Test: Asus G71 Gamer laptop - nu med update

Bærbare d.  10. august. 2009, skrevet af Freke 9 Kommentarer.  Vist: 11857 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUSTek
DK distributør: Rosenmeier

Test

 

Vi har testet Asus G-71 på flere forskellige måder. Både med syntetiske benchmarkers, som ved IRL-brug og gaming og indenfor de felter vi har fundet relevante for denne type maskine i det segment denne befinder sig i. Dette har bl.a. involveret en større brug af 3-D tests, end normalt for en bærbar. Og vi har nøje udvalgt vor suite af testprogrammer til netop denne bærbare, da den på visse områder adskiller sig markant fra andre maskiner vi har testet på HWT. Yderligere er maskinen testet af hele to personer for, at få mere divergerende inputs, konklusioner og meninger frem, end normalt. Faktisk så er denne gamer bærbare blevet gennemtestet af en kvinde der er hardcore gamer og multimediafunktionsbruger (og som elsker øl og fodbold). UT3 bench er eksempelvis valgt da mange spil stadig benytter denne grafiske motor. Stalker:Clear Sky benchmarken er udvalgt fordi den på mange måder sætter standarden for, hvad en syntetisk benchmarker skal kunne - herunder DirectX 10.1 extensions (og fordi Crysis er ved at være lidt halvgammelt, kedeligt og irrelevant).

 

Vi har testet Asus G-71 med følgende programmer:

  • FurMark 1.6.5 OpenGL 2.0 benchmark
  • ScienceMark 2.0
  • 3Dmark05
  • 3Dmark06
  • 3DMark Vantage 
  • Crysis
  • Stalker: Clear Sky benchmark
  • UT3 benchmark
  • Devil May Cry 4 benchmark
  • World of Warcraft:Wrath of The Lich King
  • SuperPI MOD 1M
  • Lightsmark
  • Battery Eater Pro 2.70

 

3-D performance på Asus G-71'eren:

3DMark testene:

 

 

Som I kan se klarer Asus G-71 sig markant dårligere, end Zepto Hydra A17, men bedre end MSI GX620. Til prisen havde vi faktisk forventet en anelse bedre ydelse, end det Asus G-71'eren kan præstere hér. Men igen er der -som alle ved-  her tale om syntetiske benchmarks. Og ser vi på WoW IRL-gaming testen så klarer Asus G-71 sig faktisk ret godt. Og det vel at mærke, selvom spillet køres i 1920x1200 Ultra Mode Settings, max. camera distance macro. For en sammenligning med stationær performance kan I se WoW-testene i anmeldelserne af AMD/ATI HD4770 512 og Asus, samt MSI 4890 1024.

World of Warcraft:Wrath of the Lich King IRL-gaming test:

 

 

Call of Juarez benchmark, DirectX 10, standard settings:

 

 

Som vi ser her så klarer Asus G-71 sig faktisk ret godt i denne deltest - særligt taget i betragtning, at der jo testes et NVIDIA 9800m GT 512 og en medium processor. Så resultatet her er vi tilfredse med, sammenlignet med stationær performance.

Crysis 64-bit DirectX 10 benchmark:

 

 

Her ser vi igen ganske acceptabel performance for en high-end gamer bærbar. Der er igen -som I kan se- ikke tale, om den "vildeste" ydelse, men maskinen formår at levere gode resultater i denne deltest. Selvom der sidder en HD-skærm i maskinen der leverer en opløsning på 1920x1200 så er der næppe nogen der forventer, at en bærbar maskine kan trække Crysis benchmarken "de luxe" i denne opløsning.

Devil MayCry 4, DirectX 10, MsAAx4, High Quality, Scene 4 results:

 

 

DMC-4 Scene 4 er en test der virkelig trækker tænder ud på hele ens maskine - bærbar som stationær. Og her kan vi se, at Asus G-71 yder helt acceptabelt. Faktisk så går det rigtigt godt i denne test. Grundet skærmens Hz-muligheder kunne vi desværre kun køre DMC-4 i disse 4 wide-opløsninger.

