Bundkort, Intel d. 19. august. 2016, skrevet af Ronin2300 1 Kommentarer. Vist: 18839 gange.
Maximus VIII Ranger kortet er sort med grå og røde kontraster. Designet er en anelse mere afdæmpet end de tidligere generationer af kortet, hvor de røde detaljer fyldte en del mere end det gør nu. Det synes jeg generelt er et godt tiltag, da det giver lidt bedre muligheder for at få tingene til at passe sammen, også hvis man ikke er gået all in på et sort/rødt system.
Hvis vi starter med de interne tilslutningsmuligheder så er kortet udstyret med ikke mindre end seks 4pins PWM stik til blæsere, samt et stik dedikeret til brug med vandpumpe, som dog også kan anvendes til en blæser, hvis det skulle være. De er fordelt med tre stik til blæsere omkring øverste højre hjørne af kortet, hvor pumpestikket også er placeret. To er placeret midt på kortet, med en over den øverste PCIe port og en under 24 pins stikket på højre side. Endeligt er der en enkelt i bunden af kortet ved højre hjørne.
Der er placeret 2x2 USB2.0 tilslutninger i bunden af kortet, samt i alt fire USB3.0 tilslutninger, som er fordelt med to lige under 24 pins stikket på højre side af kortet og to i bunden af kortet. Disse kan bl.a. forbindes på fronten af kabinettet, hvor dette er en mulighed.
Når vi kigger på de øvrige muligheder med kortet og starter fra toppen af kortet, så finder vi i højre side ved siden af RAM pladserne ASUS’ Q-code display, der kan bruges til fejlfinding, hvis der skulle være nogen problemer med kortet. Det er utroligt nyttigt og kan ende med at spare dig for en masse frustrerende fejlfinding. Ved at aflæse talkoden her og sammenligne i manualen, finder man hurtigt ud af hvilken del af kortet, der skaber problemer. Ved siden af Q-code displayet finder vi også en MenOK! Knap, som kan hjælpe med at løse eventuelle kompatibilitets problemer med RAM.
Ellers er området her naturligt nok domineret af CPU sokkelen og MOSFET kølerne, der virker solide og har god kontakt med komponenterne under. På øverste venstre side af kortet er I/O stikkene placeret og i modsætning til Hero kortet, der er storebroren til Ranger kortet, er stikkene her ikke gemt væk under et skjold. Det ser naturligvis ikke helt så nydeligt ud, men for at lande på den billigere pris skal der naturligvis skæres nogle steder.
Under I/O portene og ned langs den venstre side af Ranger kortet finder vi Supreme FX lyd delen af kortet, der er skærmet fra resten af kortet. Der løber også en rød LED stribe for at indikerer adskillelsen.
Af tilslutninger på bagsiden har vi:
Ranger kortet er udstyret med tre PCIe x1 porte og en PCIe x 16 port en x8 og en x4. Hvis du bruger to grafikkort kører den første og anden PCIe port x 8 i stedet og hvis man kører tre kort er ender du på x8, x8 og x4, så Ranger kortet understøtter altså Nvidia SLI med to kort, eller AMD Crossfire med tre kort.
På lagersiden er der på Rangerkortet udstyret med seks SATA porte, hvor der er mulighed for at kombinerer fire af disse til to SATA express tilslutninger. Under SATA portene er kortet også udstyret med en enkelt M.2 port, der understøtter M.2 drev af typerne 2242, 2260, 2280 og 22110 i både SATA og PCIe Gen 3.0 x4 mode med mulighed for hastigheder helt op til 32 Gb/s.
I bunden af kortet finder vi de sidste tilslutning muligheder på kortet. Her finder vi tilslutningerne til front panelet med lyd, start, reset, HDD lys osv. Det er også i bunden af kortet vi finder muligheden for tilslutning af Thunderbolt. I bunden af kortet finder vi dog også nogle andre nyttige ting. Her er bl.a. en start og en reset knap, der kan bruges hvis man fx har kortet tilsluttet uden for et kabinet i forbindelse med overclocking eller test. Hvis uheldet er ude og BIOS giver problemer, så findes der i bunden også en Clear CMOS knap, der kan nulstille BIOS i tilfælde af problemer. Som en anden bonus i den forbindelse, så kan man faktisk se BIOS chippen på bundkortet, ved siden af batteriet og det ser ud til den kan udskiftes, hvis det skulle gå helt galt.
På næste side ser vi nærmere på netop BIOS.