Test: Nytårsartikel 2008/2009

HT Exclusive d.  04. januar. 2009, skrevet af NoNig 8 Kommentarer.  Vist: 11486 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Hasee.dk
DK distributør: Hasee.dk

Endnu et år er forbi

Så er det blevet min tur, til at give 2008 de sidste ord med på vejen og se frem mod det kommende år. På det personlige plan var 2008 året hvor jeg efter min intræden i crew året før, for første gang havde fornøjelsen af at møde de resterende medlemmer af den brogede flok. Det kom der en del spændende epsioder ud af, blandt andet under årets tur til CeBIT i Tyskland. Siden den tur i starten af året, er crewet blevet beriget med en række nye ansigter, hvilket har resulteret i en række nye spændende vinkler på produkterne.

Før jeg se nærmere på året der er gået, vil jeg gerne lige sige tak til HwT-crew med håbet om at 2009 bliver lige så fantastisk som 2008. 

Nå man lad os se på hvad 2008 bragte:

2008 

På CeBIT 2008 kunne AMD fremvise deres nye "Puma" platform til bærbare, og i mit stille sind håbede jeg det ville betyde endnu en betydende spiller på markedet for de gaming bærbare, som Intel med deres Centrino brandede bærbare kombineret med nVidia-grafik længe havde siddet på. Platformen har dog ikke for alvor vist sig som en trussel mod Intels nyeste Montevina/Centrino 2 platform og det er også hovedsageligt grafikkort baseret på nVidia GPU'er som sidder i langt hovedparten af de gaming bærbare der bliver solgt i dag. AMD's Turion processorer der stadig baserer sig på 65nm teknologi, har det svært imod Intels 45nm-baserede Core 2 Duo processorer, og umiddelbart skal AMD trække mere end en almindelig hvid kanin op ad hatten for virkelig at kunne byde Intel op til dans i afdelingen for mobile processorer.

Når vi snakker bærbare, kan vi ikke komme uden om, at 2008 var året hvor udtrykket "netbook" blev almen kendt og Asus Eee pc begyndte at få konkurrence på dette marked. Asus var de første til at lancere de nye små, men her i efteråret 2008 begyndte det at gå stærkt og et væld af netbooks fra blandt andet MSI, Acer, HP og Lenovo bød de nye modeller fra Asus op til dans. Med Intels nye Atom-processor kombineret med skærmstørrelser på op til 10" blev anvendelsesmulighederne forbedret, og her ved udgangen af 2008 er netbooks blevet en fast del både af butikkernnes udbud og bevistheden hos de potentielle købere. 

På spilfronten var det også et interessant år, med udgivelser som Red Alert 3, Fallout 3, Call Of Duty 5 og Grand Theft Auto 4. Personligt så jeg mest frem mod Red Alert 3, og med nyskabelser som for eksempel at missionerne kan gennemføres i samarbejde med en anden spiller over nettet, har det ikke skuffet. Den underfundige humor og de karakteristiske film mellem missionerne er desuden bibeholdt, og alt i alt er det et must for enhver tilhænger af universet fra Command & Conquer og Red Alert serien. Call Of Duty 5 skuffede desværre en anelse i forhold til forgængeren Call Of Duty 4, som var helt igennem fremragende. GTA 4 behøver vist ikke nærmere præsentation, konsolversionen har fået topkarakterer af anmeldere verden over og endelig fås det også til PC. Til sidst må vi ikke glemme Fallout 3, som på det sidste for alvor har fået indfanget undertegnede og de anmelderroste Mass Effect og Left 4 Dead.

