Korrekturlæser: rehan09
Billed behandling: Polarfar
Oversættelse: Polarfar

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 3600,00
Produkt udlånt af: Thecus
DK distributør: MMD

Software


Som de fleste andre af produkter af denne type, så kører boksen med et stykke Linux baseret firmware som onboard styresystem. Det hele ligger på en chip i boksen, så du bruger ikke lagerplads på at gemme ekstra filer. Start boksen på powerknappen og vent et øjeblik. Når man hører et højt biiib er den klar til at konfigurere. Der følger et installationsværktøj med på CD, men det eneste jeg brugte det til var at finde IP adressen på boksen på mit netværk. IP adressen tastes ind i adresselinien i din web-browser, og følgende billede skulle så gerne dukke frem.
 



Al styring og konfiguration foregår gennem web-browser. Det har flere fordele, bl.a at du kan sætte dit netværk op til give adgang til din NAS via internet. Så kan du tilgå dine filer selvom du sidder på en strand på Kreta med en netbook. 

Selve konfigurationen er rimelig til at gå til. Jeg har sat to 1.5TB harddiske i, og de skal sættes op i en spejlet RAID1 mode.



De to harddiske markeres og jeg vælger at lave et RAID1 setup. Har man monteret to uens harddiske kan man med fordel vælge JBOD muligheden for at få en stor harddisk. Det mindsker spildpladsen men du får naturligvis ikke fordelen af et ægte raid mht filsikkerhed og/eller hastighed.



Under proprietary setup menuen får du mulighed for at kryptere din NAS. Det kræver at du har en USB nøgle med koden på for at kunne låse din NAS op under brug. Lidt overkill i de fleste hjem, men har man en lille virksomhed er det super at kunne have sine regnskaber mv i fred. Thecus anbefaler at man har en ekstra backup af nøglen, da harddiskene vil være ubrugelige uden. Desuden er der en lille nedgang i læse/skrive hastigheden når filerne skal kodes og dekodes frem og tilbage.




Jeg vælger 64kb blokke og EXT4 filsystem (default). Har man mange store filer kan man med fordel øge blokstørrelsen til eks. 128kb, men jeg har en blanding af alt muligt så 64kb er fint nok. Så vælger man hvor meget af RAID disken der skal formatteres. Overskydende plads kan eftefølgende konfigureres til eks. et iSCSI netværksdrev. Mere om det lige straks. Det næste skridt er at oprette en bruger og en adgangskode, så bekræfter man sine valg og herefter formatterer maskinen hardiskene.



Tadaa, så er 2x 1.5TB harddiske samlet til et enkelt spejlet drev på 1395,3GB, og vi kan nu oprette mapper til deling, og evt bruge den sidste rest af disken til en iSCSI harddisk.

Og hvad er så iSCSI for en fisk. Det er kort fortalt en funktion der får din NAS server til at optræde som om den sad som en almindelig harddisk i din PC. Den kan bruges og tilgås som en harddisk, og fungerer på alle måder som sådan. Her er det et eksempel fra manualen hvor man opretter en 200GB disk, et såkalt iSCSI target.



For at bruge disken skal du koble op til den. Både Windows Vista og Windows 7 har en indbygget iSCSI initiator, mens Windows XP brugere skal installere et stykke software der kan hentes fra Microsoft. Linux brugere kan bruge open-iSCSI. Til MAC OS X kan man gratis hente SNS globalSAN.