Test og overclocking
Dejligt. Pakken ankom, jeg pakkede den nysgerrigt ud og satte strøm til. Da jeg tændte den var den klar til kørsel. Det hele var installeret og jeg skulle blot installere et par opdateringer der var kommet inden for de seneste par dage. Straks fik jeg smidt div. testprogrammer og spil på harddisken og var umiddelbart efter klar til at køre de første tests. Ganske som i den forrige artikel, var barebonen ganske stille at arbejde ved men så snart der kom lidt pres på, skruede blæserne op for hastigheden og systemet blev lidt mere støjende.
Ligesom i den forrige artikel, har jeg valgt at sammenføre resultaterne fra overclocking-delen med det alm. test-afsnit. Jeg vil løbende præsentere resultaterne og kort diskutere dem. Jeg vil, indledningsvis, dog gerne gøre opmærksom på visse problemer med overclock-afsnittet. I den forrige test benyttede jeg min egen Q6600, den "berygtede" B3-revision. Den clockede uden problemer op til 3.0 GHz og jeg havde helt klart følelsen af, at med en smule trimmen, kunne jeg sagtens komme højere. Nu har jeg jo naturligvis tjekket nettet lidt, og resultaterne varierer meget. Især når der sidder en Q6600 i maskinen. Der lader ikke til at være den store sammenhæng mellem B3- og G0 revisioner, men derimod mere hvad der ellers sidder i computeren. Jeg opnåede da også det bedste resultat ved en fin balance mellem blæserhastighed, spænding, og installerede enheder. Folk lader til at have ramt alt mellem 2.7 GHz og så langt som om til 3.6 GHz endog længere. Jeg må da også indrømme, til min store ærgrelse, at det lader til at have været de præmonterede RAM der begrænsede mig i dette tilfælde. Ikke desto mindre, så er jeg oprigtig talt en smule imponeret over resultatet på 3.30 GHz, men jeg er til gengæld ikke tilfreds med de 904 MHz DDR og slappe timings på RAM. Der vil givetvis, være en del at hente ved at investere i entusiasthukommelse, og så falder idéen lidt med det prækonfigurerede system.
Men nok snak. Lad os få smidt de obligatoriske tal på, og se hvad der sker. Jeg har, for sjov skyld, medtaget resultaterne fra forrige test. Nu ved jeg godt, at der er kommet et par opdateringer og et par nye Catalyst-drivere til i mellemtiden. Men ikke desto mindre, så kan vi her se hvad vi vinder ved:
- Catalyst 8.1 vs. 8.4
- Windows Vista 32 bit vs. 64 bit
- OCZ SLi ready RAM vs. takeMS RAM
- Lidt mere overclock til folket
Ovenstående er i regelen alt for mange variable til at konkludere noget endeligt, men man få et fingerpeg, især ved standardindstillingerne, om hvad der er vundet ved overclock og lidt trimmen.
Testmaskinen består af :
Shuttle XPC SP35P2 Pro (bios: released 2008/02/18)
Intel Core 2 Quad Q6600@ 2.4 GHz (3.30 GHz ved overclock) G0
PowerColor Radeon HD 3870 - Cat. 8.4
2x 2 GB 800 MHz DDR (904 MHz DDR ved overclock) takeMS PC2-6400 6.6.6.18 2T, 1.800 mV
1x 750 GB Samsung SpinPoint F1 HD753LJ, 7.200 rpms, 32 MB, S-ATA 300.
Microsoft Windows Vista Home Premium (engelsk) 32 bit SP1.
Programmer:
3Dmark06
3Dmark05
3Dmark03
Crysis patch 1.2 - 32 bit, DX10, 1024x768/NoAA, 3 loops, kl. 12. Low, Medium, High og Very High, resultater er afrundet til nærmeste hele antal FPS.
En lille "fordelagtig" overraskelse (ja, du læste rigtigt!)
