens hastighed analyseres. Hver kategori får deres egne point, hvorefter et samlet tal udregnes. På grafen vises de individuelle kategorier og det totale resultat, som Futuremark har valgt at kalde "PC Marks".
 


Generelt siger min erfaring mig at PCmark8 bedre kan lide CPU hastighed end det kan lide CPU kerner, og det er sikkert også derfor at vi ser Skylake foran 4770K og 5820K.

 

Sciencemark:
Sciencemark måler, hvor mange Gflops CPU'en har ved at lave forskellige beregninger. Til sidst spytter Sciencemark en score ud, som er den, der vises på grafen.
 


Endnu en gang ser vi Skylake brilliere og levere den højeste ydelse.

 

SuperPI 1M:
SuperPI er et program, der sætter CPU'en til at udregne tallet PI. PI kender vi fra matematikkens verden, hvor man bruger PI i udregning af cirkler. Tallet PI er formodet at være uendeligt. Rekorden blev lavet i december 2002, hvor Yasumasa Kanada fra Tokyo Universitet fik udregnet over en billion (1.241.100.000.000). Det vil naturligvis tage en rigtig voldsom supercomputer at udregne dette, og programmet her går "kun" til 32 millioner. Jeg har valgt at udregne PI med 1 million, og programmet gør dette 19 gange. Resultatet i graferne er det samlede resultat efter at have udregnet PI med 1 million decimaler 19 gange.
 


SuperPI bruger kun en enkelt kerne, og her burde 6600K faktisk være hurtigere end 4770K eftersom de kører med samme clock frekvens, men det er ikke tilfældet, for 4770K ender med at være den hurtigste CPU.

 

wPrime:
wPrime udregner primtal, her med 2 muligheder; 32 millioner og 1.024 millioner. Programmet kan bruge alle CPU'ens kerner og tråde.
 


Her ser vi en ret stor forskel mellem 3570K og 6600K, med en stor fordel til 6600K. Da programmet her bruger alle kerner og tråde ser vi naturligvis 4770K og 5820K være foran.

 

Strømforbrug:


Her ser vi den mørke side af ASUS bundkortet vi bruger. Det vil nemlig ikke clock ned når systemet ikke laver noget, hvilket giver det høje strømforbrug i idle. Strømforbruget på 3570K og 4770K er desuden målt med et noget mindre grafikkort end 5820K og 6600K er blevet målt med, hvilket også kan forklare et noget højere strømforbrug for 6600K.

Ebo
 
Superbruger
Tilføjet:
10-08-2015 10:19:44
Svar/Indlæg:
709/10
Rigtig fin gennemgang, mange tak for det ;).

Lige en lille rettelse, så side 2 under overskriften"bag om Skylake", anden linie så skriver forfatteren glas og ikke glans 🤣 .

Jeg tror så ikke, at der kommer motherboards med DDR3 understøttelse til desktop overhovedet.
De store amerikanske sites, mener det samme, altså DDR3 kommer til laptops og mobile enheder.

Prisen på DDR4 er raslet ned i løbet af foråret, så ved 16GB, så er prisen næsten det samme som ved DDR3.


phgn99
 
Superbruger
Tilføjet:
10-08-2015 10:23:05
Svar/Indlæg:
722/67
Fin test, men hvad siger temps både m. og uden overclock?


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
10-08-2015 12:06:53
Svar/Indlæg:
4295/306
Fin test, men jeg synes der mangler noget gaming ydelse.

Det er super fint at den er bedre til hard-core CPU opgaver, men spørgsmålet er også for mange på SB eller IB om man skal opgradere ifht ydelse i spil, og mange tests har tidligere vist at med mindre man sidder med SLI systemer med de største tilgængelige grafikkort så er det grafikkortet der er flaskehalsen - helt ned til billige i3 systemer.

Se f.eks. testen her:

http://www.techspot.com/review...

Hvor man med et 960 grafikkort i alm HD opløsning lige så godt kan have en billig i3 CPU. Jeg savner lidt samme type test når man taler CPU. Spiller man i 1440p eller 4k opløsning bliver CPU'en måske endnu mindre vigtig. Og så er vi tilbage til din konklusion om det kan betale sig at opgradere når man sidder med SB eller IB - og her er svaret måske nej når det kommer til gaming?


dMITIj
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-08-2015 12:13:39
Svar/Indlæg:
1864/156

Fin test, men jeg synes der mangler noget gaming ydelse.