Økonomisk har 2008 generelt været et rigtig hårdt år, og dette har også kunne mærkes i IT-Branchen. De første til at gå konkurs var IT-butikken, PC Netto og DATA Team. Senere måtte SHG sige stop, men de kører dog videre efter at de blev overtaget af Proshop. Zitech kom også i vanskeligheder, og måtte til at starte med lukke to butikker, det har dog vist sig ikke at være nok og de har nu også sagt endeligt stop. Historen var den samme med hæderkronede Abit, der først måtte stoppe for produktionen af de bundkort de ellers blev verdenskendte på og nu helt må lukke ved årsskiftet. Også Merlin måtte lukke i det forgangne år og af de mere opsigtsvækkende konkurser skal vi selvfølgelig også lige nævne IT Factory, men det var vist ikke kun finanskrisen der var skyld i den lukning.

2009

For at komme tilbage til Puma, så mangler platformen stadig at vise sit værd. Men det kan være det kommer i 2009, for selv om AMD's Turions er langsommere end Intels Core 2 Duo's, så er det også Puma som helhed, hybridgrafik og et gennemført chipset, som for alvor er platformens styrke. Og det kan være at Puma i 2009 virkelig vil komme til at vise sit værd, specielt i kraft af bedre batteritid end tilsvarende Intel løsninger, men det bliver umiddelbart en hård kamp. AMD kommer i 2009 med de længe ventede Daneb-processorer til desktop markedet, men vi skal desværre nok ud over 2009 før dette kommer til at blive videreført til markedet for mobile  processesorer, så vi må nok klare os med Intel som de førende på denne front noget tid endnu. 

Vi kommer næppe til at se en lige så stor udvikling indenfor netbooks, som vi så i 2008, men man må forvente at de nye små i højere grad end tidligere vil "finde deres plads" i markedet i takt med at efterspørgslen og hypet omkring dem stabiliserer sig. Ej heller vil vi se lige så mange nye typer netbooks, men måske bliver det året hvor vi ser en AMD baseret netbook? På den ene side kunne noget tyde på det, med lanceringen af AMD's kommende platforme Yukon og Congo som begge synes ideelle til brug i en netboook. På den anden side forlyder det fra AMD's side, at de to nye platforme ikke er udviklet til netbooks og at netbooks i øvrigt ikke er noget AMD har lyst til at beskæftige sig med. En noget speciel udmelding skulle jeg mene, og mon ikke vi kommer til at se netbooks indeholdende hardware fra AMD til at give Intels Atom lidt konkurrence.

På spilfronten fik vi i 2008 nys om fremtiden i form af lovning på at Diablo 3 var undervejs, og da også Starcraft 2 er undervejs kan de optimistiske håbe på at 2009 bliver et stort spilår med udgivelsen af begge disse titler. Noget tyder dog på, at det kun er Starcraft 2 vi kommer til at se i 2009 og måske først året efter at Diablo 3 bliver frigivet. Ej heller at forglemme udkommer Sims 3 i starten af 2009, selv om det ikke ligefrem er et spil undertegnede vil vente med spænding.

Personligt tror og håber jeg på, at 2009 bliver et bedre år rent økonomisk end 2008 var det. Markedet for netforhandlerne af IT udstyr vil også i fremtiden være præget af at være en hård brance med lave avancer, men i takt med at der er forsvundet nogle spillere på markedet, er der lidt bedre plads til de tilbageværende. I forvejen er markedet presset, hvilket kan udmynte sig i lavere priser og bedre service på grund af et større behov for omsætning blandt de tilbageværende butikker, men det er kun noget som man kan gisne om og ikke noget undertegnede vil komme med forudsigelser omkring.

AMD har haft det svært mod konkurrencen fra Intel, men det kan være at de i 2009 kan tage til genmæle med deres nye 2. generations Phenom processorer.  Og de tidlige indikatorer på ydelse og pris, har peget i retning af at Phenom II bliver en værdig konkurrent til Intels nye I7, i hvert fald når det kommer til Value-for-money. 