En god omgang PCmark05, lige for at fastslå den omtrendtlige ydelse, under blandede forhold ("kontor"-programmer). Jeg ville nok kalde det for "dagligdags"-brug for den gennemsnitlige nørd. Der er noget rendering af video-/billedfiler, hjemmesider, ZIP-filer og jeg ved snart ikke hvad. Det er, om noget, det program der gennemgår de fleste af computerens funktioner og spytter en enkelt og letfordøjelig score ud, i den anden ende. Som vi kan se, placerer vores to overclockede systemer sig i toppen. Henholdsvis 10.392 point og 8.849 point. Det ene system kører ved 3.30 GHz og det andet ved 3.0 GHz - derudover, er der i regelen ikke den store forskel ud over 32 bit. vs. 64 bit. Der er sket nogle ændringer, når vi kigger på standardindstillingerne til gengæld. Det kunne nemt se ud som om, at det nye system næsten kommer op på siden af det gamle overclockede system. Det er lidt spøjst, da den eneste forskel er typen af RAM og 32 bit vs, 64 bit. Teoretisk set, burde den gamle test levere de bedste tal hér, da harddisken dér, er den lidt hurtigere 1 TB udgave af Samsungs Spinpoint F1 diske. Altså, den med de helt afsindige 32 MB cache og 1.000 GB lagerplads. Hvorom alting er, så er der en tydelig forskel i ydelse ved overclock. Hvis vi skal sætte %-tegn på, så giver det rundt regnet 26 % "gratis" ekstra ydelse. Den eneste investering er lidt højere elregning og så noget tid med at nørkle lidt med de forskellige indstillinger. Jeg er fuldstændig overbevist om, at sad der bedre RAM i, så ville vi kunne presse endnu mere ydelse ud af systemet. Faktisk, så svarer overclocket på 3.30 GHz, til en ekstra hastighed på 37 % - Jeg har dog været nødt til at give rammene løse tøjler, og køre dem ned i hastighed. Men uanset hvordan man vender og drejer det, så kører denne Shuttle XPC SP35P2 3500 Pro, åbenbart bedre end den forrige jeg havde til test - Jeg skyder skylden på softwaren/opdateringer.
Ye good ol'e 3Dmark03, giv os et vink om den sande vej. Igen, ikke den store overraskelse. Selv med overclock, ser det ud til at vi har nået det marginale maksimum for dette benchmarkprogram. Der er "kun" hentet omkring 4,8 % ekstra ydelse hér. Der skal andre midler til, hvis man vil vinde de store konkurrencer. Om end ikke andet, så er det da betryggende at vide, at der er en jævn ydelse over hele linjen hér.
3Dmark05, har ligeledes et par år på bagen. Det er dog nemmere at differentiere ydelsesforskellene. Det er faktisk direkte aflæseligt, at der er omkring 28-29 % ekstra ydelse ved dette overclock alene. Såfremt man har tid og lyst til det, er det bestemt en overvejelse værd, at tænke på tweak og overclock af grafikkortet. Men vælger man dén udvej, skal man være forberedt på blæserstøj. Men dén vender vi lige tilbage til senere...
3Dmark06 er nok det mest nutidige testprogram vi har... foruden 3Dmark Vantage - som jo er helt nyt. Forskellen på overclock og standard er lige under 9 %. Ikke just imponerende, men 3Dmark06 er ligeledes meget glad for råydelse fra div. grafikkort. Så hvis man vil stige i graderne, skal man fokusere dér. Samtlige af kørte tests blev afviklet uden problemer. Det bekymrende er forskellen mellem de 3.0 GHz og 3.30 GHz. Vi taler godt nok "kun" om 300 MHz på CPU'en til forskel, men det siger til gengæld også lidt, at en FSB på 333 MHz er mere interessant, såfremt man vil køre direkte op med sine 667 MHz DDR2-RAM.