Det er super fint at den er bedre til hard-core CPU opgaver, men spørgsmålet er også for mange på SB eller IB om man skal opgradere ifht ydelse i spil, og mange tests har tidligere vist at med mindre man sidder med SLI systemer med de største tilgængelige grafikkort så er det grafikkortet der er flaskehalsen - helt ned til billige i3 systemer.

Se f.eks. testen her:

http://www.techspot.com/review...

Hvor man med et 960 grafikkort i alm HD opløsning lige så godt kan have en billig i3 CPU. Jeg savner lidt samme type test når man taler CPU. Spiller man i 1440p eller 4k opløsning bliver CPU'en måske endnu mindre vigtig. Og så er vi tilbage til din konklusion om det kan betale sig at opgradere når man sidder med SB eller IB - og her er svaret måske nej når det kommer til gaming?

KleitusIV skrev d. 10-08-2015 12:06:53


+1


NielsPeter
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-08-2015 13:11:46
Svar/Indlæg:
250/42
En bemærkning til det med DDR3 bundkort:

Proshop har 3 bundkort til DDR3, dog skal det være low voltage:
Asus Z170-P D3
Asus H170M-E D3
GIGABYTE GA-Z170-HD3

Overvejer lidt at opgradere og beholde mine (DDR3)ram da mit bundkort er ved at dø


Nogton
 
Bruger
Tilføjet:
10-08-2015 14:13:46
Svar/Indlæg:
23/2
Fin test, har bare en lille bemærkning.
Der skrives, at prisen er 2800 kr.

Både Proshop & Komplet har den væsentligt billigere.

http://www.proshop.dk/CPU/Inte... 2190kr.


Shadowhunter
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-08-2015 17:18:31
Svar/Indlæg:
5474/39
#6
det er bare vejlede pris. De ændre sig løbende på IT...

2200 kroner for cpu er også høj pris.
Ivy-b billigste startede ved 1400 kroner for quad.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Shadowhunter d. 10-08-2015 17:38:22.


Nogton
 
Bruger
Tilføjet:
10-08-2015 20:39:06
Svar/Indlæg:
23/2

#6
det er bare vejlede pris. De ændre sig løbende på IT...

2200 kroner for cpu er også høj pris.
Ivy-b billigste startede ved 1400 kroner for quad.

Shadowhunter skrev d. 10-08-2015 17:18:31


True, der er derfor jeg ikke opgradere.
Det var skam heller ikke for er virke negativ, det er en meget god test.


wolver
 
Elitebruger
Tilføjet:
11-08-2015 11:33:48
Svar/Indlæg:
652/24
Først vil jeg starte med at sige fin test! Men jeg bliver også efterladt med en del undren.

Hvordan kan det være at HWT som den eneste side, katagorisk afviser at bruge gaming benchmarks i deres reviews?




VojenZ
 
Elitebruger
Tilføjet:
11-08-2015 12:00:15
Svar/Indlæg:
331/7
Jeg synes at karakteren 5 i ydelse er meget generøs.

Hvad ville man have givet Sandy Bridge da den kom ud? (5+).

Ydelsen er fin - men er den karakteren 5 værd?


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af VojenZ d. 11-08-2015 12:00:33.


eviling
 
Overclocker
Tilføjet:
11-08-2015 16:56:52
Svar/Indlæg:
442/14
Enten er jeg blevet lidt blind, ellers mangler der nogle tests.

Der skrives i konklusionen at der helt bestemt er en fordel i at opgradere fra Sandy Bridge...

Men hvor er Sandy Bridge i testen?


Sven
 
Superbruger
Tilføjet:
11-08-2015 20:01:17
Svar/Indlæg:
3661/82
#9
problemmet ligger i af de fleste spil er gpu flaskehalset saa t bruger gaming benchmark vil ikke vise nogen reel forskel.

men de burde have varet med. og havde droppet ting som superpi wprime og andre ting som
a: ikke har en nyere opdater kode
bL ikke har noget reelt formaal.

mere realworld cpu bencmhark kunne veare brugt i stedet


saa har jeg det lidt skidt med en af udtaelserne
"Og endda selvom Handbrake udnytter alle kerner og tråde på vores 4770K, så leverer 6600K en hurtigere konvertering end 4770K, bestemt et rigtig flot resultat."