FurMark 1.6.5 OpenGL 2.0, samt stabilitets, støj-og varmetest:

 

 

Vi benytter normalt FurMark til grafikkorttests under OC, samt for alene at teste OpenGL-egenskaberne i grafik-GPU'erne. Her kan vi se, at Asus G-71 ikke scorer særligt godt, men testen er kørt med 8xMsAA og for at se hvor stabil den bærbare var. Samt også for at se hvor sufficient (eller insufficient) dennes kølesystem var og hvor meget dette støjer under maksimal belastning. Maskinen udførte opgaven stabilt i 45 minutter, uden der optrådte pixel, eller artifact-fejl af nogen art. Maskinen kørte i OC-mode og som det kan ses opnåede vi en temperatur på 74 grader celsius. Dette er varmt - men det bærbare grafikkort klarede testen med bravour. Sammenlignet med stationære grafikkort kan jeg berette, at AMD/ATI 4890 serien går ned, eller fejler i denne test på mellem 68-72.5 grader celsius. Så det er et rigtigt godt resultat for Asus G-71 synes vi. Maskinen blev ret varm, at røre ved og man kunne da også tydeligt høre blæserne arbejde på højtryk. Freke synes Asus G-71 larmede irriterende meget for en bærbar, men sammenlignet med min testrig med et AMD/ATI 4870 grafikkort så var det ikke så slemt, synes jeg. Jeg har hørt ældre bærbare larme mere og langt mere irriterende, end denne. Og køber man en gamer-bærbar må man forberede sig på kølerstøj - uanset hvor dyr denne er - varmen skal ud og der er ret begrænset plads til, at løse denne opgave.

Lightsmark 2.0 benchmark:

 

 

Igen er der problemer, med at sammenligne med tidl. testede bærbare da skærmens opløsninger umuliggjorde at teste i de samme opløsninger, som det der skal sammenlignes med. Så vi lader resultatet stå for sig selv - 200,9 FPS er dog meget flot klaret i 1920x1200.

Sciencemark 2.0 benchmark:

 

 

Igen ser vi  resultater der er ganske acceptable, men grundet prisforskellen havde vi dog forventet en langt bedre ydelse end hos MSI GX620. Forklaringen ligger dog nok i at Sciencemark er meget CPU-afhængigt, og at det er samme CPU de to er udstyret med. Igen kan man undres over CPU-valget, da ASUS G71 rent faktisk er mere end dobbelt så dyr som MSI GX620.

SuperPI 1.5 MOD 1M:

 

 

Også i SuperPi ses det tydeligt at det er samme CPU der sidder i både GX620 og G71, ikke just en CPU eller et resultat der er prisen værdig. Zepto maskinen er her langt overlegen, men den er til gengæld også udstyret med en CPU i den absolutte topklasse.

Unreal Tournament 3, 64-bit, DirectX 10, 16xanisotropisk filtering, max. detail settings, DM-sanctuary, 12 bots:

 

 

Da der ikke er blevet testet andre bærbare med UT3 benchmarkeren lader vi igen testens resultater tale for sig selv. For en FPS på 59,03 i 1680x1050 er mere, end acceptabelt for en gamer bærbar. Faktisk leverer Asus G-71 i denne IRL-test mere, end det vi havde forventet af denne. Og det skal her bemærkes, at UT3-testen ikke er en syntetisk benchmark, men en test hvor maskinen trækker 12 bots, der alle reagerer udfra motorens kunstige intelligens. Derfor er  UT-3 testen sammen med WoW-testen de to tests der kommer tættest på virkeligheden i 3-D spil.

