Test og Overclocking
Vores testsystem består af følgende:
Hardware
• ASUS Maximus Formula SE BIOS:0701
• QX6850@3.0GHz
• CellShock PC2-8000
• 40GB WD SATA150 harddisk
• BFG 8800GTS OC 320MB
• OCZ Powerstream 600watt PSU
Køling
XSPC X2O Extreme, 12mm studser
Eheim 1250 pumpe, 1200L/t
Dual Heatercore radiator
Software
• Windows XP Pro med SP2
• PCmark05
• SuperPI mod.1.5 XS
• Aquamark3
• 3Dmark03
• Far Cry Regulator demo
• PREY timedemo
PCmark05
Vi lægger i vanlig stil ud med at teste kontormiljøet på vores system. PCmark tester maskinens ydeevne i en lang række forskellige opgaver, såsom 3D-rendering, lydkonvertering, videokonvertering og en masse andet.
Ydelsen lægger sig tæt op ad de andre testede kort. Sjovt nok får begge ASUS X38 kort klø af abits IP-35 Pro. Så kan ASUS måske lære ikke at stjæle design ideer.....
SuperPI 1M
Med SuperPI tester man evnen til at knuse tal. Tallet PI skal beregnes med 1mio decimaler. Jo hurtigere jo bedre.
Ikke de store afvigelse fra normen, men X38 kortene vinder med en lille margen. Ingen forskel at spore mellem DDR2 og DDR3 (P5E3) baserede kort.
Den næste stribe tests fortæller noget om systemets evne til at afvikle 3D applikationer, nærmere bestemt spil. Første test er en syntetisk test, der samtidig er en smule afhængig af systemets evne til hurtigt at aflevere data til grafikkortet.
3Dmark03
Som det ses er der ikke umiddelbart noget ekstra at hente her. Det er faktisk først når vi tager fat på egentlige spildemoer at man kan begynde at se en forskel.
Gode gamle FarCry lever endnu, og vi ruller en tur med Regulator demoen. Her har DDR3 baserede kort vist sig at have en lille fordel, og det gælder også her.
Far Cry Regulator
Hvor er det ærgerligt at DDR3 ram koster det blege, for det lader til at kunne give nogen ekstra procent i ydelse. Men indtil de falder i pris kan vi glæde os over at DDR2 teknikken ikke er afgørende bagefter. Vi snakker 2-4%, eller forskellen på 238 og 228 gennemsnitlige frames per sekund. Det er vist ikke værd at panikke over.
PREY demoen er baseret på DOOM3 motoren.
PREY TimeDemo
Også her er der en lille fordel til DDR3 maskinen, men Maximus hænger fint på.
Aquamark3
Den gamle AM3 test er måske lidt bedaget, men giver stadig et fint billede af ydeevnen.
Med en quadcore i maskinen til at drive et 8800 grafikkort bliver testen gennemført på ingen tid. Masser af smæk på drengen. Men det er ikke det hele, for der gemmer sig nogle skjulte kræfter i kortet der kan udnyttes hvis man bruger lidt tid i selskab med BIOS'en og et par kopper kaffe.
Overclocking
Som nævnt under BIOS afsnittet så er det nemt at arbejde med ASUS bundkort når der skal overclockes. Men det betyder ikke at skidtet så bare makker ret og gør alt hvad du ber om. Der er helt sikkert nogle fejl og magler der skal arbejdes med, men heldigvis er ASUS en af de producenter der er bedst til at forsyne slutbrugeren med nye BIOS versioner. På de 14 dage jeg har haft kortet er vi gået fra 1. release ver. 0401 over 0504 -> 0505 -> 0602 til 0701 der er nyeste version. Ingen af dem har dog kunnet takle det underlige problem med ram dividere der opstår når man hæver frekvensen over 400MHz. Sætter man fsb til 400 og ram til 500MHz - som de ram jeg bruger lavet til - nægter maskinen at boote. Sætter man så ram til 400 = 1:1 kører det igen. Men kun op til omkring 450fsb. Så måtte jeg igen rode en times tid indtil jeg fik disablet loadline calibration. Og så videre med gradvist at øge fsb og holde øje med spændingerne på NB, FSB og PLL.
Jeg ender ud med et maks stabilt clock på 505MHz. Jeg kunne boote den på 515 en enkelt gang, men ved reboot nægtede den at starte. Jeg har prøvet med 4 forskellige cpu'er både dualcore og quadcores, og mærkeligt nok ser det ud som om bundkortet elsker quad's. Jeg har ikke haft en dualcore over 500fsb endnu på Maximus.
Og et par resultater.....
Det faktum at kortet kan levere strøm til fire kerner ved 505MHz og være stabilt nok til en PCmark05 fortæller mig at der er mange flere kræfter i X38 chipsettet end det var muligt at få tvunget frem i denne test. Jeg håber at ASUS får styr på deres BIOS, for der sidder nok en del overclockere og bander over den underlige cpu:ram ratio bug. Når det er sagt så er ydelsen ved overclocking jo ikke ringe - slet ikke. 12.5sek for en PI 1M er bestemt inde i den godkendte zone, sammen med små 9300 point i PCmark.