Test
Testmaskinen består af :
Gigabyte MA790FX-DQ6
Phenom 9600 Black Edition
BFG 8800GTS 320MB OC
CellShock PC2-8000
OCZ 600W PSU
40GB SATA150
Intel cpu'er er testet på:
ASUS P5E3 Black Pearl m DDR3 onboard
BFG 8800GTS 320MB OC
OCZ 600W PSU
40GB SATA150
Køling:
XSPC Delta 12mm vandkølehoved
Hydor L30
BlackIce Extreme radiator
Programmer:
3Dmark03
3Dmark06
PCmark05
SuperPI 1M
DVD Shrink
Cinebench 10
Sisoft Sandra
Lad os kaste os ud i det med det samme. Jeg vil tillade mig at være et rigtig dumt svin (!) og sammenligne testresultaterne direkte med Intels Core 2 Duo og Quad cpu'er. Sisoft Sandra har fået lov at måle på arithmetic og multimedia benchmark.
Det lader til at vi lander et sted mellem en E6850 og en Q6600. Nu har jeg været phlink og lagt Phenom 9600 mellem E6550 og E6850 i multimedia testen ud fra et skøn, men jeg kunne også have smidt den ned under E6550 uden at nogen kunne klandre mig for det. At dømme ud phra dette så skal der nok lidt mere phart på Phenom kernen end 2.3GHz hvis den skal gøre sig nogen phorhåbninger om at konkurrere med Q6600. (ph..ph..phøjpadr...ikke mere af det nu )
Til gengæld fejler rambåndbredden ikke noget. Det har altid været styrken ved AMDs cpu'er siden Athlon64 serien kom med indbygget memory controller.
Det er faktisk kun når Intels controller i nordbroen kommer op over 400MHz at den kan måle sig med den i AMD chippen indbyggede, og pt. er det kun QX9770 modellen til 10.000kr der kan mønstre den hastighed. Men det hjælper ikke at have hurtig adgang til ram hvis ikke resten af chippen kan følge med.
PCmark05
Vores gode gamle kontoropgave benchmark slår til igen. En lille del af testen er multikerne baseret, men den er ikke specielt venligtsindet overfor quadcores. Derfor scorer flere af de Intel Dualcores der er testet højere end quadcores alene på grund af den højere clockfrekvens.
En E6850 har således et solidt overtag, mens Q6600 og P9600 ligger ret tæt med et lille forspring til Intel. De tre cpu'er ligger i samme prisleje, så derfor er denne sammenligning interessant.
SuperPI 1M
SuperPI testen tester en enkelt kernes evne til at knuse tal på tid. 1 million decimaler skal beregnes på tallet PI.
Av for den. Rent talknuseri er bestemt ikke Phenoms livret. Min gamle P4 3.6GHz klarer sig lige så godt. Det er kun Intels lille Celeron chip der klarer sig dårligere, og her snakker vi en chip til under 300kr.
Lad os hurtig komme i gang med nogen flerkernede opgaver og se om ikke Phenom kan komme efter det.
Cinebench 10
Her skal der først renderes en lille film med OpenGL drivere, og derefter rendres et foto med først een, og siden alle kerner til rådighed.
Havde det ikke været for multicoretesten havde Phenom ligget nede ved E6300 chippen, men de fire kerner redder den hjem. En interessant ting er den multicore gangefaktor der kan iagttages. Den ligger her på 3.88, altså næsten 4 gange så effektiv som med en enkelt kerne. Intels quads ligger gerne omkring 3.50. Der er dog stadig lige rigeligt langt op til både E6850 og Q6600 til min smag, og alt andet lige vil jeg kalde resultatet skuffende.
DVDshrink
To afsnit af Øgendahl og Klans "Tak For I Aften" skal komprimeres til 60% af oprindelig størrelse.
Her er der ikke den store forskel på de tre førnævnte. P9600 lægger sig mellem E6850 og Q6600.
Så tager vi lige to gange 3Dmark for at give systemet noget 3D grafik at arbejde med.
3Dmark03
03 versionen udnytter ikke multikerner ret godt, men det er der jo også stadig spil på markedet der ikke gør så derfor mener jeg at testen har sin berettigelse.
Og her skuffer P9600 mig igen. Der er bare ikke nok kræfter i Phenom når ikke den har multitrådede applikationer at hive i. Derfor tager vi en 3Dmark06 også da den bedre kan udnytte de fire kerner, og samtdig giver en selvstændig score for cpu.
3Dmark06
Her går det straks bedre ganske som ventet, og Phenom er altså i stand til at trække en spillemaskine uden problemer. Men den formår stadig ikke at klatre forbi Q6600.
Overclocking
Til at overclocke processoren med har AMD udviklet et værktøj kaldet AMD Overdrive. Programmet fungerer som overvågnings program, overclocking kontrol og har indbygget benchmark funktion så du kan afgøre om dit overclock er stabilt.
Overclocking delen har to muligheder. En manuel og en automatisk funktion. Jeg har prøvet at aktivere den automatiske overclocker, der skulle være i stand til selv at finde din cpu's maksimale ydeevne. Men det eneste der skete da jeg trykkede på knappen var at fsb blev hævet fra 200 til 201, og så stod den ellers med en "testing" meddelelse i en evighed. Og med en evighed snakker vi over 1½ time. Totalt uanvendeligt, eller også er der bare et eller andet jeg ikke fatter. Så vi skifter hurtigt til manuel mode.
Nu havde jeg jo sådan håbet på at kunne præsentere jer for en superstabil overclocket Phenom på 3GHz+, men jeg må være ærlig og sige at det faktisk var en ret skuffende omgang. Vi har haft to cpu'er til test, og den ene ville absolut intet. Fsb fra 200 til 205 -> systemet fryser. Multiplier fra 11.5 til 12 -> systemet fryser. Hæver så Vcore til 1.35 og prøver igen med 12x multiplier -> systemet fryser. Prøvede så at gå i BIOS og lave de samme settings, men det gav BSOD under opstart.
Så cirka der begynder man at få grå hår og nervøse trækninger. Jeg har brugt TIMER på at studere videoer og reviews på nettet af de fabelagtige 3GHz versioner, så jeg var til at begynde med sikker på det var mig der ikke havde fanget den dybere mening med Spider platformen. Men på et tidspunkt giver man op og beder AMD sende et eksemplar mere af Phenom BE så man kan få afprøvet sin inkompetence endnu en gang. Og se så kunne den ligepludselig godt køre både 2.4 og 2.5, og sandelig også 2.6GHz. Dog vil den stadig ikke ret gerne clockes på fsb'en. omkring 206-208MHz bliver den ustabil så jeg har holdt mig til at flytte på multiplieren.
Ved 2.7GHz fryser systemet igen, og ligemeget hvor meget eller hvor lidt jeg skruer på BIOS indstillingerne vil den ikke køre stabilt. Et gennemløb af Cinebench giver følgende.
Vi kan se at ved 2.6GHz er vi kommet tæt på Q6600, men ikke forbi. Tag så i betragtning at en Q6600 selv i den klammeste mandagsversion ubesværet kan rende 3GHz, og i de fleste tilfælde op mod 3.5GHz på standardkøleren, så ved jeg godt hvor jeg som overclocker vil lægge mine penge. Som jeg nævnte er nettet fuld af beretninger om fantastiske Phenoms der ubesværet løber 3GHz, men skal jeg dømme efter denne test, så skal du være ret heldig for at modtage sådan et supereksemplar i retailkassen. For at gøre det ekstra pinligt så er de cpu'er vi her har testet samples der er kommet direkte fra AMD selv.