Test: Toshiba Satellite A500-12W

Bærbare d.  12. december. 2009, skrevet af Freke 2 Kommentarer.  Vist: 15360 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Toshiba
DK distributør: Toshiba

Test

 

 

 

Testmaskinen består af :

  • Intel Core 2 Duo P8700 2.53 GHz CPU
  • 16 tommer HD-TFT skærm, 1366x768
  • Intel GM45 Express chipsæt
  • 4 GB DDR-2 800 Mhz (2x2 gigabyte moduler)
  • AMD/ATI Mobility Radeon HD4650 grafikkort/GPU, 1 GB dedikeret VRAM, DDR-3 
  • 320 gigabyte SATA-2 2.5" 5400 RPM HDD-disk
  • DVD-RW combo-drev, SATA
  • ExpressCard slot
  • WiFi 802.11 a/g/ Draft N
  • Gigabit Ethernet LAN 
  • eSATA share med USB-port
  • HDMI
  • høretelefon/microfon/line-in/S/PDIF
  • High Definiton lydløsning med stereo, med 2 højttalere, 24-bit, Toshiba Bass Enhanced Sound System 
  • 5-i-1Multikortlæser
  • Kensington låseport til låsekabel
  • HD webkamera, 1280x800, med indbygget microfon
  • Windows Vista x64 Home Premium (kupon til Windows 7 medfølger)

 

Meget lang liste. Og med det der står opført på denne af hardware vil vi naturligvis kun forvente os det "medium bedste" af denne Toshibamaskine. Hardwaren er ganske glimrende, omend maskinen med denne konfiguration kun ender i "medium/low high-segmentet". 

 

Vi har testet Toshiba Sattelite A500-12W med følgende programmer: 

  • 3Dmark 03
  • 3DMark 05
  • PCMark Vantage
  • FurMark 1.7.0 OpenGL 2.0 benchmark
  • Sciencemark
  • Cinebench  64
  • Stalker: Clear Sky benchmark
  • UT3 benchmark
  • Devil May Cry 4 benchmark
  • World of Warcraft:Wrath of The Lich King
  • SuperPI MOD 1M
  • Wprime 32M
  • SiSoft Sandra
  • Battery Eater Pro 2.70 
  • Windows Experience Index  

 

Vi har valgt, at køre med denne testsuite da vi finder at de anvendte programmer og benchmarks i videst mulig omfang dækker alle aspekter der kunne ønskes resultater af, for lige præcis denne maskine. Test med WoW og UT3 skal afspejle IRL-gaming - så tæt man kan komme på dette. Som altid skal læserne tage forbehold for, at der er tale om visse "syntetiske" benchmarkers, hvoraf visse er direkte bygget til at presse teknologien til det yderste. Dette betyder at man skal "læse" testen og resultaterne, som de er - og ikke studse over, hvis testeren konkluderer "flot resultat!" i en deltest der viser 30 FPS. Dette fordi der eks. vis er tale om en helt ekstrem test/benchmark der på ingen måde afspejler "real life" gaming eller brug, men alene viser hvad hardwaren kan yde på maksimum belastning. Der sammenlignes i testen med forholdsvis "små" maskiner, da Toshiba A500-12W hører til i mediumklasse segmentet for bærbare. Som med testen af Asus G-71 og Znote X17a, er maskinen testet af både en mand og en kvinde i samarbejde - nemlig Freke og WinterSilence for at få så mange aspekter med, som muligt.

Vi ønsker god fornøjelse med at læse testafsnittet!

 

Windows Experience Index:

 

Her ser vi en yderst acceptabel score for en bærbar. Der er tale om en maskine der ikke savner kræfter, med mindre man presser den voldsomt med 3D, eller større tekniske begregninger.

  

3D-tests og benchmarks:

I 3D Mark-testene kan vi se, at blandt de "små" maskiner der ligger Toshiba A500 helt oppe i toppen.

 

 

I denne deltest ser vi rimeligt gode resultater for en maskine med et "lille" grafikkort monteret.

 

 

 I DMC-4 benchmarken ser vi rigtig god ydelse for en mediumklasse bærbar, uden det helt "store" grafikkort monteret.  

 

 

 I Sciencemark 2.0 går det også ganske udmærket. Her kommer processoren virkelig til sin ret.

 

 

 

I UT3 benchmark ser vi rimelige resultater. Men ikke det vilde, i forhold til større maskiner. Testen kunne ikke køres i maskinens maksimale opløsning på

1366x768.

