Bundkort
Bundkortet er en vigtig del af HTPC'en. Der findes mange forskellige sokkeltyper og chipsets. Jeg vil ikke udelukke noget da der ikke er noget som ikke er anvendeligt. Der findes selvfølgelig udstyr der er bedre end andet.
Det kan naturligvis, alt efter hvilket kabinet man har valgt, være en fordel at vælge bundkort ud fra kabinettet. Eller kabinet ud fra bundkortet, alt efter, hvor man starter på indkøbslisten.
Vælger man et lavt kabinet, hvor der normalt ikke kan gøres brug af indstikskort bør man vælge et bundkort med integreret grafik-, lyd- og netværkskort da der ikke er plads til meget i det lille kabinet og man derfor kun skal bruge PCI-riser til et evt. TV-kort.
Er man lidt mere hardcore og forlanger lidt mere end normalt vil man måske gå efter en løsning, hvor der spares på energi osv. Dette kan man bl.a. gøre med Intel Viiv, men AMD Cool'n'Quiet løsningen er også ganske god. Begge løsninger kan justere CPU-hastigheden sådan at den altid er passende til de opgaver der stilles og dermed spare man unødvendig strøm. Der er selvfølgelig også processorer der bruger mere strøm end andre. Bl.a. er AMD socket 754 samt 939 gennemsnitlig billigere i strøm end Intel socket 775 er i gennemsnit blandt de forskellige modeller.
Der findes dog nogle ganske særlige processorer udviklet til mobil brug, altså bærbare computere. Disse kan ofte køre på helt ned til 40-50 watt, mens VIA Epia processorer kan komme helt ned under 10watt, men her er ydelsen heller ikke lige i front, men spændende er processorerne bestemt og et teknologisk vidunder.
De forskellige funktioner og features hænger naturligvis sammen med bundkortets chipset. Jeg vil ikke komme nærmere ind på nogle da jeg ikke vil favoritisere. Jeg skal blot gøre brugeren opmærksom på at funktionerne oftest vil ændre sig fra et til det næste, men på nuværende tidspunkt findes der ikke chipset, der gør at man ikke kan anvende sit hardware til HTPC-brug.
Derfor vil jeg heller ikke udelukke at man ikke kan bruge en ældre aflagt PC som HTPC da der oftest ikke kræves så meget ydelse.
Kræver man derimod ydelse til spil og kraftig multimedia eller billedbehandling bør man træffe sine valg ud fra dette. Måske har du også lyst til at have overclockingsmuligheder selv om dette måske er mindre vigtigt.
Til projektet her har vi valgt et ASUS bundkort, model N4L-VM DH, hvilket er et bundkort der produceres med direkte henblik på det digitale marked. Det er bygget på et Intel Viiv supporteret chipset kaldet Intel 945GM og som sydbro ICH7M-DH. Bundkortet er desuden til socket 479, altså en mobil processor, som vi snart skal snakke mere om.
Ud over chipsettet, har dette bundkort surround i form af 5.1 kanaler onboard. Man finder også en onboard VGA-udgang så man ikke behøver anskaffe sig et separat grafikkort. Bundkortet har naturligvis også netværkskort (LAN) integreret da det efterhånden er en selvfølge. Som sidste ting kan nævnes eSATA, hvor man kan koble en SATA harddisk til og fra som man lyster, også mens systemet er tændt. Ganske nyttig feature, hvis man har behov fra at flytte data fra en PC til en anden uden om et netværk.
Alt i alt gør specifikationerne faktisk dette bundkort perfekt til de helt lave kabinetter, men det er altså ikke tilfældet i denne guide, hvor vi skal anvende SilverStone kabinettet.
Vi skal selvfølgelig også se på lidt billeder af herlighederne:
Bundkortet har rigeligt med tilkoblings-
muligheder.
TV: 1 PCI-e x16 og 1 PCI-e x1 port.
TH: 2 DDR2 RAM-slots
TV: Sydbroen bestående af Intel ICH7M DH.
TH: Nordbro bestående af Intel 945GM
samt sokkel til CPU.
Bundkortet monteret i kabinet.