Test: Panasonic SD9

Foto d.  28. december. 2008, skrevet af NoNig 10 Kommentarer.  Vist: 18160 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Panasonic.com
DK distributør: Panasonic.com

Præsentation

 

 

Forestil dig en ½ L Coca-Cola flaske, i radius, som er ca. 12 cm høj. Så har du en ret god idé om hvad kameraet fylder fysisk. Det generelle kvalitetsindtryk er godt, lige fra start af. Kameraet er utrolig kompakt. Dvs. tyngden passer ret godt med den fysiske følelse af at stå med noget kram mellem hænderne. På toppen kan man ane surround-mikrofonerne. Kameraet er ret typisk designet, så jeg vil nøjes med at fokusere på de ting, der adskiller det fra mange andre kameraer på markedet.

Først og fremmest, så er det ret nemt at skrue forsatsen af (den krom-farvede ring forrest). Man kan investere i tele/vidvinkel forsatser, der yderligere forbedrer de - i forvejen - udemærkede optiske kvaliteter. Der er de typiske klistermærker, som skal minde brugeren om, at man står med noget kram mellem hænderne (eller 'hånden', om man vil) og bagerst mod toppen ser vi henholdsvis; zoom-knappen, ansigtsgenkendelse og pre-rec (kameraet gemmer nogle frames i en buffer, som kan hentes 'frem' så kameraet optager "før" du trykker på knappen). Kameraet har en opgivet boot-tid på omkring 0,6 sekund. Om det er sandt eller ej, skal jeg ikke kunne sige, det er i hvert fald klar det øjeblik man tænder for det. Lækkert!

Her ser vi kameraet bagfra, uden batteriet monteret. Vi har derfor frit udsyn til ladestikket, SD-slot'en (lige under hullet til batteriet) og HDMi-stikket. En dum detalje, som går igen ved rigtigt mange kameraer er, at man ikke kan benytte kameraet mens batteriet lader (sjovt nok) og man har strømkablet tilsluttet. Eller omvendt. Man kan ikke lade på batteriet, mens kameraet er tilsluttet laderen. Vi kan ligeledes se 'record'-knappen og funktionsvælgeren (fra venstre mod højre: 'playback', 'off' og 'record'). Lige oven over funktionsvælgeren sidder 'snap-shot'-knappen. Det er intet mindre end direkte lamt. Dér. Så ved I det. Man skal, på en eller anden mystisk måde, være i stand til at forlænge sin tommelfinger ca. 10-15 mm, for at kunne nå den knap. Man kan holde på kameraet, og trykke på knappen, men så er man nødt til at flytte hånden fra stroppen og man ligner et fjols af rang. Det irriterede mig noget så grusomt. Sorry for galde [der kommer mere senere, så er I advaret].

 

Drejer vi kameraet lidt, har vi hér mulighed for at kigge lidt nærmere på de væsentligste knapper på kameraet. Lad mig benytte chanchen hér, for at ytre en lille enetale. En ting jeg synes kunne være enormt smart ville være, hvis de der udtænkte og designede kameraet, rent faktisk selv prøvede at tage et fra samlebåndet op i hånden og bruge det en times tid. Jeg tror, at man ville kunne slippe uden om mange af de ergonomiske problemer, de fleste af os går og døjer med. Ofte, så tænker vi ikke så meget over det, og har blot lært at acceptere, at vi kun har to hænder og ti fingre (i bedste fald), men det er som om, at dén tanke ikke har ramt dem... overhovedet.

For det første: Det lille joystick (med den blå cirkel omkring), er meget træg i det. Ikke bare til at navigere, men også 'tryk-ind-hvis-du-mener-at-det-giver-mening'-funktionen. Canon gør brug af en lign. teknik (de større EOS-modeller i dSLR serien). Forskellen er blot, at hér fungerer det efter hensigten. Nu er det nemlig, at Panasonic SD9's "defekter" begynder at gøre sin entré. Det lille joystick, er så træg i det, at jeg ofte kom til at navigere væk fra den funktion jeg havde valgt, frem for at bekræfte den. Det kan der godt gå værdifulde billeder tabt ved.

Dernæst, så er alle knapperne "sænket", så hvis du har store fingre og bider negle, så er du ilde stedt. "Auto", "Manual" og "Focus" er allesammen gode funktioner, men knappen er så idiotisk lille, at jeg var tæt på at lege 'hvis jeg kaster dig langt nok væk, forsvinder du for stedse, og anmeldelsen har skrevet sig selv på magisk vis'-legen. Men jeg fattede mig, og lod være [heldigt nok].

