Systemtest
Tilslutning Man åbner den lille papkasse, der indeholder alle nødvendige kabler så jeg kan komme i gang. Det foregår fuldstændigt som når man kobler sin VHS-maskine til med et almindeligt scartkabel, så det kan næsten ikke blive nemmere, at få billede på. Der er tillige mulighed for at koble PC-monitor på via VGA-stikket på det indbyggede Intel grafikkort, eller man kan bruge DVI-stikket på TV-out adapteren til en moderne fladskærm. Jeg kunne godt have ønsket mig f.eks en S-Video eller en Composite-Video udgang da mit TV kun har to scart indgange, der begge er optaget. Omvendt så er det, der optager pladsen en parabolmodtager og en DVD, og DVD-maskinen vil jo være overflødig med X-One maskinen installeret, men jeg vil altså have lov at brokke mig over noget :)
Eneste lille problem jeg havde var da jeg skiftede mellem scartudgangen til TV'et over til min PC monitor. PC monitoren gik i sort lige efter Windows var indlæst. Det viste sig dog, at man med Intels skærmdrivere kan skifte mellem udgangene ved at taste Crtl + Alt + F1, og så kom der billede på her også.
Daglig brug Når først man har fået maskinen installeret og lagt de ekstra programmer ind der gør maskinen anvendelig, herunder Xvid/DivX codecs og et CD/DVD brænderprogram, Nero Express følger med i pakken, så kører det faktisk ganske fornuftigt.
Maskinen er behagelig at være i stue med og eneste lyd er fra harddisken, der knurrer en anelse i overkanten til min smag, når der læses og skrives. Men indrømmet, jeg er allergisk over for larmende PC'er, så de fleste vil nok ikke finde det generende. Billedkvaliteten fra de to TV-kort er som den plejer at være, underforstået der vil altid være et lille tab når billedet skal komprimeres realtime til MPEG2. Vi er dog stadig klasser over gammeldags VHS video.
Maskinen indeholder som nævnt to tunere, der gør det muligt at optage et program på en kanal samtidig med at man ser et andet program, en ganske rar feature og den store 300GB harddisk kan lagre en ret stor mængde film og TV-programmer før der skal ryddes op. Til det formål er det rart at man så har en DVD/RW, så man kan brænde sine yndlingsprogrammer over på en skive. Selvfølgelig afhænger pladsen på harddisken meget af, hvilken kvalitet man vælger at optage programmer i, men i bedste kvalitet er der plads til ca. 80 timer.
Intel Viiv og strømforbruget Det er faktisk svært at finde ordentlig information på nettet om Intel's Viiv standard, og jeg har ikke tidligere haft lejlighed til at se nærmere på fænomenet. Men så vidt jeg har kunnet læse mig til så består Viiv delen - og det der adskiller en Viiv maskine fra de andre - af en avanceret stand-by funktion, der skruer helt ned for blusset i maskinen, men samtidig gør at den kan vækkes fra dvale og være klar til brug på få sekunder.
Jeg har haft en almindelig energimåler koblet på apparatet, sådan en fra Harald Nyborg som man bruger når man skal finde strømslugerne i huset, og mine målinger viser et middelforbrug på 110watt når der afspilles en DVD, og ca 95watt når maskinen bare er tændt. Så trykker jeg på stand-by knappen, og maskinen slukker ned og blæserne stopper. Min måler viser nu 15watt. Det er stadig over det krav på max 1watt man f.eks. stiller til et moderne TV, men det er langt mere acceptabelt end, hvad en PC normalt bruger i stand-by. Så trykker jeg på stand-by knappen igen, blæserne starter op og harddisken knurrer lidt, og efter små 10sek er systemet klar til kamp. Det er faktisk helt godt gået, når jeg tænker på alle de gange jeg i sidste øjeblik har skullet finde et videobånd frem fra skuffen og i olympisk rekordtid skulle nå at starte optagelsen af en film inden de indledende rulletekster var forbi. Jeg har afprøvet funktionen at par gange og opstartstiden varierer mellem 7 og 12sek.