Stalker: Clear Sky benchmarker, DirectX 10, low, standard settings:

 

1400x1050:

 

1600x1024:

 

1920x1200:

 

Igen har vi ikke brugt denne benchmarker til bærbare før. Men resultaterne taler igen for sig selv. Selvom der køres i "low settings", så leverer Asus G-71'eren her ganske glimrende resultater, da denne test er den absolut mest belastende og krævende for maskinen. Her klarer Asus G-71 sig faktisk rigtigt flot, synes vi.

 

Yderligere testbemærkninger:

Den medfølgende mus fungerer perfekt og lyden på maskinen er virkelig super deluxe "crisp" kvalitet, både i headset som i de indbyggede Altec Lansing højttalere. Der er intet at udsætte på lyden på denne maskine. Hverken i spil eller når man afspiller DVD'er eller medier på hjemmesider, som YouTube eller DR. Det skal dog bemærkes, at lyden forvrænger voldsomt i spil, i højttalerne når disse skrues op på over 80-85%. Dette optræder dog ikke på nogen måde når man benytter headset. Her kunne man have forventet sig lidt mere, af en gamer bærbar der er udstyret med Dolby Home Theater og Altec Lansing højttalere. Skærmen er klar og skarp, men den på lagte glossy overfalde giver en del problemer når man har lys - enten fra lamper eller ind gennem vinduerne. Samtidig er tastaturet malet med en reflekterende sort/kulstøv maling og dette gør det yderligere mere end vanskeligt, at læse/se bogstaverne selv ved helt normal hjemmebrug under kunstigt lys, eller endog også med persiennerne lukket ned og det sparsomme lys der trænger igennem disse. Dette må betegnes som en generel designfejl på en gamer bærbar, der jo netop er beregnet på at blive brugt under varierende forhold. Det er uacceptabelt, at tastaturet er malet med denne overflade. Skærmens glossy overflade er som sagt normalt en smagssag, da det varierer meget, om man foretrækker en glossy skærm, eller en mat skærm. Men på en bærbar vil vi dog mene, at der skal være monteret en mat skærm, med mindre kunden specifikt bestiller maskinen med en glossy skærm, at hensyn til portabilitet og den derved bagvedliggende "usability"/brugskvalitet. Fraværet af en RAID-controller er mildt sagt også mærkeligt, taget i betragtning at maskinen har to harddiske.

Film og multimedia:

Der er ekstrem god lyd og billedkvalitet ved afspilning af film på HD-skærmen i 1920x1200. Her er intet at sætte en finger på. Lyden er klar og skarp under alle forhold og billedkvaliteten er den bedste vi har set, bortset fra når vi har kigget på HD-skærme i Sony Concept Store her i byen. Man kan dog sige, at det er ret optimistisk, at benytte Full-HD opløsning på en skærm der kun er ca. 17" tommer. Eks. vis måtte vi sætte os omkring 1-1-½ meter væk fra skærmen for, at se kvaliteten uden pixelering. Den var så til gengæld supergod mener Freke - "nøjagtig som i butikkerne" måtte vi konkludere. Men - men - men - skærmens størrelse gør, at selv jeg der ikke bruger briller -som som Freke gør- havde svært ved at læse underteksterne på filmene. Faktisk kunne Freke ikke læse teksterne, hvis hun sad så tilpas tilbage fra maskinen så billedet ikke blev pixeleret. Og det kan man vel godt sige er et problem, rent designmæssigt. En så høj opløsning som Asus har valgt på denne G71'er er altså desværre for lille til, at se film og multimedia - med mindre man sidder med hovedet smækket op i skærmen - og derved desværre oplever at billedet så IKKE fremstår med den glimrende HD-kvalitet, som skærmen faktisk formår, at levere helt uden nogen ankepunkter. Det må betegnes som en generel "designfejl", at Asus G-71 ikke leveres med Blu-ray drev, nu den har både fjernbetjening, ekstra langt IR-øje, HDMI og Full HD-skærm. For selvom skærmen er lille, giver det virkelig ikke meget mening, at montere en 17-tommers Full HD-skærm og HDMI i maskinen og så ikke sætte et optisk HD-drev i denne. Det må betegnes som en fuldstændig "ommer" og en stor mangel i brugskvalitet og anvendelighed.

