Test
Dagligt brug
Asus Eee er en rigtig god partner når man er på farten. Den medfølgende neoprentaske gør det nemt lige at smide Eee med i tasken. Det som især er rart ved Eee er at der egentlig ikke mangler det store for at den er perfekt at have med på farten, da den har trådløst netkort. Samtidig er den lækker at arbejde med, da den virker særdeles solid. Den lave pris, og størrelsen har dog sine begrænsninger – der er ikke specielt meget plads på disken, men her kan et SDHC kort i siden hurtigt fordoble de 4 GB eller til mere. Solid state disken er dog særdeles praktisk, da den ikke indeholder bevægelige dele, så kan man flytte rundt med sin Eee uden at bekymre sig om harddisken pludselig bliver beskadiget af en læsearm (en almindelig harddisk ,er magnetskiver som kører rundt med flere tusinde omdrejninger i minuttet, hvor en eller flere små arme læser på skiven). Du kan se en Eee blive lidt mishandlet:
http://www.dailymotion.com/search/eee/video/x4dhhl_tests-resistance-chocs-chaleur-froi_tech
En anden god ting er at Eee ikke bliver specielt varm, så den var nem at sidde med alle mulige steder, som i toget, bussen, sofaen , faktisk gør vægtfordelingen at man kan stå og arbejde i (kortere) tid – brugbart hvis man bare skal være færdig og f.eks. venter på bussen. Det er her Eee uden sammenligning er ekstraordinær, for med mindre PDAer så mangler der tastatur og i subnotes der er for klodset til at stå med.
Xandros Linux operativsystemet lavet til Eee er på mange måder en perfekt partner til Eee. Det er hurtigt, kan det den skal og ikke mindst det er simpelt fordi det hele er installeret. Asus/Xandros har endda lavet en updater som virker rigtigt fint, da software/driver installation i Linux ikke altid er lige nemt Der er rigtig mange nyttige programmer i pakken, og der mangler ikke rigtigt noget. Det eneste der virkede lidt underligt var at hvis man brugte DRs netradio, så skulle vinduet minimeres først før man kunne arbejde i et andet browservindue, hvis man bare klikkede et andet sted, forsvandt lyden. Det trådløse kort virkede fint og det lykkedes også at få gemt WPA-PSK koden til netværket efter lidt forsøg (for en total Linux Wifi Novice).
Ergonomi
En af de største udfordringer med Eee er dens relative lille størrelse. Det betyder også at keyboardet er noget mindre end man er vant til. Man kan godt holde ud at skrive i længere tid, men hvis man vil bruge Eee som sin eneste computer der hjemme, så vil fullsize keyboard og monitor måske være en ide. Skærmen er en (forventet) udfordring. 7” er ikke meget, og opløsningen med 800x480 virker godt med Xandros linux, men nogle hjemmesider ville man gerne kunne se lidt mere. Lysstyrken er ikke super høj, men rimelig god alligevel. Generelt så kan 7” godt bruges, men en lidt større skærm vil ikke være dårligt, især da der er gjort plads til den i Eee. Betragtningsvinklen på Eee er ret god, men pga. den lille størrelse så kan man altid vippe skærmen lidt mere, da Eee ikke fylder meget. Touchpadden kan også de fleste smarte ting. Den er dog relativ følsom, men man vænner sig hurtigt til den. Asus har gjort hverdagen nemmere , da der er et hav af genvejstaster med Fn tasten . Den testede version kom desværre ikke med æ,ø,å og det kunne ikke installeres uden at det skulle gøres manuelt.
Støj
Asus Eee er næsten lydløs, især da harddisken ikke spinder rundt, da det er en solid state disk. Blæseren kan høres, men det er ganske lidt.
Portabilitet
Asus Eee er et rigtigt stærkt kort hvis portabilitet er et ultimativt krav. Den lille fysiske størrelse, vægten, lang batterilevetid, solid state drive og ikke mindst det stærke ydre gør at Eee hurtig finder sin plads i tasken. Der mangler dog lidt i pakken, nemlig Bluetooth og HSDPA. Eee kommer senere med versioner med indbygget 3G (formodentlig Turbo3G HSDPA) og bluetooth er også på vej. Hvis man så f.eks. vil have mobilt bredbånd , som fx 3, TDC, Telia, Sonofon mfl. Så er man pt. tvunget til at bruge et klodset USB modem. Modeller med større skærme er på vej, men det må formodes at prisen også langsomt skrues i vejret. Der findes dog ”hacks” på nettet hvordan man integrerer HSDPA modems, touchscreen mm. i en Eee, men det kræver lidt færdigheder med en loddekolbe og en del mod.