 

 

For dem der ikke er inde i World of Warcraft kan disse resultater se lidt slappe ud. Men WoW er kørt i 1366x768 med funktionen "Ultra" sat til under grafiske
indstillinger. Og det er noget der trækker tænder ud i de tests vi har udført på andre maskiner. Så her kan vi konkludere, at maskinen yder rimeligt OK.

 

 

 

Her ser vi resultater der ikke er imponerende, da testen er kørt i kun 1366x768 med 4xMSAA. Stabilitetstesten blev gennemført over 45 minutter og maskinen blev ikke mærkbart mere støjende, end ved normal kraftig brug i 3D-applikationer. På intet tidspunkt gik maskinen ned og ej heller opstod der renderingsfejl i form af artifacts eller deslige. Men som forventet blev den dog ret var og man kunne høre blæserne køre grundigt rundt, inde i maskinen.

 

Stalker:Clear Sky DirectX 10.1 benchmark:

High:

 

Low:

 

Minimum:

 

Stalker:Clear Sky er en ret ekstrem test der presser maskinen til det yderste. Og vi kan her se, at forventningerne til den grafisk performance er som vi havde troet. Det er ikke det helt store maskinen kan præstere med sit indbyggede AMD/ATI HD4650 grafikkort. Men det er forventeligt, da dette kort ikke hører til blandt de største. Men resultaterne blev dog produceret med MSAAx4 sat til. Der er altså ikke tale, om en maskine man køber til gaming - men den kan godt bruges til dette, hvis éns krav ikke er ret store.

 

Maskinydelses benchmark og beregnings benchmarks:

 

 Igen er der ikke tale, om de vilde resultater. Men scoren er faktisk ganske hæderlig for en lille/mediumklasse maskine.

 

 Wprime giver også resultater der ikke de helt vilde - men stadig meget fine for denne type og klasse maskine.

 

I SuperPI Mod 1M går det til gengæld rigtig godt. Her er scoren virkelig fin og man kan se, at processoren gør sit arbejde ganske glimrende.

 

I Cinebench 64 er resultaterne også ganske OK. De er ikke helt vilde og oppe i "toppen af poppen", men maskinen scorer helt fint.

 

SiSoft Sandra:

 

I SiSoft Sandra kan vi se, at maskinen klarer sig udmærket. den ligger enten lidt over, eller lidt under de maskiner denne sammenlignes med. Igen er resultaterne meget rimelige med de scores Toshiba A500-12W kan præstere. Der er altså ikke tale, om en maskine der mangler kræfter til det daglige arbejde eller lettere gaming - men en high-end gamer bærbar det er den altså ikke. 

 

Multimediabrug tests:

Af film og lyd er der testet med følgende for, at opnå så stor divergens, som muligt for læserne:

Konvertering af DVD-disk til harddisken til brug når man er "på farten", eller til backup: 

Backup af en DVD-ROM til ISO-image på harddisken tog 33,3 minutter. DVD-ROM filen blev komprimeret til en mindre størrelse under testen, men med DVD-ROM'ens kopibeskyttelse bevaret for, at simulere at man tager sine film med på harddisken.

Backup af DVD til ISO-image på harddisken tog 12 minutter, uden konvertering af DVD-ROM'en til 4.7 GB standard brændbar størrelse for, at simulere en backup til transportfil DVD'er til, eks. vis at tage med til fladskærmen i sommerhuset eller i toget på lange rejser.

 

Afspilning af DVD og musik er gjort med følgende film og CD'er:       

  

 

  • BBC "Vores Planet": disk 1, sektion 2, "Bjergene" (dokumentar med oplæst forklarende lydspor) - fuld DVD kvalitet
  • DVD-ROM: "Ronin"
  • Morten Fillipsen: "Hold om mig" - CD/musik 
  • Michael Falch: "Boat Man Love"  - CD/musik 

     

    Test af den monterede lydløsning og HD-skærm:

