Test
Dette er det, som de fleste har ventet på, eller bare er hoppet direkte videre til, nemlig testen af selve Phenom X4 9950 BE. Flere har ventet på at se om der er mere ydelse at hente i denne 9950 kontra den tidligere 9850, og jeg er blandt dem der har ventet. Det er spændene at se om der er lavet forbedringer, som gør at processoren bare rykker derudaf, eller om den intet har at byde på. Hvad tror de forskellige? Jeg er blandt dem der tror, at AMD har formået at presse mere ud af Phenom. Men al snak lagt til side, for vi skal have testet processoren og have et nærmere kig på hvad den kan tilbyde os.
Testmaskinen består af :
- Foxconn A7DA-S
- AMD Phenom X4 9950 BE
- Zotec 8800GT AMP!
- 2x 1024MB Corsair Dominator PC8500C5D CL5
- 650W Corsair
- 750GB Samsung SpinPoint , 16MB cache
Programmer:
- SuperPI Mod 1.5
- Aquamark
- Sisoft Sandra 2007
- Cinebench 10
- Cinebench 2003
- PcMark05
- 3DMark03
- 3DMark06
- Prey
- Crysis
SuperPI Mod 1.5
Det har aldrig været AMD's stærke side at håndtere denne opgave, og som det kan ses så er der ikke så meget mere at hente her set i forhold til tidligere.
Aquamark
Der er marginalt forskel på den gamle 9850 og den nye 9950, og det er ikke til at se forskel på ydelsen.
Sisoft Sandra 2007
Her ser vi at den nye Phenom 9950 begynder at rykke fra dens forgænger. Så der er en smule mere ydelse at hente kontra den tidligere 9850.
Cinebench 10
Ved Multi-CPU-rendering, kan man se at 9950 har lidt mere ydelse end tidligere. Men som Single-CPU yder den lige så godt som tidligere.
Cinebench 2003
Der er en marginal forskel at spore, men den gamle 9850 vinder med en snæver sejer.
PCMark05
Der begynder at vise sig tegn på, at der er lidt mere ydelse at hente i denne nye 9950, kontra dens forgænger 9850. Det er rigtig dejligt at se Phenom så småt begynder at sparke røv!
3DMark03
Der er et stort spring fra 9950 og ned til den nærmeste, men opgraderingen fra 2900XT til 8800GT skal have skylden her. Men hvis der var testet med et 2900XT ville Phenom stadig have været helt til tops.
3DMark06
Samme som før, hvor 9950 rykker frem, og det skyldes primært udskiftningen fra 2900XT til 8800GT, selvom 9950 stadig ville være på toppen hvis testen var udført med 2900XT. Så en hel klar vinder igen.
Prey
Det er minimalt forskel der er her, og det kan igen ses at 8800GT har en lille del af æren. Systermerne ligger dog meget tæt på hinanden, men stadig med fordel til den nye 9950.
Crysis
Jeg ville gerne have testet Crysis i så høj en opløsning som overhovedet muligt, for at se om der ville være forskel der, men min 19" TFT skærm formår ikke at kunne trække de ønskede opløsninger. Men vi må da sige at der stadig er noget forskel på 9850 med 2900XT og 9950 med 8800GT. Jeg kan igen kun sige at der stadig er lidt mere ydelse i 9950 kontra 9850.
Overclocking
Når man køber en processor, så er der nogle der med det samme tænker, at den her skal overclockes langt ind i h******. Når det kommer til AMD, så er der flere folk der ønsker at hæve multiplieren på den, såfremt de køber en "BE" model som denne 9950. Dette er også en rigtig god måde at vinde ekstra megahertz på, dog prøver jeg altid selv på at presse FSB'en en smule op, for at se hvornår processoren ikke vil gå længere.
Jeg røg direkte ind i BIOS og hæve Vcore til et fornuftigt plan. I dette tilfælde startede jeg ud med at sætte den så CPU'en får 1,6 volt. Det gør den bliver en smule mere varm, men så blev der sat et par blæsere ekstra på. Herefter lagde jeg ud med at sætte FSB'en til 230MHz, samt at sætte HTT-frekvensen en smule ned. Maskinen ville godt boote og køre stabilt, dog kan det noteres at CPU'en blev lidt mere varm end normalt grundet den høje Vcore. Jagten på højere FSB forsætter, da jeg forsøger at ændre den til 240MHz, hvor jeg forbavset ser systemet starter op og kører fint. Prøver derfor at presse den til 245MHz, men her stopper systemet og vil ikke starte overhovedet, dog formår jeg med lidt fin-tweaken at opnå 241MHz, hvor systemet kørte stabilt. For at holde processoren kold ved denne hastighed bør man nok anskaffe sig vandkøling, da jeg måtte sætte alle mine 4 blæsere på højeste hastighed for at holde den lige under smertegrænsen ved load.
Ved at have FSB'en på 241MHz og CPU'en kører med standard multiplier, som er 13, så giver det godt 3133MHz på CPU'en. Det er lidt over 500MHz ekstra der er hentet.
Jeg måtte dog give mig og skrue ned på blæserne, sådan det var til at være i samme rum som computeren. Derfor måtte jeg også nedjustere FSB'en, for at sikre maskinen forblev stabil og ikke for varm. Her fandt jeg frem til at få MHz mindre gjorde den blev en del koldere og stadig en forbedret ydelse. Jeg nåede frem til at 237MHz var det magiske tal. Har fået lagt et par screenshots op så i kan se hvordan CPU'en performer ved godt 3GHz.
46 grader ved normal brug, og det er da ikke så slemt igen taget i betragtning at alle blæsere stod på low og en enkelt på medium hastighed.
Lidt mere ydelse blev det til ved at overclocke små 400MHz.
Som tidligere, så er der stadig lidt mere at vride ud af CPU'en, ved at overclocke den. Med ordentlig køling og tid til at finjustere ens overclock, så ville man sikkert kunne vride endnu mere ud af den.
Det samme gælder her, nemlig at Phenom 9950 rykker mere igennem ved højere hastighed.
Så prøver vi at lege en smule med FSB og multiplier, for at se om vi opnår højere hastighed. Vi får starter op for AMD Overdrive, og begynder at tweake. Det har resulteret i at vi har opnået nedenstående resultat.
Efter godt en times tid med ORTHOS og en stabil temperatur på CPU, må jeg sige at dette lader til at være en stabil overclocking. Det er også et rigtig godt resultat, set på hvad der tidligere er opnået med Phenom modellen. Vil også formode at med lidt yderligere tweak kan man opnå et par MHz mere.
De forskellige tests viser jo kun, at ved lidt tweaking af ens overclocking af ens Phenom, opnår man også noget bedre ydelse. Det er jo næsten logik for perlehøns, at ved at overclocke får man bedre resultater. Men hvis man tænker på tidligere Phenom-modeller, opnår man faktisk en smule mere OC. Under OC-processen kunne jeg godt mærke de ekstra kræfter, som maskinen giver, ikke sagt at den yder dårligt, men at man kan mærke forskel ved de ekstra megahertz. Så overclocking har været meget sjovt at kigge på, og vi ser igen at der er forbedringer, og lidt mere ydelse at hente i denne nye model.
På næste side samler vi endnu engang tankerne, og ser på hvordan produktet scorer.