Test: Nytårsartikel 2008/2009

HT Exclusive d.  04. januar. 2009, skrevet af NoNig 8 Kommentarer.  Vist: 11485 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Hasee.dk
DK distributør: Hasee.dk

Så er 2008 gået og det er tid til at se tilbage hvad året har bragt og i år kan det endda blive med små sentimentale tåre ned af kinderne for har lige investeret i en bærbar med spild-sikkert tastatur :)


På det private plan er det meste af 2008 været et arbejdsmæssigt turbulent år. Nedskæringer, nyansatte kollegaer som ikke kom, har alt sammen været med til at give masser af overarbejde og en evig kamp for at forbedre de værktøjer man har. Når resultatet af ens anstrengelser så skal sættes op, er der nået rigtige mange mål enkelte endda ned ros fra topledelsen. Samtidig er der endda en del gennembrud på opgaver som har givet masser af bøvl.


På hjemmefronten er det gået stille og roligt med en del husprojekter, med vand i kælderen og alt muligt andet. Det har så givet mulighed for at afprøve ens evner til at grave dybe huller (faskine til regnvand) og oppudsning af en sokkel. Læringen er vist bare at mit fremtidige erhverv nok ikke skal være murer.

2008

Året startet meget spændende med en nyhed af de helt store, nemlig Asus Eee 701. Tog endda fri for arbejde for at teste den. Eee startede en helt ny æra indenfor bærbare, nemlig netbooks. Førhen har bærbare i den lette ende altid kostet adskillige tusinde kroner, men Eee var ikke kun lille, den er også billig. Linux styresystemet på Eee var super integreret og naivt troede jeg at det her kunne være det helt store gennembrud hvor der er alternativer til Windows til masserne. På trods af at Asus har fået den nuttede Pingvin (med hjælp fra Xandros) til både at steppe, danse vals for at sidst fyre den af med handstands og dobbelt salto, så måtte den lille pingvin stå i kulden og kigge ind af vinduet imens diverse guides med ”How to install Windows on Eee” lystigt blev flere og flere.
Det startede godt, men Linux og Netbooks blev bare ikke en kombination som nødvendigvis hang sammen, hvilket måske er lidt ærgerligt da Asus Eee med Linux må siges at være en af de helt store oplevelser for en skribent som ikke nødvendigvis siger Sudo for at få lov til noget som helst.

Eee var forsinket længe, faktisk meget længe til det danske marked af en simpel årsag, Asus har haft en kæmpe succes med Eee. Ikke at Eee var den første Netbook i de grove definitioner, men det var Eee som satte skub i udviklingen af konceptet. Faktisk så skyndte konkurrenterne sig at få lavet deres alternativer. De fangede dog hurtigt at skærmen nok burde være lidt større, hvilket også gav mulighed for at tastaturet også kunne få en lidt mere human størrelse, selvom enhver teenager med bare lidt selvrespekt kan skrive en sms hurtigere på et mindre tastatur end de kan skrive på en bærbar. Konkurrenterne har stort set kommet med det samme koncept, en bærbar med en skærm omkring de 10” , en almindelig harddisk, Windows XP og ikke mindst en af årets andre store nyheder , Intel Atom.  Faktisk så er der utrolig meget lighed på de forskellige netbooks, de har stort set alle sammen Atom N270, Windows XP, en almindelig harddisk alt sammen til en pris lige under 3000 kr. Acer One kommer dog også med en Linux version. Asus valgte dog stadig at holde fast i nogle af deres Celeron M baseret modeller. HP med deres 2133 valgte en Via C7 og en startpris noget højere end konkurrenterne. HPen kom dog også med Vista noget som Intel ikke anbefaler deres N270 skal køre.
En anden ting fra den oprindelig Eee var Solid State Drive (SSD) som er perfekt til Netbooks pga. den ikke er overfølsom overfor rystelser. Desværre er prisen per GB meget dyrere, hvilket har fået mange til at vælge en traditionel harddisk. 

En af de andre helt store nyheder var Intel Atom. Atom er den første CPU i nyere tid som Intel har lavet helt fra bunden. Atom er dog ikke kun én CPU, men flere forskellige N serien og Z serien med hver deres styrker.  Z serien er faktisk den mest energirigtige, men er lavet til at konkurrere med ARM processorerne i håndholdte enheder og smartphones, noget som Intels XScale førhen stod for. Alment kendt er Atom dog for netbooks. Bærbarproducenterne har dog været bredt omkring for at finde nye alternativer, eksempelvis Zeptos lækre Notus A12 med Intel A110.

Indrømmet, 2008 var året hvor bærbare havde en Intel processor. Centrino er blevet et kendt varemærke, som ikke kun afsatte en Intel CPU, men også chipsæt og netkort. AMD er kommet med deres Puma platform, med AMD Turion X2 Ultra til at tage kampen op imod den mægtige Core 2 Duo, en meget modig kamp hvor AMDs opkøb af ATI giver mening. Det som Intel aldrig har kunnet konkurrere med er på grafiksiden og det er da også her at Puma viser sine skarpe kløer frem, for på processor siden så er Core 2 Duo stadigvæk kongen.

2008 var også året hvor mobilt bredbånd blev noget større. Konkurrencen er hurtig blevet intensiv og før man så sig om var netbooks kommet med i tilbuddet, faktisk helt ned til 1 kroner som vi kender det fra mobiltelefoner. Nu mangler vi bare at HSDPA (turbo3G) modemmerne bliver integreret i dem alle så man slipper for det latterlige USB modem.

 Indrømmet 2008 er gået meget med at teste bærbare og selvom netbooks har stjålet meget plads, så var det ikke de eneste muligheder omkring de 3000 kroner. Faktisk kom Zepto med Danmarks billigste bærbare 3215w. Når Windows og trådløs netkort også blev lagt oven i så kom der en del konkurrenter med gode alternativer, eksempelvis Dell Vostro 1500 som kunne fås med hele pakken for under 2900 kroner inkl. Fragt. Her var det igen Intel som var kongen med deres Celeron M processor. Vostro viste også hvor hurtigt markedet går, vi havde dårligt nok testet den før at der var kommet en ny afløser. Det blev også mere synligt at der var mange der brugte OEM til bærbare og satte deres mærke på. Hvad er forskellen lige på MSI Wind og Mybook M11 ?

2008 var også året hvor den længe ventet Iphone 3G kom. Apple er kendt for deres lækre design og Iphone 3G var ikke anderledes. Specifikationerne er måske ikke helt konkurrencedygtige med topmodellerne fra Nokia, Samsung , Sony Ericsson og HTC, men Iphone gjorde Touch screen fik comeback. Jeg har haft PDA og endda en Mototola A900/925/1000 , men Iphone har i den grad fået brugervenlighed til touchscreenen, noget som stort set alle producenter nu prøver at efterligne.

 




2009

2009 bliver et spændende år. Der er ingen tvivl om at netbooks succesen bliver ved. Forhåbentlig kommer der skærme med lidt højere opløsning. Der er ingen tvivl om at det også bliver spændende om Via med deres Nano processor kan give Intel Atom kamp til stregen (og om Via overhovedet kan få overbevist producenterne til at bruge den). Lidt mere usikkert er det om AMD kommer med ind i kampen eller de sætter deres kræfter ind på Puma for der er en del arbejde før at AMD får overbevidst verdenen om at Puma er et alternativ til Centrino. En ultra low voltage version af f.eks. Sempron kunne være en halvhjertet mulighed, dog er det forsøgt med Raon (endda også med en X2 ).

SSD bliver også mere tilgængelig for flere da kapacitet formodentlig ryger op og prisen ned. Det hjælper da også at Intel har valgt at gå ind på markedet og Atom som Dual Core bliver en habil hjemmeserver der bruger næsten ingen strøm. Den skal dog kunne sættes til TVet og om den kan optage er så det store spørgsmål, for ellers er hjemmeserveren jo dybest set en avanceret NAS.

Google Android, den nye mobilplatform bliver spændende at følge, selvom kampen imod Symbian og Windows Mobile bliver rigtig hård. På Linux siden kan vi nok også forvente at der kommer flere mobiltelefoner med Linux og mon ikke at Netbooks også stadig kan fås med Linux. Windows Vista skal have en ordentlig overhaling før at den kører ordentlig på en netbook.

Der vil i 2009 komme endnu flere netbook spillere på markedet. Især Samsungs NC20 kan være en særdeles interessant nyhed. Sony Vario er måske også noget man skal holde et vågent øje på. Måske vil Apple også prøve at lave en version. Vi må så håbe at der kommer lidt gang i kreativiteten så det ikke bare er mere af det samme, eksempelvis med SSD og længere batterilevetid. 2009 bliver også året hvor vi får flere >10 timers bærbare at se, hvilket må siges at blive interessant.