    Lyden fremstår krystalklar og levende i såvel de indbyggede højttalere, som ved brug af headset. Der kan høres en god gengivelse af surround-effekt fra det indbyggede lydsystem.  Dog kan man ikke skrue ret højt op for lyden, uden den forvrænges og resonnerer i kabinettet - lyden forvrænger når man skruer op over 30 procent. Lyden i rumklang og bas, samt mellemtone er perfekt ved brug af TV-headset beregnet til, at se film med. Her er fuld blæs, fylde og dybde over hele spektret i filmene også. Men headset eller eksterne højttalere er et must for, at få noget ud af lyden - desværre. Begge filmtests opfyldte vore forventninger til fulde, i såvel lyd -som billedkvalitet. Som med Asus G-71 opstår der dog som nævnt meget forvrængning, hvis man benytter de indbyggede højttalere på fuld styrke i film og musik. Dette er ikke så udtalt i World of Warcraft, hvor man kan skrue en tand højere op i spil, før lyden forvrænges. Afspilning af CD var ligeledes forbilledlig og med en klar, ren lyd. Men stadig må der benyttes headset for, at få den fulde oplevelse ud af det. Her skuffer maskinen fælt, mht. hvor højt man kan skrue op for harman/kardon højttalerne.

     

    Webkameraet:

    Det indbyggede kamera fungerer nogenlunde, som man nu engang kan forvente det. Der er ikke tale, om verdens bedste kvalitet og det slet ikke under aftenforhold eller om dagen med meget sollys i baggrunden - men det skal vi heller ikke regne med, at se i nogle bærbare den kommende tid - uden på topmodeller der koster langt over 10.000,- DKK. Der er indsat et billede nedenfor taget med webkameraet - HD-kvalitet som Toshiba "lover" er det altså ikke:

     


    Batterilevetid- og opladetid:

    Det tog 77 minutter (1 time og 17 minutter og 6 sekunder) at aflade batteriet med Battery Eater Pro sat til maksimal udnyttelse af maskinens hardware.  Det varede 98 minutter (1 time og 38 minutter) , at oplade batteriet til maksimum igen, efter afladningstesten. Dette må siges, at være meget acceptabelt med den monterede hardware. Skærmen var sat til 100% brightness/lysstyrke. Sammenlignet med det Asus G-71 og Zepto Znote X17a de kunne klare, er dette faktisk ganske rimeligt. Så her har vi heller ikke noget, at udsætte på denne model. Batteriet vil givet kunne yde lidt bedre, efter det er blevet trænet op nogle gange.



    Yderligere bemærkninger ved brug i test:

    Skærmen er igen -hvad der synes som åbenbart en standard efterhånden- fuld gloss belagt. Vi (Freke og WinterSilence) lægger ikke skjul på, at lige vi to som testere subjektivt hader dette noget så voldsomt og kraftigt mener gloss-belægningen forringer maskinernes brugbarhed udendørs og "på farten". Som minimum skulle man kunne vælge dette fra, men den holdning er der næsten ingen producenter der deler. Faktisk har emnet nyligt været taget op på nørdernes hovedside Slashdot.org, hvor en bruger fik sat på forsiden hvorhenne han kunne købe en bærbar uden gloss-belagt skærm - for en sådan evnede han som systemadministrator ikke, at finde selv. Designet sort pianolak og krom er meget flot udført. Men dette tager som I kan se på billederne under Design/Layout mod fedtfingre og snavs på cirka 10 sekunder. Er man derfor rengøringsfreak skal man bestemt ikke købe denne Toshibamaskine. Låget/skærmen er uden låsetapper, hvilket efterhånden ofte ses. De bryder vi os heller ikke om, da maskinen når den er så glat som denne model hurtigt kan smutte ud af hænderne på en, hvis denne bæres i en hånd under armen.



    Vi går videre til konklusionen...

  • tom81
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    12-12-2009 14:13:16
    Svar/Indlæg:
    20170/383

    Fin gennemgang af sådan en bærbar fætter.
    Men jeg synes godt nok din konklusion er noget rodet at læse. Eller sagt på en anden måde, Ikke specielt læsevenlig.



    jakob3k
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    12-12-2009 16:22:17
    Svar/Indlæg:
    440/3
    Fin anmeldelse. Dog mener jeg, at skærmen er særdeles godt afstemt med grafikchippen. Hellere køre med en ordentlig framerate ved skærmens native opløsning, end køre med f.eks. 10fps ved 1680x1050. Spil skal jo helst spilles ved skærmens native opløsning for ikke at komme til at ligne lort.

    I øvrigt er maskinens mål forkert angivet i anmeldelsen. De korrekte er ifølge Toshiba følgende:
    B x D x H : 384 x 259 x 36,5 (front)/41,0 (bag) mm