Test: Sitecom WL-308 & WL-182GM

Netværk d.  06. november. 2008, skrevet af scheea2000 4 Kommentarer.  Vist: 17102 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Shg.dk
DK distributør: Auroragroup.eu

Testen

Der er testet med følgende setup:

WL-308 (firmware 2.0 og 2.1-1020 Beta)
WL-182 GM (XP: 1.1.2 og 1.2.3. Ubuntu: 1.4.0.0)

Laptop med XP SP 2 og Ubuntu 8.04 med WL-182 GM
Stationær forbundet til WL-308 med kabel.

Test Software: SiteCom Driver, QCheck, Total Commander ved filoverførsel.


Hastighed

Uden at teste den maksimale rækkevidde, så lad os se hvad SiteCom-produkterne kan trække på 'typiske' afstande. Testen er udført fra WLAN->LAN og med WPA2-kryptering for at give et realistisk billede af performance.

     

Det maksimale vi kan hive ud af firmware 2.0 og 1.1.2 driveren på XP er 89 Mbps, hvilket er ganske pænt, men der skal ikke mange forstyrrelser til før bitraten falder betragteligt. Til gengæld rækker den imponerende langt med en rigtig pæn hastighed på 44 Mbps, hvilket er ca. det dobbelte af et 802.11g-netværk.

Latency var på 1ms undtaget ved 15m og 40m, hvor den steg til 2 ms og 3 ms, men langt mindre end den typiske Round Trip Time (RTT) for trådløse netværk, hvilket i høj grad gør produktet og måske 802.11n i det hele taget, anvendeligt til gaming og andre latency-sensitive applikationer.


SiteCom Beta Firmware / Ralink Driver

På SiteCom's hjemmeside findes en beta-firmware til routeren. Hvad den retter af fejl står der intet om og vi har ikke kunne finde nogen forskel i performance eller i StreamEngine-delen, ej heller nye indstillinger.  Men de skal da ikke høre et ondt ord for at lægge beta-firmware op.

På Ralink's hjemmeside er der dog en nyere driver til USB-adapteren end den SiteCom levererer. Udover at der i version 1.2.3 står Ralink i stedet for SiteCom og at der er flere indstillinger end i 1.1.2 versionen, er hastigheden også hurtigere og vi kan presse den op på 95.5 Mbps i forhold til 1.1.2's 89 Mbps. En pæn sjat mere og nok til at vi klart kan anbefale at installere Ralink's driver og i øvrigt holde øje med deres hjemmeside for nye versioner.

 

StreamEngine

Vi vil teste StreamEngine-funktionen på en ganske simpel måde: pinge en større, kendt server samtidig med at hele upload-båndbredden bliver beslaglagt til emails, FTP, P2P osv. Det er måske Ikke ligefrem en dybdegående videnskabelig test, men det viser meget godt StreamEngine-funktionen i aktion. RTT vil selvfølgelig variere, men der er taget gennemsnittet over flere forsøg, og de er i øvrigt foretaget på nogenlunde samme tidspunkt. Here it goes:

 

Af venstre graf ses Round Trip Time (RTT), når StreamEngine ikke er aktiveret. Gennemsnittet ligger på 145 ms og peak på 295 ms. Resultatet er ganske ubrugeligt til alle former for latency-sensitive applikationer, herunder spil.

Med StreamEngine aktiveret er RTT mere end halveret og i de fleste tilfælde indenfor et acceptabelt niveau. Desuden er variansen langt mindre, hvad man ikke kan se af grafen, hvilket også er vigtigt. Dette skal sammenlignes med RTT, når der ikke er trafik på linjen, som dog stadig er noget lavere. Herunder ses et udsnit af de rå data til sammenligning:

Hvor effektiv StreamEngine er i forhold en statisk opsat regel eller en 'gammeldags' QoS-router har vi desværre ikke testet, men der er ingen tvivl om at StreamEngine hjælper VOIP, video og spil - helt automatisk og dynamisk. 

WPS

Når routeren er opsat til kryptering, hjælper Wi-Fi Protected Setup nye enheder med at blive sat op hurtigt, med de fysiske knapper på routeren og USB-adapteren. Det fungerer rigtig godt, men det kan anbefales at aktivere funktionen i driver GUI'en, da man dermed kan følge med i processen og få evt. fejlmeddelser, hvis det går galt. 

Auto Channel Scan

Funktionen er testet ved at placere en støjgenerator i form af et aktivt Access Point klods op af routeren på samme kanal/frekvens. Desuden kan WL-308 opfange yderligere 6 AP'ere her hvor den er testet.

Auto Channel Scan ser i høj grad ud til at virke, da den aldrig vælger samme kanal som 'støjgeneratoren' og heller ikke de 6 andre access points i nærheden. Vi har kun fået den til at skifte ved boot, men det ville også være uheldigt, hvis den skiftede, når der er tilsluttet enheder, da de i så fald ville miste forbindelsen kortvarigt. 

 

Linux

Flere og flere benytter Linux  til mediecentre, streaming-servere og andre formål, som er latency-sensitive. Denne løsning fra SiteCom er interessant for meget andet end lige gaming, og fornævnte applikationer kan også i høj grad drage nytte af routerens funktioner. Så her et tip til Linux brugere: SiteCom leverer ikke selv Linux-drivere, men Ralink, som laver de trådløse styringschips i SiteCom produkterne, gør her: link.

De skal lige kompileres først, men ellers fungerer de fint.

 

MaddPirate88
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-11-2008 10:24:15
Svar/Indlæg:
2576/125
Kan ikke forstå du giver 3 for prisen, når du siger den er for dyr i forhold til hvad den kan og hvad konkurrenterne koster. 🙂


scheea2000
 
Superbruger
Tilføjet:
06-11-2008 10:30:57
Svar/Indlæg:
818/58
Well, det er jo en opvejning af ens prioriteter.

Den har en række forbedringer i forhold til de billige jeg sammenligner med. Desuden er det den 'anbefalede salgspris', mens de andre priser er fra EDBpriser (som typisk er lavere end den anbefalde salgspris og WL-308 er ikke på edbpriser endnu), så derfor var jeg tøvende med at dømme dem for hårdt på prisen. 🙂


MaddPirate88
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-11-2008 10:36:05
Svar/Indlæg:
2576/125
Okay, ellers udemærket artikel. 🙂


Kela01
 
Overclocker
Tilføjet:
09-10-2009 14:52:32
Svar/Indlæg:
14/4
Kan man ikke længere få dette produkt?

Efter at have læst anmeldelsen, synes jeg det lyder helt i top, og lige hvad jeg har brug for. Hvis man ikke længere kan få det, findes der et lignende produkt, som nogle af jer er stødt på?