Så kom der godt nok andre boller på suppen da. De som har læst den forrige anmeldelse ved, at jeg undrede mig over, at ydelsen faldt ved overclock. Det er dejligt at se, at det overclockede system fører hele vejen og faktisk kun bliver indhentet når vi kommer op i 'very high', men selv dér, kørte timedemoen rigtig fint. 26 FPS lyder måske ikke af meget, men husk på, at de fleste spillefilm kører med 24 FPS i biografen (det gør dine HD-film højest sandsynligt også), og vi kan vel hurtigt blive enige om, at filmene i biografen ikke hakker - såfremt de gør, skal I nok op og sparke operatøren lidt. I har trods alt betalt for en problemfri fremvisning. Tilfældet kan dog ikke gøre sige gældende hér, da man alene er skyldig i udfaldet. Jeg må dog indrømme, at jeg var lidt *wow* over at se en FPS på 100+ i 'Crysis'. Ja ja. Jeg ved godt, at det er i en lav opløsning med alt øjenguf slået fra, men stadigvæk... Lad os kigge på GPU-testen.
Atter en gang ligger det overclockede system i front hele vejen, men da vi kommer op i 'very high' yder de to systemer ens. Den begrænsende faktor hér, må da være grafikkortet. Det er lidt spøjst at bemærke, at i begge test, bliver vi "bremset" ved 26 FPS. En anden ting der er interessant, er den markante forskel i ydelse. Her tænker jeg på 32 bit. vs. 64 bit. De gamle tests, er alle kørt ved 64 bit. Hvis vi ser på 'high', kan vi se, at der er flg. ydelseforskelle (taget ud fra det mindste resultat på 30 FPS): 40 FPS - 33 %, 38 FPS - 27 %, 37 FPS - 23 %, 36 FPS - 20 %, 35 FPS - 17 %, 33 FPS - 10 %, 32 FPS - 7 % og 30 FPS - 0 %. Hvis man skal se rigtig firkantet på det, så kan vi opleve en ydelsesforbedring på op til 33 %, blot ved at overclocke vores processor med 37 %. Man kan vende og dreje det som man vil, men det er en ret god udnyttelse. Som nævnt tidligere, så føles det ikke som om, at XPC'ens strømforsyning kunne finde på at give op midt i det hele. Men man kan godt mærke den er presset. Men det føles allermest som om, at der er "mere at hente", især fordi der er så mange faktorer der spiller ind, og strøm føles ikke som en mangelvare. Men lad os gå videre til den lille overraskelse...
Der er jo ikke den store mulighed for at sammenligne med den forrige test hér, da programmet slet ikke var udkommet dér. Men der var lige mulighed for at køre et par benchmarks, inden Shuttle'n skulle retur. Og hvad kan man så sige? Tjoh. Det ser vel ret ok ud. Om end ikke andet, så kan man se, at der ikke er vundet det store, med mindre man også overclocker sit grafikkort - hvilket ikke burde komme som en overraskelse for de fleste. CPU scoren stiger med næsten 3.200 point, ved et OC på omkring 900 MHz, hvortil grafik-delen scorer hele 2 point ekstra. Wee... Det hiver den samlede score op på 4147 point, imod de 4011 point ved std. indstillingerne. Det svarer til en forbedring på 3,4 % - ikke just imponerende. Pt. står det bedstydende system til omkring 20202 point, hvilket virker fuldstændig sindssygt pt. Fordelen ved 3Dmark Vantage må helt klart være, at det er Vista only, og kræver DX10 for at kunne køre korrekt. Man kan kun håbe på, at dette er med til at sparke markedet i den rigtige retning, og vi ser en del mere innovation og velvilje, end vi har været vidne til indtil videre. Om end ikke andet, så er de strategisk placerede Sapphire, PhysX og nVidia reklamer da sjove nok at kigge på. Jeg glæder mig bare til at kunne se "Coruscant"-sekvensen med flydende grafik, men det har nok lange udsigter.
Comparelink (til de mistroiske :p):
http://service.futuremark.com/home.action?resultId=7349&resultType=19
http://service.futuremark.com/home.action?resultId=16351&resultType=19
Med denne lille overraskelse, vil jeg nu bevæge mig ind i konklusionen.