Åbenbaringen
Flere skriveborde
Efter en dags tid i selskab med det, jeg i starten opfattede som en æbleinficeret computer, begyndte de smarte funktioner i Mac OS langsomt at åbenbare sig.
Det går for eksempel op for mig, at vinduer der køres i fuld skærm, får sit eget "skrivebord"; sider man kan skifte mellem, som man kender det fra Android og iOS - ved at glide 3 fingre til siden på touchpad'en. Rigtig smart, da man på denne måde kan skifte hurtigt mellem forskellige programmer. Det er helt i tråd med tidens tendens, hvor man leger med at sammensmelte brugeroplevelsen på smartphones, tablets og computere.
Længst til venstre ligger der i øvrigt Widgets, som vi fx. kender det fra Windows Vista/7 eller Android. Det er meget anvendeligt at have lommeregner og vejrudsigt liggende - men jeg har endnu til gode at finde nogle Widgets, der er så gode at jeg virkelig drager nytte af det. En ting der virkelig kunne være nyttig for undertegnede er Google Calendar. Desværre er det kun muligt med en Calendar Widget, såfremt man har sin kalender helt åben og offentlig - hvilket jeg ikke bryder mig så meget om. Har man iPhone og benytter sig af iCalendar, er der sandsynligvis bedre muligheder.
Programmer
Installation af programmer er legende let. Man hiver bare programikonet hen i programmappen, der ofte ligger som genvej, når man klikker på installa. Ligesom afinstallation af programmer blot sker ved at hive programmet ned i papirkurven. Selv en lettere trænet primat kan gøre det.
For at få overblik over de kørende programmer, kan man også bruge Mission Control, der kommer frem ved at køre 3 fingre op af touchpad'en. Og det virker rigtig godt - langt bedre end Windows' ditto. Her kan man også ændre positionerne for de forskellige vinduer, samt lave flere skriveborde og slette dem igen. Er man flittig bruger af "Alt + Tab" i Windows, kan man da også bruge "Command + Tab", der gør præcis det samme som man kender det fra Windows.
Har man en bestemt type fil i fokus og hiver ned med 3 fingre, vises der relaterede filer så man med en bevægelse og ét klik, kan åbne et andet dokument, hvis man eksempelvis arbejder med tekstbehandling.
Nede til højre har man hele tiden sine senest hentede filer ved hånden. Noget man kommer til at bruge overraskende meget, og ikke længere behøver sidde og lede efter den fil, man ikke lige kan huske hvor man gemte.
Skal man åbne nye programmer, kan man naturligvis bruge Dock'en nederst. Den kan dukke op på alle sider, hvis man kører musen helt ned i bunden af siden. Man kan dog også få den fulde programoversigt ved at bruge LaunchPad, der kommer frem ved at samle fingrene på touchpad'en. Eller ved at bruge en af genvejstasterne.
Et par uger senere
Efter et par ugers tilvænning, og efter at have stabiliseret netkortet på min nye MacBook, er irritationsmomenterne væk som dug fra solen. Det er ikke svært at forstå, hvorfor så mange Apple-ejere udvikler et kærlighedsagtigt forhold til deres produkter - Mac OS er bare lækkert, intuitivt og emotionelt, med dets flydende fingerbevægelser og gode design. Jeg er blevet utroligt glad - grænsende til det afhængige - af Lions håndtering af vinduer, samt den lækre scrolling på touchpad'en. Til sammen giver disse ting et godt og effektivt workflow. Det har dog udløst nogle få bivirkninger. Når jeg for eksempel sidder ved mine Windows 7-computere, scroller jeg ofte den forkerte vej på musen, der er inverteret i forhold til Mac OS.
De ting jeg mangler fra min gamle bærbare, såsom Delete-knap og højreklik, får desuden sin opstandelse. Efter et tip fra en kammerat, finder jeg ud af, at man kan slette ved at klikke Fn + Backspace. Og Mac'ens højreklik, med de to fingre, vænner jeg mig lynhurtigt til.
Macdows
Jeg har dog ikke været i stand til at undvære visse Windowsprogrammer, såsom Paint.NET som jeg bruger rigtig meget til dagligt. Dette har jeg løst ved at installere Parallels Desktop, som integrerer en virtuel Windows-installation med Mac OS, så det ligner at vinduerne kører i Mac OS. Det fungerer rigtig godt - så jeg bruger fortsat mine Windows-programmer.
Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at Parallels koster en plovmand - dertil kommer en licens til Windows - så gratis er det bestemt ikke. Til gengæld kan man som softwareudvikler både udvikle til Mac OS, iOS, Windows, Android, Windows Phone mm. på denne måde. Desuden er den indbyggede Unix-terminal også god til udviklere og andre nørder, der er tossede med at rode med SSH, GIT og SVN.
Der findes da også rigtig mange programmer til Mac OS. Normalt er det ikke et problem, at finde et alternativ til de Windows-programmer man har vane for at bruge. I bund og grund er det et spørgsmål om tilvænning, som så meget andet. Og så naturligvis en knivspids research. Er man fx. vant til at bruge Paint.NET som billedredigeringsprogram, kan man skifte til GIMP der også findes til Mac. Det er bare utroligt komfortabelt at køre videre med de programmer, man normalt bruger, når nu man har muligheden for det. Har man tiden til det, vil jeg anbefale at man starter med at lede efter alternative programmer, inden man evt. virtueliserer Windows - ellers forsvinder incitamentet for at sætte sig ind i alternativerne ganske enkelt.