Det var mine ord for denne gang, håber I kunne bruge det til noget, i det mindste til at fordrive tiden med. Godt nytår allesammen, vi ses på HwT.dk i det nye år, til mange nye anmeldelser. Fra min side kan jeg afsløre, at der i starten af året vil komme et par artikler om bærbare, så husk at tjekke siden af og til :)

Med venlig hilsen

Jonas Poulsen // Pizzadude

 

Johnny
 
Superbruger
Tilføjet:
04-01-2009 17:30:26
Svar/Indlæg:
2127/11
Hvor lang tid går der før den første bitcher over ikke at gide læse så lang en artikel? 🤡

Jeg læste det hele, og synes det er en kanon ide med en status over året der gik/tanker om det nye vi står i nu. Dog synes jeg klart at de personlige beretninger er mest interessante, idet vi jo alle har set hvordan det er gået med branchen, og næppe har så meget brug for en opdatering desangående.

Jeg bed dog også mærke i de af Nonig udtrykte tanker om artikler han havde i støbeskeen. Det lyder hamrende spændende, så du har bare at få sat handling bag ordene unge mand 😛


I skal have tak for det forgangne år, og held og lykke med 2009.


saiot
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-01-2009 17:43:52
Svar/Indlæg:
7111/480
haha den første artikel jeg er nevnt i 😀 det værste er jo næsten af se tom81 overhaler mig når manden har job mig bekent inde for militeret så håber ikke vi bliver angrabet mens han er på hwt og skriver 🤣
men tak for et godt år 🙂


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-01-2009 18:02:25
Svar/Indlæg:
7263/260
Meget laaaaaaaaaaaaaang læsning, læste lige hurtigt.

Allan, du burde forblive forfatter, det er vild så godt du skriver.
Jeg er bare glad for du er ved at have fundet dig selv, og du er glad for det du laver 🙂

Hvorfor har Emil ikke skrevet noget?. 🙂


anru2007
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-01-2009 18:22:55
Svar/Indlæg:
5891/423
#3 fordi emilios har tømmermænd 😛

God læsning specialt Allan, og self. alle jer andre :yes: :yes:
håber i får et godt kommende år i Crew, og flere artikler!


Mentos3
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-01-2009 21:32:03
Svar/Indlæg:
4230/89
#1 jeg kunne ikke tage mig sammen til at læse det hele... men skal nok lade være med at tude over det 🤡
det blev nok nærmere til lige hurtigt at skimte det meste 🙂


Btw, hvis i lige samler et par stykker til at sådan nogle,
samler i dem i en bog i kalder "en nørds dagbog" og så kan i sq da tjene penge på skidtet 😉


FSP
 
Superbruger
Tilføjet:
04-01-2009 22:42:27
Svar/Indlæg:
423/28
#2

Bare rolig... Hvis ikke jeg tager fejl, så er min kusine officer på den lille båd han sejler rundt i 🙂

Og hun skal nok holde ham i ørerne 😛


tatoo1956
 
Overclocker
Tilføjet:
05-01-2009 06:32:58
Svar/Indlæg:
1630/101
Dejligt at se at I lægger "sjælen" i jobbet som skribenter.. hvad også fremgår af samtlige artikler 😀 . Forskellighederne med "øjnene som kigger" er forfriskende, i ser på tingene fra mange og spændende vinkler og så selvfølgelig med en masse humor og seriøsitet på samme tid, det gør stoffet læseværdigt og lærerigt.
Man håber da selv på et tidspunkt at komme i betragtning da jeg er handicapper på fuldtid.. men må sige at jeres artikler ikke er lette at nå op på siden af - og det er sgu'tte fedteri, et tak for et dejligt 2008 og tro mig, vi er mange som er glade for jeres initiativ til et spændende site med alt fra "missilaffyringer" på "The boss" til test af et videocamera (som jeg ikke købte, heldigvis) grundet store hænder 🤡 .
Takker for et spændende år.


[G.N.U.]
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-01-2009 07:13:31
Svar/Indlæg:
2175/21
altid dejligt at høre fra dig nonig , glemmer aldrig LANet oppe ved woody og din følsomme pivot skærm :D

husk lige at få arrangeret et oc.dk lan i år........