BIOS
BIOS systemet bygger på en AWARD type, og Foxconn har så lagt deres egen Quantum menu ind hvor alle parametre for justeringer og overclocking befinder sig.
Quantum menuen er igen inddelt i underkategorier så den bliver mere overskuelig. Det er altid svært at lave en både omfattende og overskuelig BIOS, men Foxconn slipper hæderligt fra det.
Første menupunkt er CPU Features. Her kan du stille på selve cpu'ens features, dvs om den skal køre med de strømsparende egenskaber EIST og C1E, Virtualization, Execute Disable Bit funktion og andet.
Lagde du mærke til den Cold Bug Boot Fix mulighed der ligger inederst. Du skal være under 50 minusgrader før du bruger den, så der bliver nok varmet op under cpu'en de rigtige steder før start for at få liv i systemet. Med almindelig køling som luft og vand bliver det aldrig et problem.
Næste punkt er Memory Timing. Den er temmelig omfattende i sig selv, og når nærmest DFI'ske højder i antallet af parametre.
Her et enkelt billede, men som du kan se på rullebarren i højre side så er menuen dobbelt så lang. Her har jeg manuelt stillet mine DDR3 ram til 7-7-7-21 2T. Og vi er slet ikke færdige med rammene endnu.
Det næste vi rammer er All Voltage Control. Som titlen siger så finder du her alle de spændinger du kan ændre på.
Vcore stilles i to omgange. En grundindstilling og en gangeaktor så du i alt kan komme op på 2.44V. Det er tæt på en fordobling af Vcore på en 45nm cpu, så nu du alligevel har monteret tøris containeren på nordbroen, så bør du overveje det samme på cpu'en hvis du vælger maks.
Du kan også justere PLL'en, VTT og GTL Ref signalniveauerne, så der er mulighed for masser af tweaks på cpu. Nordbroen er næste i rækken.
Hele 2.395 Volt kan den klare, og igen kan GTL Ref værdien justeres. Der er +/- 31 trin på alle GTL ref mulighederne. I den anden ende af bundkortet sidder sydbroen. Den kan justeres til 1.95V.
Så nåede vi til rammene igen. Der er naturligvis også mulighed for at få varmet op under sine hundedyre DDR3 moduler.
Og også her finder vi 31 trin på stigen når der skal justeres på pull up/pull down niveauer. Det er et spørgsmål om at få stabiliseret clockpulserne når man begynder at presse elektronikken op i hastighed.
Under OC Gear punktet har du mulighed for at gemme dine indstillinger når du har fundet et godt niveau for dit hardware.
Det er nemt at bruge, og letter arbejdet med at genskabe indstillinger. Hvis du eksempelvis får resat BIOS eller afprøver en af de automatiske funktioner så kan du altid hente dit 5GHz setup frem igen til weekendens OC session.
Næste punkt i Quantum menuen er OC Clock phase. Her vælges om du vil køre standard hastigheder ( kylling ), Instant overclocking eller manuelle indstillinger.
Som du kan læse så kan du hoppe ind i BIOS og bestemme at din maskine skal overclockes op til 75% uden yderligere forsinkelser, og så gør den vel det eller hva'. Jeg må desværre skuffe læseren her. Så nemt går det desværre ikke. Det kræver noget temmelig hardcore grej at komme så højt op i frekvens, og alt andet lige så er det bedre at gøre det manuelt hvor man har styr på parametrene. Men det skal naturligvis ikke afholde nogen fra at forsøge.
Vi er nået til bushastigheder, og ligesom på MARS bundkortet er der ikke lagt hindringer i vejen.
Der er maks muligheder her med 999 hhv. 255MHz på FSB og PCIe bussen.
Og der er mere til cpu'en.
Skew og amplitude control kan både flytte clockpulsernes timing ift nordbroen og justere deres størrelse. Det er ikke nødvendigvis en god ide at hæve amplituden, da stigetiden for clockpuserne så vil vokse, og du vil opnå det modsatte af det du håbede på. Meget af det her er på prøv-dig-frem niveau.
Du kan stille divideren mellem ram og cpu.
Ikke så meget omsvøb her.
Du har også mulighed for at låse PCI portens hastighed.
Jeg har ikke oplevet nogen forskel i OC potentiale, men jeg har så heller ikke haft nogen kort siddende i PCI soklerne.
Sidste billede jeg vil vise er fra hardware monitoren, eller PC Health Status som det hedder.
Hvis du har et par blæsere koblet til vil du opleve at de starter op for fuld knald for derefter at drosle ned. Det er en udmærker måde at gøre det på , da man sikrer sig at alle vifter bliver sat i gang. Derefter er det SMART indstillingen der bestemmer hvor meget der reguleres.
Det er helt sikkert en meget omfattende BIOS Foxconn her præsenterer, men den er overskuelig i kraft af undermenuerne, og den er til at arbejde med også.