Batterilevetiden er rigtig god, hvilket er et must når portabilitet skal bedømmes. Faktisk kunne man afspille to film på en enkelt opladning, hvilket er meget godt for en bærbar under 1 KG, noget selv bærbare på flere KG ikke engang kan gøre kunsten efter. Derfor er Eee et fremragende alternativ til bærbare DVD afspiller til børnene, da Eee koster under 1000kr mere, men så kan de små også hygge sig med de mange spil som Eee også har indbygget. Så kan man bruge Eee til at komme på nettet bagefter.
Install af Windows
Asus Eee understøtter Windows, på trods af at den kommer med en version af Xandros Linux. Lidt af en udfordring viste det sig. En af udfordringerne er at der kun er 4GB plads på den lille Solid state disk, ikke ligefrem masser af plads, men med lidt tweak med nLiteos så bliver installationen straks noget mindre.Flere forsøg med at installere på en 4 GB USBkey endte flere gange med ”NTDLR kan ikke findes”. UBCD4Win blev installeret på USBkeyen og loadede fint en Liveversion af Windows – Men det er jo ikke helt det samme. Da Eee ikke har et CDROM drev, så var det ud at finde et USB CDROM drev – installation som man plejede., dog uden at slette en 8MB partition som hed BIOS. Samme resultat. Det skal nævnes at manualen er ret omfangsrig, herunder hvordan man kan installere Windows – hvilket ikke er lige til. Der er nemlig i BIOS indstilling hvor man skal vælge om OS (styresystemet) installationen er færdig eller ej, samtidig skal alle partitioner være slettet før man kan installere Windows. Så det var med svedige hænder at BIOS partitionen røg, især da aldrende Compaqs havde en del af BIOS på disken. Voila, det gjorde tricket og Windows blev installeret. På den medfølgende DVD føler alle drivere med. Eneste problem er at en enkelt bruger en installer som kræver 800x600 og ikke 800x480 – så man skal vide hvad man skal trykke på for at trykke ”næste og udfør” :( - her burde Asus havde lavet en batch installation.
Der er ingen tvivl om at Eee 4G passer rigtigt godt sammen med Xandros Linux og selvom Windows XP umiddelbart har en større fleksibilitet (sikkert fordi man er opvokset med det) , så passer Eee bare perfekt med Xandros.
Benchmark
Det viste sig hurtigt at være lidt af en udfordring at benche Eee - mest fordi at vi normalt laver tests i Windows og Eee kommer med Linux. Det lykkedes dog at installere Windows, men det var kun et skridt på vejen. Futuremark (3Dmark, PCmark mfl) nægtede at køre, primært pga. den noget lave opløsning (800x480). Men det lykkedes at lave benchmark med Sisandra, men med en Celeron M 630MHz er det langt fra topscore man skal forvente. Men dybest set er benchmarksne uinteressante, for Eee 701 især med den specielle Xandros Linux kører det den skal hurtigt og uden problemer. Når det kommer til stykket så er der sikkert aldrig nogen der vil bruge Eee701 til video encoding, avanceret 3D spil eller andre CPU og grafikkort krævende programmer. Eee er jo reelt en computer hvor man har tilpasset hardwaren og softwaren til det den skal bruges til og ikke alt muligt andet.
Ikke meget at sige, Eee er ikke verdens hurtigste computer... i benchmark (med fare for lynchning) - og det har absolut ingen betydning, for Eee kan det den skal kunne, nemlig køre Interntebrowsning, chat, word, afspille musik eller more sig lidt med et spil.
Samme historie
MB/s er rimeligt godt, men imponerer ikke. Det gør Acces tiden omvendt, 1ms er virkelig fremragende. Solidstate disken gør et fremragende stykke arbejde.
Batterilevetid og boot up tider
Da Eee kommer med et Linux OS, så kan det være lidt svært at sammenligne. Anyway - vi afspillede flere AVI film for at teste hvor lang tid Eee kan holde batteri. Hele 3 timer og 24 minutter (gennemsnit af 3 tests) blev det til, ikke dårligt, faktisk fremragende især taget i betragtning af hvor lille batteriet til Eee egentlig er.
Boottiden var 21 sekunder og 7 sekunder fra Standby - hvilket er rigtig gode tider hvilket bl.a. skyldes harddisken hurtige accesstid og det optimeret styresystem.
Delkonklusion på testen
Asus Eee 701 4G er som de andre Eee en computer som er netop så lille så man kan have den med sig over alt, men ikke så lille at den er svær at arbejde med.