Test af funktioner 1
Det overflødighedshorn af features og servers, som QNAP TS-119 understøtter, er helt vildt! Vi kan på ingen måde dække en brøkdel i denne artikel, men vi vil prøve at fremhæve nogle af de vigtigste, men også nogle af de mere eksotiske. Mange funktioner eksisterede allerede i de gamle NAS enheder fra QNAP, men funktionerne er stadig relevante, hvis ikke mere, og er selvfølgelig opdateret med nye features og bugfixes.
Backup funktioner
Udover de mange - for nørder - semierotiske features, som vil blive præsenteret i artiklen, så skal de fleste nok alligevel bruge en NAS til at gemme data: backup data. Da du kan få adgang til NAS enheden med windows share (stifinder, netværksdrev osv.), FTP eller noget helt tredje, kan man næsten bruge et hvilket som helst backup værktøj. Programmet Netbak Replicator følger dog med på en skive, og er utroligt simpelt at bruge.
1. Først vælges de foldere/filer, som du vil have taget backup af.
2. Dernæst vælger hvilken folder på din NAS, hvor filerne skal ligge:
3. Og man klikker start. Simpelt og nemt.
4. Og hvis man har pilfingre, som har fået slettet filerne, kan man 'restore' dem igen:
Simplere kan det vist ikke gøres.
På fronten af TS-119 er der en 'Copy' knap. Man kan indstille om der skal kopieres til en ekstern (USB) disk. Dermed kan man altså have en ekstra ekstern backup disk, men man kan også vælge at tage backup af en ekstern disk / USB nøgle.
Hvis man har en fast tilsluttet disk via USB til NAS´en kan man yderlige sætte NAS´en til at tage backup på bestemte tidspunkter i døgnet.
Hvis pladsen på den indbyggede disk i NAS´en ikke er nok, kan man yderligere bruge USB porten eller eSATA stikket.
Desuden tilbyder TS-119 også en softwarebaseret RAID 1 funktion kaldet Q-RAID 1, som så igen er en kombination af den interne disk og én ekstern USB eller eSATA. Hvis den eksterne er sluttet til, bliver data altså spejlet over til den eksterne disk. Hvis den ikke har været sluttet til, søger NAS'en for at opdatere og synkronisere den eksterne disk, når den tilsluttes. Ret smart!
iSCSI
Det smarte stopper dog ikke her! Vha. iSCSI funktionen kan man oprette og allokere et valgfrit antal GB´s som et iSCSI target. Som nævnt i afsnittet 'Innovation / Teknologi', så 'snydes' din computer dermed til at tro at iSCSI target, er et lokalt forbundet drev, som kan behandles som sådan.
Først allokeres et valgfrit antal MB´s, som derpå initialiseres:
Derefter kan man benytte Micrsofts iSCSI initiator software, til at tilslutte computeren til iSCSI target på QNAP NAS´en.
Derefter kan man få adgang til drevet, som et lokal via Computer Management:
Virkeligt smart! Hastighedstest kan ses senere i artiklen.
Og det er ikke alt! Selvom QNAP TS-119 kun har én intern disk, så kan man sagtens lege med mange diske alligevel.
Under "Virtual Disk" kan QNAP TS-119 også fungere som en iSCSI initiator, så et andet iSCSI target (fx en anden QNAP NAS) kan bruges, som 'lokalt' drev for QNAP NAS´en. Dermed fungerer NAS' en, som en stack chaining master og man kan tilslutte om til otte virtuelle drev! Det gør i den grad at man kan udvidde og administrere diskplads smart.
Lad os lige vise proceduren. Først findes et andet iSCSI target (hos en 2-disk QNAP NAS):
Derefter kan man under "Share Folders" oprette en ny folder, som placeres på det virtuelle drev. Det er helt usynligt for brugerne, som benytter folderen og QNAP TS-119 er pludselig udvidet med et ekstra 1 TB drev!
UPNP/DLNA server
Antallet af UPnP og DLNA enheder vokser støt, og man kan allerede nu se blu-ray afspillere med WIFI-adgang (fra eksempelvis LG), som understøtter DLNA.
Med QNAP TS-119 kan du selvfølgelig forvandle din NAS til en media streaming server, som din DLNA kompatibel blu-ray afspiller eller musikanlæg kan læse fra.
Opsætningen er relativ simpel. Det eneste man egenligt skal sætte op er den folder, som indeholder de forskellige ting, man vil streame:
Man kan evt. vælge at streame internet radiostationer også:
Man kan desuden vælge, hvordan filerne præsenteres på enheden.
Tilfældigvis er vi i gang med at teste et DLNA kompatibel mikromusikanlæg fra Linksys, så vi skal da lige prøve om det virker:
...og det gør det selvfølgelig. Fordelen er altså at der ikke skal sættes noget som helst op på DLNA klienten og man skal ikke ind og søge efter drev eller NAS enheder og taste IP-adresser ind. Det fungerer helt automatisk og uden opsætning overhovedet! Så er der musik: