I gang
Hvis man ellers har tjekket sit system efter i sømmene, og finder det egnet til overclocking så er det bare at gå i gang. Mit generelle råd er at tage det stille og roligt og overveje de ting grundigt man har tænkt sig, inden man gør det. Tonsvis af ting kan gå galt under OC af computerer, og den vigtigste pointe her er: at man sætter sig grundigt ind i præcis den hardware man sidder med inden man går i gang. Læs nogle test af det, hvad kan det, og hvor ligger grænsen for dets formåen. Tjek især ram, processor og bundkort, da det er disse dele, der især mærker belastningen. Bl.a. er der meget forskel på ram. De kendte winbond BH5 og BH6-ramchips er kendte for at være nogle djævle, der kan OC voldsomt, hvis de får rigeligt med spænding. Samtidig har Samsung nogle ligeså kendte TCCD-ramchips, der er meget følsomme over for for høj spænding. Men de OC'er dog stadig fantastisk.
Jeg har lagt et skema over den måde jeg normalt overclocker mit system på. Jeg gør det generelt meget systematisk, og hver gang computeren svigter, husker jeg de sidste indstillinger jeg brugte, og starter op derfra. Nu skal jeg gerne krybe til korset, da jeg faktisk aldrig har overclocket en Athlon64/Sempron754-processor endnu. Min maskine har dog lige fået monteret vand, og Airflowet burde kunne klare det. Men jeg venter lige lidt endnu, og ser tiden an, da jeg synes min maskine har alle de kræfter jeg kunne ønske mig. Mine OC-erfaringer ligger især hos de gamle Duron (spitfire) Barton2500+ og den gode gamle 1700+juihb som jeg selv har ejet en af. Den røg i løbet af no-time fra 1466Mhz til 2100Mhz, og trak da godt 2200Mhz med almindelig billigt low-noise-køling.
Så spring ud i det, der findes masser af gode billige processorer til den slags. AMD Sempron2600+(1,6Ghz) BO-stepping skulle være en processor med ufattelig meget potentiale i, og de er set med almindelig køling på over 2600Mhz.
Det der er min opgave med det her, er generelt at gøre jer rigtig godt og grundig bange for at kaste jer ud i det. Men bare rolig, jeg har aldrig brændt en processer af "endnu" og har kun været udsat for "sudden death syndrome". Det er en sygdom hårdt overclockede processorer kan få, hvis de ikke holdes kølige nok. Med tiden mister de simpelthen deres OC-potentiale, og kan faktisk ende med at vil opnå dårligere frekvenser end de oprindeligt var udset til.
Generelt findes der 3 slags OC'ere hvor jeg nok især hører til den første af dem, og er ved at rykke mig op i den anden (har sparet op):
Den første, fordi de kan købe noget billigt grej, og få det til at yde som en million. Her bruges der især luftkøling og billigt hardware.
Den anden gruppe er mere de hobby-prægede, der finder OC sjovt, og gerne vil have et system der yder mere end noget der findes på markedet. De tager vand og f.eks. kompressor-køling i brug.
Den sidste gruppe er dem der er på konkurrenceplan. De kan bruge hundredetusindvis af kroner, og faktisk ikke få ret meget mere ud af det end et resultat, og så en kæmpe bunke penge. Her bruger man oftest voldsommere metoder end de vi har nævnt i kølings-afsnittet. Bl.a. cascade-køling og flydende kvælstof.
Håber ikke kun jeg har skræmt, men også opfordret lidt til at prøve. Det er spændende, hvis bare man ved hvor Clear-CMOS befinder sig.