Korrekturlæser: Verdenshersker
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Rosenmeier.dk

Layout / Design

 

 

 

Asus Sabertooth har et gennemgående militært camouflage look kørende, og jeg må indrømme, at det ser brand godt ud i brunt, sort, grønt og det hæver virkelig boardets design over mængden af X58 bundkort.
 
Alle kondensatorer og MOSFETs har gennemgået en termisk test for at sikre en vedvarende og stabil drift, selv ved hurtige temperaturændringer, under forskellige testforhold. Den keramik-baserede løsning er normalt ikke noget, man ser i PC sammenhæng, men kendes bl.a fra flyindustrien til varmeisolering. Sammensætningen afleder varme hurtigere end under normale omstændigheder, samtidig med det kan klare de ekstreme temperatur forskelle, der opstår under flyvning. Nu skal bundkortet godt nok ikke ud i 10km højde, men det er da rart at se, Asus går op i deres produkter.
 
 
 
 
Sabertooth X58-bundkortet er yderligere udstyret med leverer samtidig ESP (Effective Switching Power) til alle vigtige komponenter, hvilket bidrager langt mere effektivt kølig samt pålidelig drift.
 
 
 
 
Kigger vi på området ved CPU’en, ser vi, at her er god plads til installation af større kølere, da der ikke er nogen kondensatorer mv., der kan komme i problemer med en køleprofil. Det er altid rart med et ”rent” område omkring CPU socket’en, da det betyder en lettere arbejdsplads mht. installation af kølere, ram og cable management.
 
 
 
 
Bundkortet er udstyret med seks RAM sokler til triple-channel DDR3 RAM, og det er her vigtigt at huske, at rammene skal sidde parvis i de samme farver for at køre i triple-channel modus. Dimms’ne er udstyret med ”en-armet-tyveknægt-princippet”, da fastgørelsen kun gøres via toppen. Dette skulle gøre det nemmere at installere RAM, men hvorvidt det nu er sandt i alle tilfælde, kan diskuteres. Sabertooth understøtter som de fleste andre X58 boards op til 24 GB RAM. Ved siden af RAM Dimms sidder ATX-stikket, men oppe til højre er CPU-fan connector stikket og 4+4pin aux power stikket sidder helt ovre øverst i venstre side.
 
 
 
 
I bunden findes SATA-stikkene, hvor de hvide bliver styret af Marvell-Controlleren på 6Gb/s, men de sorte SATA-stik styres fra southbridgen på 3Gb/s.
Der er tre x16 elektriske pci-e slots på bundkortet, men kun de to brune slots kører i fuld x16 modus, hvor den sorte PCI-E slot kun understøtter x4 kørsel. 
I det nederste venstre hjørne forefindes NEC chippen, som styrer USB 3.0 standarden, samt sidst findes Realtek LAN og Onboard sound chippen.
 
 
 
I/O panelet er godt fyldt med tilslutninger. Her findes både USB3.0 (de blå) og 2.0, eSATA (grøn og rød), FireWire, GigaLan, PS/2 og 8,1 Lyd kort via en VIA Lyd chip, samt en Optical lyd udgang.
 
Generelt synes jeg, Asus Sabertooth X58 har et fint layout, men et stort spørgsmål står dog tilbage... Hvad skete der lige med Power og Reset knapperne? Helt ærligt - af at være et military class produkt så er det lidt mere end en brøler, at disse to features ikke er inkluderet. Yderligere synes jeg heller ikke, det er specielt hensigtsmæssigt, at alle fan connectors er placere i højre side af bundkortet. De burde være bedre fordelt over midten.
 
MEN ! Der er altså eet stort MEN ved dette bundkort, som faktisk fik mig til at tænke på, at det certifikat, der leveres med, er rent til grin. Jeg har aldrig nogensinde håndteret et bundkort, der har knaget og braget så meget som dette. Om det er fordi, det er mere stift end andre bundkort, er jeg ikke sikker på, men når man hører det første gang, man tager det ud af den anti-statiskepose, giver det ikke et godt indtryk.
Mest graverende af alt er dog køleløsningen til de øverste transistorer - det er simpelthen sjusk !. Profilen sidder fast med så bløde fjedre, at hvis man rusker let på bundkortet eller bare støder på blokken med en finger, ja, så vipper den og løsner sig fra transistorerne. Da jeg tog bundkortet ud at den antistatiske pose og mine fingre strejfede profilen, kunne jeg godt mærke, den var gal, og jeg troede et øjeblik, at jeg havde knækket den af - dog heldigvis ikke!.
 