Det er nok værd, at nævne idiotien i hele tankegangen bag placeringen af knapperne. Der er, i Panasonic SD9, indbygget en intet mindre en genial hjælpemenu. Der popper en lille boks frem på skærmen, der siger noget i retningen af: "Du ryster på hænderne, det anbefales at du tænder for "O.I.S." (som i øvrigt har sin egen knap, fordi man jo åbenbart går og slår det til/fra, som vinden skifter?!). Fint. Min ledige venstre hånd, fører jeg op til kameraet, hovsa. Jeg kan pludseligt ikke se hvad jeg laver på skærmen. Jeg vipper derfor kameraet lidt, og ligner atter en gang en idiot, der står og kigger mystisk på et kamera.

- Jeg tror, at der er en del hundeluftere i området, der har fortalt venner, familie og perifære bekendtskab om spasseren i militærjakken, der stod og gluggede fortabt på et videokamera.

Jeg kunne selvfølgelig holde kameraet lidt lavere, og vippe skærmen. Så ville min hånd ikke komme i vejen, men det er en lidt kedelig ferie, hvor alting er optaget i børnehøjde (note to self: Det lyder faktisk som en ret interessant vinkel), og kameraet vipper frem og tilbage, fordi man alligevel trykker for hårdt på knapperne. Nå jå, så har man jo deaktiveret billedstabiliseringen, så den skal slåes til igen, fordi det hele hopper... og så starter cirkusset igen *suk*.

Man kan, i øvrigt, også vælge imellem om menuen skal være avanceret eller "simpel" (Sony kører med samme koncept). Idéen ville være rigtig fin, hvis ikke det var fordi, at de havde byttet helt og aldeles komplet rundt på logikken i tingene - synes jeg. Hvis man vælger en simpel menu, ville sådan noget som billedstabilisering, contrast-enhancer, low-light osv. fint give mening. Hvorimod det på ingen måde giver mening, om man vil deaktivere lysstyring af skærm, skifte opløsning og deslige, på kryds og på tværs. Bottom line, du kan lige så godt køre med 'avanceret' menu hele vejen igennem, og blot acceptere, at du må bladre lidt ekstra i ny og næ, for at komme til funktionen du søger.

 

Her har vi udsigt til mikrofonerne, højttaleren, zoom-knap og snap-shot (allerbagerst - og nej. Du kan ikke komme til den med pegefingeren). Skærmen kan drejes 270º om sin egen akse, og drejes omtrendt 90º inde fra selve chassiet og ud. Selve skærmen har en fin kontrast og leverer et brugbart billede, selv i moderat solskin.

  

Jeg vil gerne lave en lille undersøgelse, og se, om det bare er mig der er en komplet spasser. Hvis du (som sidder og læser anmeldelsen lige nu) har en ½ L flaske i nærheden (helst Coca-Cola). Så find den frem, og kom tilbage til skærmen. Dette er ikke en joke, jeg mener det dybt seriøst.

Vi prøver ad:

- Hold omkring midten af flasken med venstre hånd, med bunden opad.
- Placér midten af højre tommelfinger, så du lige netop kan nå  "knoppen" i bunden. Hvil evt. tommelfingerleddet på selve kanten.
- Læg resten af højre hånd, langs flasken, som du forestiller dig, man holder på sådan et kamera.
- Placér pegefingeren rundt om flasken omtrendt 2 cm fra bunden (det svarer til nederste udbulning på en Coca-Cola flaske).

Nu kommer eksperimentet:

- Kan du, med midten af tommelfingeren, nå den anden side af bunden (den der kant, som flasken normalt står på)?
- Kan du, med pegefingeren, nå ned til bunden. Altså omtrendt samme sted som med tommelfingeren?

Kan du svare ja til ovenstående, uden at vride hånden, er enten jeg fysiologisk underdimensioneret, eller så er du en mutant med ekstremt bøjelige og lange fingre. Uanset hvad, så har jeg ondt af os begge.

Generelt kan jeg godt lide helhedsindtrykket. Samlekvaliteten er god, funktionerne mangfoldige (og intuitive), men der er altså bare nogle ergonomiske bøffer, på omkring 300 gram. Det er ikke alle der kan spise den slags, og samtidig gøre det med god samvittighed. Kameraets kompakte design, taler til folk med små hænder, men placeringen og udformningen af knapperne, taler til folk med lange og spidse fingre. Det er lidt en blandet følelse at sidde med, men det vender vi tilbage til. Lad os tænde for kameraet og derefter kigge lidt på den medfølgende software.

micma18
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-12-2008 11:21:58
Svar/Indlæg:
4120/115
God og ærlig anmeldelse!

Billedet mangler dog lidt mere omtale...


