Test
Lad os få gang i systemet, så vi kan se, om XS35GT duer til noget! Vi tænder for maskinen og - hører absolut ingenting. Ingen blæsere der kortvarigt spinner op til 3000RPM, ingen harddisk der klikker helt vildt - absolut intet andet end stilhed. Dejligt. Lad benchmarkingen begynde.
Testmaskinen - en Shuttle XS35GT - består af :
Intel Atom D510 dualcore CPU med HyperThreading
nVidia ION grafik ("netbookversion" m. 8 CUDA kerner)
2 GB DDR2 RAM
460 GB 5400RPM Harddisk
Køling:
Passiv og 100% lydløs.
Programmer:
3Dmark 2006
3Dmark 2003
PCmark Vantage
Call of Juarez benchmark
SiSoft Sandra 2007
Inden vi går til de traditionelle benchmarks, vil jeg gerne beskrive den generelle ydelse med ord, idet der jo ikke er tale om en PC der skal klare de helt store 3D spil. Generelt kører computeren meget fint og lydløst - og surf og regneark kører som det nu bør. Skal vi give computeren en realistisk udfordring, skal vi have noget HD-film på den, for at se, om den kan klare dette uden hakken. Vi smider derfor en trailer fra "De Utrolige" på i 1080p med en bitrate på 10200kbps.
Med en CPU-belastning på den lillebitte Atom på bare 10-20%, klarer maskinen altså HD uden at blinke. Dette skyldes, at ION-platformen understøtter den nyeste PureVideo-teknologi, der lader GPU'en hjælpe med MPEG4-dekodning. Sådan skal det være.
I de traditionelle tests ligger vi ud med den gode gamle klassiker, Futuremarks 3Dmark 2003, som altid er leveringsdygtig i år-2003-state-of-the-art grafik. Selvom kalenderen er skiftet ud mange gange siden udgivelsen, giver 3dmark 2003 alligevel et meget fint billede af, hvor mange kræfter der er i en grafikchip. Og hvordan et grafikkort vil klare små spil. Også 3Dmark 2006 er med - og kan trods alderen stadig formå at presse små GPU'er i knæ.
Som det ses, yder Shuttle XS35GT ikke særlig godt. Faktisk måtte jeg kontakte Shuttle for at høre dem, om det rent faktisk var en forventelig score, idet jeg havde forventet mere - noget i stil med Asus Eee PC1215n, der også har en AtomD processor på en nVIDIA ION platform. Jeg blev dog gjort opmærksom på, at Eee'en - paradoksalt nok - har "desktopversionen" af ION med 16 CUDA kerner, imens Shuttlen med dens fokus på den passive køling og det lave strømforbrug har "netbookversionen" med 8 CUDA kerner. 3Dmark 2003 og ganske små spil i samme stil kører altså fint - men mere skal man heller ikke forvente.
Alligevel tager vi dog et kig på den meget krævende DirectX10-baserede benchmark, Call of Juarez - bare for at få en ide om, hvordan maskinen vil klare et af nutidens helt krævende spil.
Som ventet går det ikke så godt - 5 billeder pr. sekund er selvfølgelig alt for lidt, og ganske uspilbart. Jeg prøvede ligeledes Call of Duty 4, idet det er et af de lettere tunge spiltitler, så at sige. Og det kan godt være, at man lige akkurat kan spille Call of Duty med en Atom på desktopversionen af ION-platformen - men XS35GT hakker løs i laveste indstillinger. Så forvent ingen mirakler :-).
PCmark Vantage tester computerens generelle multimedieegenskaber, og giver en god indikator for, hvad man kan forvente af computerens dagligdagsydelse.
Og jeg vil sige, at XS35GT faktisk klarer det fornuftigt nok - og slår mod forventning Eee'en. Generelt klarer maskinen altså internetsurf, filmafspilning mm. ganske fint og responsivt.
SiSoft Sandra er næste udfordring - hvordan mon harddisken klarer sig?
Da vi har af gøre med en lille stille 5400RPM harddisk, er det forventeligt med en ydelse på ca. 60MB/s. Det er sådanset en fin ydelse til formålet. Ønsker man en hurtigere harddisk, kan man selvfølgelig bare købe en version af maskinen uden harddisk og smide en 7200RPM harddisk i - eller en SDD hvis man er helt ekstrem og ønsker den 100% lydløs.
Selvom vi godt ved, at vi har at gøre med en lille Atom CPU, vil vi alligevel gerne smide nogle rå regneopgaver efter den lille processor. Opgaven - SuperPi 1M - går ud på at udregne Pi med en million cifres præcision.
Og nej - rå talknuseri er ikke Atoms stærke side! Det går virkelig langsomt, selv målt ved 2004-standard, hvor en Athlon64 3500+ klarede opgaven på bare 35 sekunder. Men nu har vi også tale om en lille billig CPU med en lille cache. Og så udnytter SuperPi også kun 1 af AtomD's 2 kerner til opgaven.
Overclocking
BIOS i denne computer er næsten ikke-eksisterende. Det vil sige, at der kun er mulighed for, at ændre de allermest basale ting, såsom bootprioritet osv. Af samme grund har jeg heller ej gennemgået denne BIOS. Man kan sandsynligvis overclocke maskinen vha. software; men køber man en maskine med sådan en fokus på lavt strømforbrug og ditto støjniveau, er det måske i virkeligheden også bedre at lade være med at pille for meget.