Grafikkort
Grafikkortet er efterhånden en endnu større synder end CPU'en. Den indeholder både processor og ram og ofte i sådan en kaliber at en almindelig CPU ikke kommer i nærheden. Derfor har grafikkortet brug for endnu mere strøm. Mere strøm betyder mere spild i strømforsyningen osv osv.
Derfor er det en rigtig god idé at tjekke hvor meget ens grafikkort bruger, inden man køber det. Køber man det rigtige kan man lave en rigtig god forretning på længere sigt.
Generelt er det vigtigt at finde ud af, hvor høj ydelse der er nødvendigt. For ofte handler det om, at jo mindre grafikkort man har, jo mindre strøm bruger maskinen. Der findes dog et par gode huskeråd.
Et eller flere strømstik på grafikkortet varsler nemlig et øget forbrug. Hvad angår AGP er det ofte sådan at der max kan gå 35watt igennem bundkortet. Derudover bruges der 4pins molex-stik der har max må belastes med 35watt. Altså uden strømstik må grafikkortet ikke bruge mere 35watt, med et strømstik 70watt og med to max 105watt.
PCI-express er dog noget anderledes, her er slottet lavet til max 75watt, 1strøm-stik varsler et forbrug på 75 til 150watt og med to strøm-stik har grafikkortet mulighed for at sluge hele 225watt. Der findes dog nogle undtagelser, og især ATi har prioriteret få strømstik frem for at holde sig til specifikationerne. Her ses bl.a. de nyeste X1950XTX der teoretisk set burde være monteret med to strømstik, da kortet har spidsbelastninger på over 150watt.
Netop derfor ser man også tit strømstik på AGP-kort hvor dens PCI-express version ikke her noget.
Men som det ses er der virkelig forskel fra under 35watt til over 150watt, Altså over 100watt, og derved besparelser på over flere 1000kr om året i Elregning. Ligesom med CPU'er bruger de store grafikkort jo ikke 150watt konstant, da de ligesom CPU'er kan drosle ned når man arbejder i windows. nVidia kalder systemmet FlowFX og ATi Overdrive. Selvom det lyder som overclocking-egenskaber, er deres reele betydning noget helt andet, nemlig at drosle den varme chip ned, når den ikke benyttes. Det gør at grafikkortet kan skrue ned for blæseren og at man derefter sidder med et lavere støjniveau og en koldere computer. Producenten undgår samtidig med at belaste komponenterne unødigt.
nvidia flowFX og ATi overdrive De fleste kender kun til grafikprocessorne fra nVidia og ATi, men der findes flere andre ude på markedet. Via som også laver strømsparende processorer laver faktisk også strømsparende grafikchips under navnet S3. De mest extreme af dem kaldet ULP (Ultra Low Power) og bruger så lidt strøm og afgiver derved så lidt varme, at grafikkortet ikke behøver nogen form for køling, ikke engang et metalprofil. Der er ikke mange der producerer grafikkort med S3-chip og de fleste af dem går OEM.dvs. til store producenter som f.eks. Fujitsu-siemens.
Har man ikke brug for den vilde ydelse er det bedste at holde sig til integreret grafikkort. Det findes på nogle Bundkort-modeller, og flere af dem kan sagtens trække Windows Vistas kommende 3D-brugerflade kaldet
Aero.
Herunder er der chipsæts med integreret grafikdel, der kan trække Windows Vista Aero (3D)
Via K8M890 (directX9)
Via PT890 (directX9)
Via K8M900 (DirectX9)
Via PT900 (directX9)
SiS 671 og 672 (directX9)
SiS 771 og 772 (directX9)
Intel 915G (directX9)
Intel 945G (directX9)
Intel Q965 (directX9c)
Intel G965 (directX9c)
nVidia Geforce6100 (directX9c)
nVidia Geforce6150 (directX9c)
nVidia Geforce7100 (directX9c)
Ati Xpress 200 (DirectX9b)
Ati Xpress 700 (DirectX9b)
AMD 690G (DirectX9b)