 
Jeg vil tro, at mange ved installation i kabinetter vil komme til at vippe til denne køleprofil med kabler fra strømforsyningen. Så herfor er det vigtigt, at INGEN kabler støder på heatsinken her, da den simpelthen bare vipper !
Der er altså plads til forbedringer Asus, og da vi har med et bundkort i TuF serien, som skal vise det ypperste af kvalitet, ja så er dette altså direkte sjusk - så er det sagt !.
sortiarius
 
Superbruger
Tilføjet:
30-11-2010 00:29:03
Svar/Indlæg:
353/59
Havde selv 2 Sabertooth X58 bundkort som jeg død-og-pine ikke kunne få til at fungere med ACPI og sleep mode S3.

Prøvede med 2 forskellige CPU'er (980x og 965EE), 3 forskellige slags corsair RAM (2 af dem QVL) og med forskellige friske installationer af Win 7 x64 og alle tilgængelige BIOS versioner (selvfølgelig med nyeste drivers)

Med samme hardware oplevede jeg ingen problemer med Rampage II/III Extreme.

Kort sagt var mit problem med sleep at computeren låste og gik i OC-protection mode ved aktivering af sleep/slumre eller dvale/hybrid-dvale

synes det er værd at nævne sammen med denne anmeldelse da en del brugere med al sandsynlighed vil opleve samme problemer som jeg selv.

Personligt resulterede fejlen i jeg afleverede bundkortene ved sælger igen.

Synes ej heller det virker ret betrygende at kølerprofilerne kan skubbes frem og tilbage som nævnt i anmeldelsen.


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-11-2010 18:21:10
Svar/Indlæg:
15982/637
#1: Sleep mode har jeg ikke umiddelbart set om det var problemer med under testen 🙂


Karsten-B
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-11-2010 18:41:38
Svar/Indlæg:
1248/70
Jeg forstår ikke rigtigt hvorfor ikke max. BCLK er testet ? Det er vel egentlig det som giver det bedste indblik i hvor godt bundkortet OC'er - hvor langt man kan gå med en given CPU er vel ikke særlig interessant, imo....

Med mindre at BLCK - 191 var det højeste "stabile" dette kort kan, men det synes jeg ikke rigtigt fremgår af testen.

----------CB


kimski
 
Superbruger
Tilføjet:
30-11-2010 20:43:07
Svar/Indlæg:
1085/166
Syntes ikke der var nogen form for knaget og braget fra mit kort.Kan heller ikke se at det er noget sjusk at du kan vippe med profilen.Måske den knirken og bragende lyd, du hørte er et tegn på kvalitet 😉
Jeg valgte kortet pga den omfattende test asus har lavet med kortet, og pga at der er proppet kvalitet komponenter i kortet. 😉


Karsten-B
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-11-2010 22:05:59
Svar/Indlæg:
1248/70
#4 - Der er mig bekendt ikke nogen firmaer som uvildigt kan teste sig selv, så hvad du egentlig kan bruge den test ASUS har lavet på deres egen kort til, ved jeg ikke...

---------CB


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af Karsten-B d. 01-12-2010 17:23:45.


Gripen90
 
Senior Skribent
Tilføjet:
30-11-2010 22:15:04
Svar/Indlæg:
15982/637
#3: Der skal vel være en sammenhæng ml. hastighed med OC på multiplier/blck.
Jeg har en Ci7 920 C0 stepping til rådighed og over 1.45v-core så begynder den at blive varmere end jeg bryder mig om. Over 191 blck så var det ikke alle app's der bliv afviklet korrekt. 🙂 En gammel C0 er ikke en super OC'er som D0.

#4: Den tjener jo ikke sit formål hvis ikke den har ordentlig kontakt og så bliver varme afgivelsen heller ikke optimal.
Mht knagen og bragen... hvis min bil begyndte på det, så ville jeg mene den trængte til et seriøst eftersyn 😉


kimski
 
Superbruger
Tilføjet:
30-11-2010 22:57:32
Svar/Indlæg:
1085/166
Sammenligne en bil med et bundkort 😲 🤣