Jeg vil personligt håbe at 2009 bliver året hvor man endelig (!!) beslutter sig for en 802.11n standard, da PreN er med til at gøre tingene lige en tand for kompliceret. Det skal dog ikke undre at hastigheden kommer op på (teoretiske) 400-512Mbit. På mobilnetsiden vil HSPUA (upload) og HSDPA hastigheden hæves, mon ikke 3 som de første kommer med 14,4 / 1,4Mbit.
 

Med ønske om et fantastisk nytår

//Flemming Almhøj aka @ngler

Johnny
 
Superbruger
Tilføjet:
04-01-2009 17:30:26
Svar/Indlæg:
2127/11
Hvor lang tid går der før den første bitcher over ikke at gide læse så lang en artikel? 🤡

Jeg læste det hele, og synes det er en kanon ide med en status over året der gik/tanker om det nye vi står i nu. Dog synes jeg klart at de personlige beretninger er mest interessante, idet vi jo alle har set hvordan det er gået med branchen, og næppe har så meget brug for en opdatering desangående.

Jeg bed dog også mærke i de af Nonig udtrykte tanker om artikler han havde i støbeskeen. Det lyder hamrende spændende, så du har bare at få sat handling bag ordene unge mand 😛


I skal have tak for det forgangne år, og held og lykke med 2009.


saiot
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-01-2009 17:43:52
Svar/Indlæg:
7111/480
haha den første artikel jeg er nevnt i 😀 det værste er jo næsten af se tom81 overhaler mig når manden har job mig bekent inde for militeret så håber ikke vi bliver angrabet mens han er på hwt og skriver 🤣
men tak for et godt år 🙂


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-01-2009 18:02:25
Svar/Indlæg:
7263/260
Meget laaaaaaaaaaaaaang læsning, læste lige hurtigt.

Allan, du burde forblive forfatter, det er vild så godt du skriver.
Jeg er bare glad for du er ved at have fundet dig selv, og du er glad for det du laver 🙂

Hvorfor har Emil ikke skrevet noget?. 🙂


anru2007
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-01-2009 18:22:55
Svar/Indlæg:
5891/423
#3 fordi emilios har tømmermænd 😛

God læsning specialt Allan, og self. alle jer andre :yes: :yes:
håber i får et godt kommende år i Crew, og flere artikler!


Mentos3
 
Elitebruger
Tilføjet:
04-01-2009 21:32:03
Svar/Indlæg:
4230/89
#1 jeg kunne ikke tage mig sammen til at læse det hele... men skal nok lade være med at tude over det 🤡
det blev nok nærmere til lige hurtigt at skimte det meste 🙂


Btw, hvis i lige samler et par stykker til at sådan nogle,
samler i dem i en bog i kalder "en nørds dagbog" og så kan i sq da tjene penge på skidtet 😉


FSP
 
Superbruger
Tilføjet:
04-01-2009 22:42:27
Svar/Indlæg:
423/28
#2

Bare rolig... Hvis ikke jeg tager fejl, så er min kusine officer på den lille båd han sejler rundt i 🙂

Og hun skal nok holde ham i ørerne 😛


tatoo1956
 
Overclocker
Tilføjet:
05-01-2009 06:32:58
Svar/Indlæg:
1630/101
Dejligt at se at I lægger "sjælen" i jobbet som skribenter.. hvad også fremgår af samtlige artikler 😀 . Forskellighederne med "øjnene som kigger" er forfriskende, i ser på tingene fra mange og spændende vinkler og så selvfølgelig med en masse humor og seriøsitet på samme tid, det gør stoffet læseværdigt og lærerigt.
Man håber da selv på et tidspunkt at komme i betragtning da jeg er handicapper på fuldtid.. men må sige at jeres artikler ikke er lette at nå op på siden af - og det er sgu'tte fedteri, et tak for et dejligt 2008 og tro mig, vi er mange som er glade for jeres initiativ til et spændende site med alt fra "missilaffyringer" på "The boss" til test af et videocamera (som jeg ikke købte, heldigvis) grundet store hænder 🤡 .
Takker for et spændende år.


[G.N.U.]
 
Elitebruger
Tilføjet:
05-01-2009 07:13:31
Svar/Indlæg:
2175/21
altid dejligt at høre fra dig nonig , glemmer aldrig LANet oppe ved woody og din følsomme pivot skærm :D

husk lige at få arrangeret et oc.dk lan i år........