Lydmæssigt er der som nævnt en større forvrængning ved stor lydstyrke i højttalerne, men dette gør sig ikke gældende ved brug af headset/høretelefoner. CD-lyd lyder i normale høretelefoner som om, der blev brugt surround-lyd, eller man selv var til stede og befandt sig midt i koncerten. Lyden er meget klar og eksemplarisk god for en bærbar PC. Alle lydspektre gengives naturtro korrekt og man kan uden tvivl sige, at der her er tale, om "ægte" "High Fidelity/HiFi" lyd på Asus G71 - lyden fra musik-CD'er er en sand fryd for ørerne. Freke synes at G71 spiller langt bedre, end hendes eget stereoanlæg, der består af en Yamaha HiFi forstærker, Sony CD-afspiller, Argon DAB-radiopanel og Yamaha højttalere - alle i HiFi-klassen. Den monterede Altec Lansing lydløsning fungerer eksemplarisk og lever til fulde op til det, man forbinder med -og forventer- af denne producents navn. Subwooferen giver en fyldig bas og som nævnt er lyden bare suveræn. Det skal dog anfæres, at der som nævnt opstår forvrængning og plastikressonans i maskinen når der skrues højt op.

Af film og lyd er der testet med følgende for, at opnå så stor divergens, som muligt for læserne:

  • BBC "Vores Planet" disk 1, sektion 2, "Bjergene" (dokumentar med oplæst forklarende lydspor) - fuld DVD kvalitet
  • Ringenes Herre "Kongen vender Tilbage", disk 1 (standard version), med surroundlyd - fuld DVD-kvalitet
  • Free Jimmy (Befri Jimmy), disk 1 (standard version), normal lyd - animeret film - fuld DVD-kvalitet 
  • Morten Fillipsen "Hold om mig" - musik CD
  • Michael Falch "Boat Man Love"  - musik CD 

Komprimering af DVD'er til at se når man er på farten:

Komprimering af 1 DVD, normal DVD-størrelse/kvalitet tog hele 34.42 minutter på Asus G71. Dette må siges at være et ikke særligt godt resultat, sammenlignet med stationære PC'er af samme størrelse. Asus G71 indbyder med sin HD-skærm og lydkvalitet til, at man tager sine DVD'er med sig som filer på de to kæmpestore harddiske (2x320 GB). Men den formår ikke, at komprimere eller "rippe" DVD'er til harddiskene særligt hurtigt.

Batterilevetid- og opladetid:

Maskinen blev sat til maksimal ydeevne og bragt i automatiske Asus OC-mode hvor denne overclocker CPU'en en lille smule og skærmen indstillet til 85% lysstyrke. Det tog Battery Eater Pro 2.70 82 minutter (1 time og 22 minutter), at aflade batteriet fuldstændigt. Herefter målte vi opladetiden - og den var straks værre. Her tog det 70 minutter (1 time og 10 minutter), at oplade til 50% - og hele 2 timer og 40 minutter, at oplade batteriet 100%. Batteriet var blevet "formatteret"/intialiseret/kalibreret i BIOS forinden.

Webkamera:

Webkameraet på de 1.3 Mpixels leverer fin video og stillbilleder, men forvent ikke for meget, da der er tale om et webkamera. Men som sådant fungerer dette glimrende og er godt lysfølsomt, hvilket ellers kan være et ankepunkt på mange indbyggede webcams. Her er et eksempelbillede fra webkameraet, taget sent om natten:

 

 

Samlekvalitet og indtryk generelt:

Asus G-71'eren fremstår solid og man kan mærke der er brugt gode kvalitetsmaterialer hele vejen igennem på maskinen. Hængsler og låsen til skærmen er solidt udført og her kan man påregne lang levetid. Derimod indbyder design/udførelse på skærmens "låg"/toppen af maskinen direkte til ridser og fedtfingre. belægningen på håndhvilerne er som nævnt af ganske god kvalitet. Touchmusepladen er af glimrende kvalitet og reagerer lynhurtigt og præcist. Touchknapperne i toppen er derimod lidt sløvere i reaktionsstiden, men sådan er det ofte med touchknapper hvis man har erfaring med sådanne.