Med hensyn til softwaren, så har pinnacle alle dage været noget amatør skrald, og har selv stået med uløselige problemer med det ved flere lejligheder.
Jeg kan også selv AVCHD igennem mediaplayeren, og den laver præcis de samme interlacing fejl! MEN jeg købte Sony Vegas softwaren (ca. 4000kr. på nettet) og den løser hele problematikken. Den deinterlacer rigtig og den er lyn hurtig til at render, og udnytter mindst 4 cores (og sikkert flere), og den er nem og intuitiv at gå til. Og så har den alle nørd indstillingerne som Premiere mig bekendt har skrottet til fordel for brugerfjendtligheden...


Overbuary
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-12-2008 12:01:43
Svar/Indlæg:
1762/50
Nice test Allan 🙂
Min far har LIGE købt sådan et!


Tjuffi
 
Superbruger
Tilføjet:
28-12-2008 19:13:12
Svar/Indlæg:
36/12
God test - Gerne flere af den slags :)

Jeg er nemlig på udkig efter et nyt HD kamera, men gerne et lidt større end dette.. fx synes jeg at JVC Everio HD er en rigtig god størrelse, men bare lidt forældet nu.. Har i nogle bud ? Har kigget på Sony PMW-EX1, men det er lidt for dyrt og det behøver ikke være så pro :)


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-12-2008 19:36:02
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #1

Jeg vil give dig ret et langt stykke hen ad vejen. Dog vil jeg gerne påpege, at Adobes programmer er opbygget relativt ens. Så kan du det ene af dem, har du ret nemt ved at gå til de andre.

Selv har jeg primært kendskab med Photoshop, og har man hele "strukturen" til at sidde på rygraden, vil man nemt kunne skifte mellem Premiere og After Effects. Jeg vil dog give dig ret i, at de kan være noget uoverskuelige til at starte med. Så Photoshop er nok den mest "pædagogiske" i den sammenhænge.

Jeg har ikke selv den store erfaring med Sony Vegas, men den smule jeg har fiflet med, samt hvad man hører rundt omkring, så er det ret meget Vegas og uLead der fører i feltet, når vi snakker "brugervenlighed".

Der er mange muligheder i Vegas, men de slår nok ikke Premiere og After FX på en god dag. Det bør dog nævnes, at jeg selv er ret stor fan af "Avid" (man er vel 'Star Wars' nørd 😛), men min "kærlighed" og økonomi faldt på Premiere/After FX.

Jeg siger tak for rosen, og jeg da med vilje valgt at kommentere billedet yderligere i selve artiklen. De næste dage, sidder jeg hos familien, men når jeg kommer hjem, vil jeg lige "revidere" artiklen, da det først er nyligt jeg har fået styr på alt det her AVCHD-halløj.

Jeg er langt fra en ørn til video, men jeg genkender god billedkvalitet når jeg ser det. Panasonic SD9 placerer sig langt fra at være i toppen, når vi snakker billedkvalitet. Men sætter man det op imod pris og målgruppe, så skal der ikke herske tvivl om, at selve kameraet er ret gedigent.

Selv har jeg da overvejet, om ikke jeg skulle anskaffe mig et sådanne, og dermed kunne lave nogle lidt mere interessante videopræsentationer (Svedel77 har jo sine 360-billeder, og man skal jo altid battle lidt 😀).

Jeg havde en optagelse med hjem til min kæreste, hvor jeg smækkede det over på hendes computer. Jeg må sige, at selv i 720p, ser billedet særdeles attraktivt ud. Jeg har ikke selv et TV, men en 24" skærm med opløsningen 1920x1200. Så man kunne vel forvente, at billedet måtte være nemmere at vurdere hér.

Men eftersom, at kameraet er rettet mod den "almindelige" familie, ville jeg ligeledes gerne tjekke det efter på et TV.

En god idé kunne være, at man tog sine optagelser, lagde dem ind på computeren, derefter redigerede dem, for til sidst at smide dem tilbage til kameraet. Med et HDMi-kabel mellem videokameraet og TV'et, vil man overflødiggøre en "unødig" ekstrainvestering, i eksempelvis en PlayStation 3 el.lign.

-> #2

Det er et møglækkert kamera, med et par "fehlere". Men ser man bort fra softwaren (her tænkes primært på Pinnacle), så er det klart anbefalelsesværdigt :yes:

-> #3

JVC Everio HD kunne være et godt bud. Men ligesom Panasonic, gør JVC brug af et proprietært system. Det bør dog nævnes, at JVC - efter min smag - klart ligger i front, når vi snakker billedkvalitet. Også selvom at teknologien er "forældet". Det bærer tydeligt præg af, at være fra tiden hvor "HD-DVD vs. Blu-Ray"-krigen rasede.

