bundkort
Vi graver dybbere og når ind til bundkortet. Dette er ikke den værste synder, men tænker man klogt, kan der være en del penge at spare i det længere løb. Chipsættet er her den store synder, og der findes virkelig mange forskellige på markedet. For tiden er det især SiS der er førende. De har nogle chipsæt der i extreme situationer nærmer sig max 5watt, men ellers holder sig langt under. Til sammenligning ligger de varmeste chipsæt med et forbrug på 35-50watt. Det er ikke kun chipsættet der er synderen på bundkortet.Bundkortet indeholder ofte rigtig mange forskellige chips. Nogle har en ekstra harddisk-controller, lydkort, netværkskort osv. Alle sammen ansvarlige for at forbruge strøm og afgive varme. Det er ofte ikke svært at se om bundkortet bruger meget strøm. Kobberprofiler, blæsere og heatpipes fortæller at der skal fjernes meget varme. Er der ingen profiler, eller et enkelt passivt, et bart bundkort uden trådløst netværk og uden 10stk SATA-stik er man godt på vej.
Gå efter SiS 670 og 770-chipsæt Så får du det mest energi-effektive chipsæt. Her kan der være rigtig mange penge at spare i det længere løb. De er både billige og strømbesparende.
Køb et bundkort uden for mange overflødige egenskaber. Jo flere chips jo dyre er de at holde kørende.
Bruger du kun din computer til kontorarbejde, så køb et bundkort med integreret grafik. Det er klart det grafikkort der bruger mindst strøm. Alle chipsæt-producenter som SiS, Via, nVidia, ATi og Intel har så avanceret grafik at de understøtter Windows Vista med alle grafiske indstillinger.
CPU
Her har vi en af de rigtig grimme. CPU'en er også kendt som computerens hjerne og den kræver trods sin meget lille størrelse virkelig meget strøm. Men der er jo altid en undtagelse. I årevis har bærbare computere haft mulighed for sænke hastigheden på processoren efter mængden af arbejde. Hvis man sidder i f.eks. word, kører den i en så lav hastighed, at den netop ikke er til gene. Spiller man kører den naturligvis ved højeste hastighed, men bruger så også batteriet mange gange hurtigere end ved laveste hastighed. AMD overførte dette princip til deres Athlon64-processorer og kaldte det Cool 'n Quiet.
AMD har været så fikse at inddele deres processor efter watt-mærkninger. De passer absolut ingen steder, og er ofte kun rettet mode den største model i den serie. Men de giver trodsalt en idé om hvor meget strøm de bruger.
Sempron fåes i 35watt og 69watt
Athlon64 fåes i 35watt og 69watt
Athlon64 X2 fåes i 35watt, 65watt og 89watt.
De bedste modeller er stemplet AMD ENERGY EFFICIENT og med en watt-betegnelse, og køber man dem er man sikker på at købe en processor der næsten kan køles uden blæser.
En almindelig moderne Athlon64 X2-processor bruger ned til 3,8watt ved laveste hastighed(1000Mhz) og 65watt ved højeste hastighed. Derudover findes der en speciel HTPC-udgave der kun forbruger 35watt ved max, og muligvis næsten ingenting ved laveste.
Billede af Socket479-bundkort til Intel Core og Core2 T-serie.
I den modsatte ende har vi bl.a. Intel Core Quad og Intel PentiumD. De har ligesom AMD et system der hedder speed-step og kan med en Core2Duo sænke forbruget ned til 14watt fra max 65watt. Både Core2 Quad og de største PentiumD ligger på max 130watt. Hvad de ligger på med speed-step er uvidst. Derudover kan man gå ekstremt til vækrs med Core2duo T-serie-processor og et socket479-bundkort. Bl.a. ASUS og Aopen producerer bundkortene, og en T-serie-processor er en model der bruges til bærbare, hvilket vil sige at man er sikret en CPU der virkelig bruger lidt strøm.
Den mindste af de kendte CPU-producenter har i årevis lavet cpu'er der både kan gøre Intel og AMD misundelige. Via C7 er lavet til ikke af afgive varme, og dermed holde strømforbruget så lavt som max 10Watt. Her er det altså mulig med passiv køling, selv i en bærbar. Og netop bærbare og HTPC'er er Via's hovedkundegruppe. Ydelsen er dog virkelig dårlig, og kan bedst sammenlignes med de sidste Pentium3'ere.
Idle
Max belastning, tallene kan variere da AMD og intel måler på forskellig måde. (Idle skulle dog være korrekt)
Så husk at slå Speed-step eller Cool 'n Quiet til i bios. Der er muligvis mange hundredekrone-sedler at spare i løbet af et år. Og det er faktisk ikke muligt at mærke forskel.
AMD: Sørg for at købe en energy-effektiv CPU. De koster ofte blot en 50'er mere end den almindelige og den sluger godt 25watt mindre end en almindelig.
AMD: Har du penge så køb en 35watt HTPC-processor og spar mindst 1000kr iløbet af et år. Især i den lavere ende med Sempron og singlecore Athlon64 er pengene muligvis hjemme inden der er gået et år.
Intel: Undgå Pentium4, Pentium500, Pentium600 PentiumD, Celeron på P4-arkitektur og CeleronD 300 processorer. De sluger virkelig meget strøm
Intel: Gå efter den nyeste Core2Duo serie, den mindste model kan med et højt forbrug være tjent hjem i løbet af et års tid.
Intel: Skal det virkelig være ekstremt så køb et socket479-bundkort til CoreDuo og Core2Duo. Hertil bruges en T-serie processor. F.eks. T2400. Så får du ligesom med AMD energy-efficient-cpu'er god ydelse og meget lavt strøm-forbrug.