Forvirringen
At skifte computer er altid lidt af en omvæltning. At skifte operativsystem samtidig, er naturligvis en endnu større omvæltning. Pludselig er ens vante genvejstaster og rutiner helt ubrugelige, og min første times tid med Mac OS, føles som at få amputeret min ene arm. Alt er forvirrende, og jeg aner ikke hvordan man minimerer vinduer og andre helt basale ting. Det lykkes mig dog at få åbnet Safari, og få downloadet Google Chrome i håbet om at få en smule vanthed tilbage.
Selvom jeg meget sjældent tyer til manualer, får jeg fedtet mig ind i Systemindstillinger under pegefelt, hvor de forskellige bevægelser på touchpad'en er vist. Her aktiverer jeg også museklik ved berøring af touchpad'en, som jeg har været vant til at bruge på min gamle bærbare computer.
Håndtering af vinduer
Langsomt begynder det at gå op for mig, hvordan man navigerer rundt i Mac OS. Og det begynder at gå op for mig, at operativsystemet håndterer vinduer på en noget anderledes måde end Windows. Det skræmmer mig lidt, eftersom jeg har været rigtig godt vant med "Windowstast + piltast" for at lave splitscreen, og på den måde have to vinduer åbent side om side. Heldigvis kan det stadig lade sig gøre - bare uden genvejstaster.
I starten begriber jeg heller ikke, hvordan man går fra fuld skærm tilbage til vindue. Det tager mig lang tid før jeg finder ud af, at man skal gøre det i selve menubaren øverst. Her finder jeg også programmernes "Filer"-menuer mm., der i Windows ligger i selve programvinduet.
Copy paste
En ting der dog ligeledes generer mig er, at Control-tasten pludselig er byttet ud med Apples Command-tast når det kommer til de grundlæggende funktioner - der de første gange lader til at sidde meget uhensigtsmæssigt. Dette besværliggør Copy/Cut/Paste-funktionerne, som jeg hidtil lavede med venstre hånd alene. Skal jeg gøre det nu, fører det til en lettere krampagtig bevægelse.
Også min Delete-knap, jeg har brugt rigtig ofte, er pist væk. Og dét er noget der virkelig irriterer mig. Øverst er der F-knapper, der også er genvejstaster til lysstyrke på skærm og tastatur. Sluk/tænd-knappen er en integreret del af tastaturet, og er lokaliseret hvor min Delete-knap var tidligere - det gav i starten anledning til et par utidige nedlukninger. Sidst men ikke mindst, er der ingen højreklik på Mac. I stedet tab'er man med to samlede fingre.
Myte #117: "En Mac går aldrig ned"
Appropos utidige nedlukninger, har Mac-fans så længe jeg har kunne huske, proklameret, at Macs aldrig går ned. Lad mig starte med, at gøre det helt klart:
Det er forkert.
Jeg oplevede flere deciderede crash få dage efter jeg havde købt maskinen. Ovenstående billede kom frem, og der var intet andet at gøre end at genstarte. Jeg fandt ud af, at det skyldtes en fejl i den W-LAN driver der følger med Mac OS Lion. At en bestemt type netværk ligefrem kan få en computer til at gå ned, havde jeg aldrig forestillet mig. Jeg oplevede dog udelukkende fejlen på universitetet - men det var alligevel voldsomt irriterende. At jeg ikke var alene blev kun understreget af, at en MacBook Pro lavede samme nummer under en præsentation i et fyldt auditorium: PC-folket var flade af grin. Med lidt flid på Google, fandt jeg dog heldigvis et program, der nedgraderede W-LAN driveren til en tidligere version - og så havde jeg omsider en stabil computer igen.
Derudover oplevede jeg da heller ikke Mac OS vende stængerne i vejret - men det gør Windows 7 normalt heller ikke. Eneste markante forskel jeg har fundet her er, at Apple ikke har en øjenbæ af en "bluescreen" - men det øger altså ikke stabiliteten. Værd at huske på, er ikke mindst, at et operativsystem sjældent er stærkere end det svageste led, der ofte er ustabile programmer.
Således oplevede jeg også Flash-afspilleren i Google Chrome gå ned - og i dette tilfælde var min eneste mulighed at gå ind i Task-manageren og manuelt lukke Chrome. Her vil Chrome i Windows normalt bare lukke Flash-afspilleren - og hvis ikke, vil Windows aktivt tilbyde at lukke programmet der ikke længere svarer. LibreOffice kom desuden med sære fejlmeddelelser, så jeg udelukkende kunne lukke det i Lions "task manager", der findes på Alt + Cmd + Esc. Grr. Det altvidende orakel, også kendt som Google, gav dog svaret på en løsning.