Sonys bud, er ligeledes godt. Men skal du have seriøst HD, så kan du godt regne med at slippe de første kr. 20.000,- De første kr. 10.000,- er for selve kameraet, og de næste kr. 10.000,- er for en voldsom opgradering.

Til videoredigering, ville jeg nok kigge efter Pinnacle Studio 12 eller Sony Vegas. Ganske som #1, har jeg lidt et horn i siden på Pinnacle. Det er ikke så meget deres software, for den gør det samme som alle andre.

Problemet er blot, at siden version 10, har Pinnacle sagt, at deres software kan afvikles på relativt svage computere. Det har også sin rigtighed. Problemet er blot, at uanset hvilken software du bruger, så vil High-Definition jo kræve sin computer, da det jo er... netop High-Definition.

En god pointer kunne være, at sammenligne "minimums systemkrav", for div. software, især når vi kigger på hvad der kræves for at afvikle High-Definition.


micma18
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-12-2008 19:43:19
Svar/Indlæg:
4120/115
>> #3
Hvad koster den PMW-EX1?
Med lidt bagklogskab, så må jeg også indrømme at mit HDR-CX6 virkelig mangler et håndtag... For ergonomien, er måske ikke slem som NoNig beskriver panasonicen, men det er sku heller ikke en vildt klog placering af alle knapperne, og man ender ofte med at stå med det i en flad hånd...

Og focus og zoom kunne man godt ønske sig en bedre manuel justering af.


micma18
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-12-2008 19:49:05
Svar/Indlæg:
4120/115
>> #4
Jeg skulle fejlfinde på en af mine kunder Premiere (den der fås som en CS4 pakke), og selvom jeg ledte en hel formiddag, så fandt jeg aldrig ud af at ændre indstillinger for det format den render til... Og det lignede ærlig talt heller ikke de gængse video redigerings programmer man er vandt til... Underforstået noget der ligner moviemaker i layout. Med tidslinie, effekter osv.


micma18
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-12-2008 21:07:51
Svar/Indlæg:
4120/115
Har prøvet at lave et lille klip fra en nunchaku opvisning, med mit Sony CX6, hvor jeg især er imponeret over hvor god kontrast, og hvor god hastighed Sonyen har i skift imellem lys og mørke. Og så synes jeg egentlig også bevægelserne er ret godt med i mørke, selvom ISOen bliver hævet, så gør lukketiden til syneladene ikke (ikke synligt ihvertfald) Og selvom der er nogle blitz glimt osv., så brækker kamaraet sig ikke. Og selvom ISOen sikkert kommer ret højt op, så er billede støjen stadig til at leve med.

www.hmel.dk/temp/demo.wmv (~50mb.)

Så kan I jo sammenligne med de klip nonig har lavet...


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-12-2008 19:26:29
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #5

Jeg tror, at PMWEX1 ligger uden for de flestest budget (40-50k). Det er et ret "pro" kamera.

Der er mulighed for manuel justering af både zoom og fokus. Dog kunne jeg godt tænke mig "den der" dSLR-følelse af at have kontrol med tingene. Men det er nok mere et spørgsmål om vane. Det har du jo netop på de større modeller.

-> #6

Du har en ret detaljeret/grundig eksporteringsmulighed i Premiere/After Effects.

-> #7

Det ser faktisk ret lækkert ud. Dog kunne jeg savne lidt skarphed, men farverne står godt.


Westvind
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-12-2008 11:12:27
Svar/Indlæg:
227/16
God anmeldelse.

Den viser hvor vigtig det er at kigge på den medfølgende software. Der er helt sikkert en udfordring for "folket" når de Full HD kameraer bliver udbredte. Hverken softwaren eller hardwaren er klar til Full HD redigering sådan generelt. Min Core2 duo E8200 har det hårdt, så der står en Quadcore på ønskelisten - er der nogen der har erfaringer med Duo vs. Quad?

Har selv lige købt et Canon HF100, som er er godt tilfreds med. Ergonomien er ok, bla. fordi kameraet også kan betjenes via knapper placeret under skærmen.

Den medfølgende software til AVCHD redigering virker stabil, men er meget basal. Jeg har derfor anskaffet Adobe Premiere Elements 7. Det er stabilt og rimeligt hurtigt til AVCHD, men virker lidt for "familieagtigt" og rodet i sit workflow.


NoNig
 
Elitebruger
Tilføjet:
06-01-2009 21:05:45
Svar/Indlæg:
23132/740
-> #9

Du kan godt regne med, at en Quad-core vil "fordoble" ydeevnen, når vi snakker videorendering. Softwaren skal naturligvis kunne drage nytte af de to ekstra kerner. Men derudover? Dual-core, do more. Quad-core, pwnage 😎