for det foerste er de ikke traade paa en cpu. traade er en opdeling af en process. Der er traadeskverings enheder paa en cpu. men det er blot semantik.
Det der irritere mig lidt er at det lyder som om review person tror at flere "traade" paa en cpu giver mere hestekrafter.
Det goer det altsaa ikke.
Det giver en foroege tudnyttelse af CPU ressourcerne i tilfaelde af en traad (software) ikke kan udnytte den fuldt ud. ved fuld optimering kodning ( sjaeldent) giver det ikke noget med hyper threading da der ikke er noget ledige ressource til traad2 (software) i samme fysiske core.

saa det er mere et tegn paa optimerings graden af koden i X.264 end det har noget med cpu'en at goere


og ja jeg overreagere paa smaating 🤣


Svaret blev redigeret 2 gange, sidst af Sven Bent d. 11-08-2015 20:09:57.


KleitusIV
 
Redaktør
Tilføjet:
11-08-2015 23:22:42
Svar/Indlæg:
4295/306
#12 Og dermed siger du så også at hvis man blot bruger sin PC til gaming vil den højst sandsynligt være GPU bundet og så er der overhovedet ingen grund til at opgradere hvis man sidder på SB/IB/HW eller en anden "nyere" CPU... Og det er jo præcis spørgsmålet der ønskes besvaret ifølge konklussionen. Så kunne det da også have været fint at have den del med for at vise at ny CPU og ny platform reelt er ligegyldigt for rigtig mange mennesker. 🙂


bauner
 
Passiv Hwt crew
Tilføjet:
13-08-2015 10:56:43
Svar/Indlæg:
853/71
Super test. Jeg er ligeglad med gaming-ydelse. Den rå CPU-ydelse er mere vigtig for mig.
Hvis du tager et par spil med i testen, vil nogle alligevel brokke sig over at du ikke lige har det og det spil med.


Shadowhunter
 
Elitebruger
Tilføjet:
13-08-2015 13:00:33
Svar/Indlæg:
5474/39
Det er fin måde laver artiklerne på.

Spillende er grafikkortet bliver testet er ikke store grund til tage det med...

Ønske mig se om OS har nogen betydning for software hastigheder.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Shadowhunter d. 13-08-2015 13:01:24.


Inquisitor
 
Superbruger
Tilføjet:
14-08-2015 12:57:47
Svar/Indlæg:
5/0
lol, Skylake oversættes ikke "Skysø", men til "Himmelsø" (i indledningen). Lad dog være med at oversætte det. 😕

Tak for en god gennemgang af Skylake. Jeg har selv en 5820K@4.5GHz på x99, så jeg kan læse mig frem til det er ikke tid til at opgradere endnu. 😛

@

Fin test, men jeg synes der mangler noget gaming ydelse.

Det er super fint at den er bedre til hard-core CPU opgaver, men spørgsmålet er også for mange på SB eller IB om man skal opgradere ifht ydelse i spil, og mange tests har tidligere vist at med mindre man sidder med SLI systemer med de største tilgængelige grafikkort så er det grafikkortet der er flaskehalsen - helt ned til billige i3 systemer.

Se f.eks. testen her:

http://www.techspot.com/review...

Hvor man med et 960 grafikkort i alm HD opløsning lige så godt kan have en billig i3 CPU. Jeg savner lidt samme type test når man taler CPU. Spiller man i 1440p eller 4k opløsning bliver CPU'en måske endnu mindre vigtig. Og så er vi tilbage til din konklusion om det kan betale sig at opgradere når man sidder med SB eller IB - og her er svaret måske nej når det kommer til gaming?

KleitusIV skrev d. 10-08-2015 12:06:53

Der er mange spil hvor cpu betyder meget, så man kan ikke sige noget om gaming generelt. Hvis du kun spiller de nyeste AAA MMO FPS, så betyder det ikke så meget, men hvis du spiller indie spil, visse strategispil eller ældre spil, så betyder en hurtig cpu meget for spiloplevelsen. Ofte har små indie selskaber ikke udviklere/ressourcer til at kode spillene ligeså godt som AAA spilselskaberne. 😎


Marduk
 
Overclocker
Tilføjet:
08-11-2015 21:58:46
Svar/Indlæg:
17/0
Uanset om man ikke har lyst til at lave gaming benchmarks eller ej, så havde physics scoren fra Firestrike nu været meget lækker at se på.