Test - 2. del
Denne del af testen tager udgangspunkt i nogle mere hverdagsagtige situationer. Her testes SSD'ens loadtider og dens evne til at behandle små filer. Endvidere vil SSD'en bliver fyldt op med data. Derved er det muligt at illustrere det tidligere omtalte slid, der bevirker, at en SSD bliver langsommere i takt med, at den bliver fyldt.
Loadtider på SSD'en bliver testet ved, at måle hvor hurtigt disken er til at boote/starte Windows, altså den tid der går fra der trykkes på startknappen til at Windows står klart med skrivebordet. Der vil også blive målt hvor hurtig, den kan starte computerspillet Mass Effect 2 samt indlæsning af et gemt spil.
Til denne test er der benyttet en WD Caviar SE 16 mekanisk harddisk som reference. På den måder er det muligt at holde de opnåede loadtider op mod noget. Selvom WD-disken har et par år på bagen, så er det stadig en god hurtig harddisk.
Link til reference disken:
http://www.wdc.com/en/products/products.asp?DriveID=301
På diskene er der kun installeret det ene computerspil samt relevante drivere.
Opstartstider
Den lille Intel SSD formår at starte Windows lidt hurtigere end Summit SSD'en. Begge SSD'er er ca. 20 sekunder hurtigere end reference disken. Opstarten af computerspillet og indlæsningen af savegame'et klarer alle tre diske stort set på samme tid. Referencedisken er lidt langsommere, mens de to SSD'er ligger tæt.
Håndtering af små filer
Denne test går på at ind- og udpakke en mappe med små filer hurtigst muligt, samt at lave en kopi af selv samme mappe, I disse test er det primært skrive hastigheden, som bestemmer udfaldet. Og det ses også, at Intel SSD'en med sine blot 35 MB/s ikke kan følge med Summit disken, men vi er stadig 20-45% hurtigere end den mekaniske harddisk. Mappen med de små filer består af 7,15 GB mp3 filer (ca. 1300 filer).
I den sidste del af testen vil slitage-problemet, beskrevet på siden "SSD'en i praksis", blive illustreret. SSD'en bliver testet med programmet HD Tune Pro. Der vil blive lavet et før- og efterbillede af diskens læse- og skrivehastighed.
Ovenfor ses læse- og skrivehastighed, når disken er tom og på billederne herunder ses læse- og skrivehastighed, når disken er fyldt med data.
Det er tydeligt at se den negative påvirkning som en fyldt disk har på både læse- og skrivehastigheden. Den gennemsnitlige læsehastighed falder med ca. 15%, mens den gennemsnitlige skrivehastighed falder med ca. 13%. Det skal dog lige være sagt, at dette er worst-case (værst tænkelig). SSD'ens hastighed vil falde stille og roligt i takt med at den bliver fyldt op.
En tanke, der strejfer skribenten, er, at Intel muligvis har angivet diskens specifikationer ud fra en fyldt disk. Om Intel har gjort det på den måde, eller det blot er et tilfælde vides ikke, men tallene passer.
På næste side kigger på det medfølgende software