Chipset Z68
Intel lancerede deres nye S1155 plat form i januar 2011, og ved release var der kun to chipsets på markedet til at understøtte de nye cpu'er. En til kontorfolket kaldet H67, der understøtter den integrerede grafikchip i Sandy Bridge cpu arkitekturen, men kun lader dig overclocke gpu'en. Og P67, der lader dig overclocke ram og cpu, men ikke kan udnytte førnævnete grafikdel. Det efterlader jo en del frustrerede brugere, der måske gerne vil have fordelene af en overclocket cpu, men ikke har brug for mere gpu kraft end det indbyggede Intel HD Graphics kort.
Nu kommer redningen i form af Intel Z68 chipsettet. Det er helt kort fortalt en sammensmeltning af H67 og P67, eller måske nærmere et H67 chipset med mulighed for at overclocke. Det giver dig også mulighed for at udnytte de muligheder der er i SandyBridge arkitekturen på en bedre måde. Eksempelvis så indeholder den integrerede Intel HD Graphics 2000 og 3000 chip en såkaldt Quick Sync funktion, der kan accelerere videoafspilning, og især videoredigering, ganske voldsomt. Det er simpelthen en dedikeret hardware funktion i chippen der kun tager sig af video coding/decoding. Den kan du bare ikke udnytte på din P67 spillemaskine med PCIe grafikkort, og på H67 er din cpu hastighed låst.
For at gøre det ekstra spændende i denne omgang så har flere bundkort producenter meddelt at de vil integrere Lucidlogix Virtu chip på deres bundkort. Chippen vil gøre det muligt at bruge den integrerede Intel HD grafik sammen med et stort 3D grafikkort. En sammensmeltning af det bedste fra de to verdner. Det kan gå hen og blive rigtig interessant hvis man skal bruge en kraftig arbejdsstation.
En ny feature på Z68 der kan gå hen og blive interessant er SSD Caching, der giver dig mulighed for at bruge et SSD drev som bufferlager sammen med en mekanisk disk. Det fungerer på den måde at de filer du bruger oftest vil blive lagt på SSD'en, og dermed få fordel af SSD'ens hastighed. Dvs boot filer, officepakke systemfiler, dit yndlingsspil og den slags. Entusiasterne vil nok stadig foretrække at have en dedikeret SSD til systemet, men det kræver en disk på minimum 80GB hvis det skal blive bare nogenlunde godt, og SSD'er er stadig piv-dyre. Z68 giver dig nu mulighed for at købe en stor brutal 2TB mekanisk harddisk, og kombinere den med eksempelvis en lille 32GB SSD, der kan fås for omkring 500kr. Det vil i de fleste tilfælde være rigeligt til at opnå en betydelig højere ydelse ved daglig brug. Systemet sørger selv for at optimere hvilke filer der skal være til rådighed, og du kan sagtens installere et fuldt system på den mekaniske disk først, og så ønske dig en SSD i julegave til brug som buffer. Du kan faktisk få selvstændige enheder der fungerer på samme måde, eksempelvis Silverstone HDD Boost, som vi har testet her på HWT.
Med andre ord så lader det til at Z68 kan gå hen og blive det som P67 burde have været fra dag 1.
Skrevet af Polarfar
Læs med på næste side hvor Shuttlens funktioner bliver beskrevet.