Køling
Køling er i sig selv en hel historie for sig. Men hvad angår overclocking er god køling et must. Der findes flere former for køling, der hver især er fornuftige på hver deres måde. Det er ligeledes her man skal overveje hvad man har gang i. Overclocker man for hyggens og hobbyens skyld, eller overclocker man for at spare penge. Uanset hvad, køling er meget vigtigt, hvilket er grunden til at jeg vil gennemgå mulighederne.
Luftkøling er det der er mest mainstream, da ydelsen er fornuftig og prisen er i bund, men luftkøling kan også sagtens både være dyrt og effektivt. Der er flere producenter der har specialiseret sig i effektiv luftkøling. Producenter som Zalman, Thermaltake, Coolermaster og Thermal-right har lange traditioner i luftkøling, og kan sagtens leverer varen, selv til over clocking. Luftkølings bedste fordel er at det uanset prisen er det billigste køling der findes. Det mest negative er, at det ofte kan være lige så tungt som andet køling, pga. store og tunge kobber-klodser.
Vandkøling er på vej til at blive mere mainstream end det var tidligere. I dag kan vandkøling købes til pænt under 1000kr for et fornuftigt sæt, og nærmer sig dermed high-end-luftkølings priser. Ydelsen er generelt bedre end luftkøling, og især load-temperaturer bliver nedsat med vand på processoren.
Kompressorkøling er både det mest effektive og dyreste main-stream kølingsgrej man kan købe. Til gengæld kan man også forvente sig load-temperaturer på langt under 0 grader. Det negative er her, at sådan et sæt fylder meget, og prisen er skyhøj.
De to første køleløsninger kan derudover få monteret et Peltier-element. Peltieren suger nærmest varmen ud af processoren. Pladen skal vendes rigtigt, for på den ene side får man negative temperaturer der oftest kan fører til det frygtede kondensvand. På den anden side, skal den af med energien og bliver derfor så varm at man kan stege bøffer på den. Derfor kræver det en meget kraftig og støjende luftkøler for at fjerne varmen, eller også skal man ty til vandkøling.
Processoren er selvfølgelig den der har mest brug for køling, men da det oftest er den bedst kølede enhed i systemet, er det ikke altid her at ustabiliteten skal findes.
Et kendt problem er de såkaldte mosfets, der under overclocking kan blive så varme at de fejler. Tidligere løste man det problem med små køleprofiler, men det er efterhånden ved at være ligeså normalt med aktiv køling på mosfets som det er med aktiv køling af northbridgen. Dog har ikke alle bundkortfabrikanter valgt at montere køleprofiler eller blæserkøling på dem, og her er det et godt sted at starte med ekstra køling. Blæserkøling eller passive køleprofiler er det mest normale, men vandkøling er også begyndt at dukke op hertil.
Northbridgen er efterhånden ved at nå en størrelse som en almindelig processor kunne blive misundelig over for bare få år tilbage. Varmen er altså også kommet til, og her er det mere reglen end undtagelsen at der sidder en blæser på chippen. Dog oftest af en dårlig kvalitet på et lille køleprofil. Her er det meget let at finde vandkøling til, og gode northbridgekølere(med og uden blæser) er også noget der er forholdsvis let at finde, selv i almindelige EDB-børser.
Rammene er et mere diskuteret emne. Er heatspreaderen noget der overhoveder giver noget, eller er det blot rent pynt. Flere test har efterhånden vist at det kan give noget, men det kan i mange tilfælde være i småtingsafdelingen. Hvis man virkelig ønsker sig køling af rammene er en blæser monteret henover klart den bedste og mest effektive løsning.
Airflowet i kabinettet er dog alfa-omega, uanset hvad. Hele maskinen bliver meget varm under overclocking og en kraftig luftgennemstrømning, er meget vigtig for stabiliteten, især hvis man bruger eksotiske køleløsninger som vand og kompressorkøling. Er kabinettet stopfyldt med blæsere indvendigt kan de i sig selv sørge for at luften bliver cirkuleret over systemets følsomme dele. Men er der intet luft, kan maskinen meget hurtige gå hen og vise ustabilitet. Blæserne der bruges til OC, kan være støjende pga. den ekstra nødvendige luft. Men det er det der oftest følger med når man skal overclocke sit system.