Vi går videre til konklusionen...

Emze
 
Superbruger
Tilføjet:
10-08-2009 09:12:37
Svar/Indlæg:
666/100
God test :)
Kan sku bedre lide min egen maskine. Asus g2sg med en harddisk opgradering ;)


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
10-08-2009 09:58:58
Svar/Indlæg:
15982/637
!!! UDBLÆSNINGER/INDSUGNINGER MÅ UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER BLOKERES DA MASKINEN RISIKERER AT BRYDE I BRAND IFLG. ASUS !!!

Fnis ** 😀 😛


BerG_D
 
Overclocker
Tilføjet:
10-08-2009 14:03:49
Svar/Indlæg:
196/7
🤣


aNker
 
Superbruger
Tilføjet:
10-08-2009 17:19:50
Svar/Indlæg:
740/37
#0
Go' fyldig test 🙂

Den skulle ikke overclockes 😛 :yes:


jakob3k
 
Superbruger
Tilføjet:
10-08-2009 19:01:54
Svar/Indlæg:
440/3
Fin test. Jeg er overrasket over, hvor lidt man får for pengene. Jeg er i hvert fald ikke blevet mindre begejstret for min Acer Aspire 6930-664G50Mn, som følger ganske godt med denne Asus til trods for, at den kun kostede 5.999,-. Så kan jeg godt leve med, at min er 2 sekunder langsommere i SuperPI 1M og scorer 2500 lavere i 3DMark 06, som i forvejen er berygtet for at slikke NVidia i røveren. 😛

#0
I øvrigt skriver du på første side, at den er udstyret med 9800m GT, mens GPU-Z siger 9800M GS. Går ud fra, at det er en GS?


WinterSilence
 
Overclocker
Tilføjet:
10-08-2009 20:23:51
Svar/Indlæg:
499/175
Så er konklusionens sammenfatning opdateret med nye data fra Asus - og det er klart værd at læse!


Drunken
 
Elitebruger
Tilføjet:
11-08-2009 16:49:39
Svar/Indlæg:
1107/258
dejligt med test af bærbare.. ser ellers meget fin ud. men igen prisen er lidt krydret for ydelsen på denne maskine. men igen sådan er det næsten hele vejen rundt med bærbare hehe..,

Keep them comming..


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
11-08-2009 19:15:54
Svar/Indlæg:
1317/46
Karakterene er rimelig, især for designet, personligt synes jeg den skuffer, den yder ikke overvældende, min maskine er ikke meget langsommere, men kostede omkring 8000kr for et år siden, og den største forskel er grafikkortet og tilbehør.

Desuden er diskodioder spild af ressourcer.

Jeg kan egentligt generelt godt lide asus's produkter, men som jeg ser er dette en undtagelse.

Hvis jeg skulle købe en computer i dag ville jeg købe noget a.la den #5 nævner.


WinterSilence
 
Overclocker
Tilføjet:
11-08-2009 19:31:41
Svar/Indlæg:
499/175
Hello folks! 🙂 Jeg har skrevet der er opdaterede informationer fra Asus 😀

"OPDATERING - BEMÆRK: Asus har meddelt os den 10. august, at de har udgivet modellen G-71Gx til 1.000,- DKK mere, end den testede model koster med Q9000 CPU, GTX-260M grafikkort og Blu-ray. Denne vil have en pris af. ca. 15.300,- DKK, da G-71'eren der er testet pt. koster ca. 14.300,-. Iflg. Asus skulle denne model indfri de forventninger, som den testede model ikke formåede, at gøre hvilket jo er ganske glædeligt."

Og det er jo værd, at bemærke 😉