Layout / Design
Designet på en shuttle er meget lig alle andre SFF pc´ere. Det ligner lidt en forvokset skokasse.
Forfra er kabinettet ganske stilrent. Der er 2 knapper. En knap til at åbne og lukke cd drevet og en til at tænde og skulle maskinen. Designet af knapperne er flot men som man ofte oplever med flot og smart design, er det ikke så godt i virkeligheden som på papiret. Begge knapper er meget vakkelvorne og man skal trykke præcist for at få dem til at reagere. Knappen til cd drevet har det også med at sætte sig fast. Under cd drevet er der et skjult låg som fører ind til et evt diskette drev. Helt i bunden er der et låge der fører ind til et I/O panel. I dette panel finder du: 2 x USB3.0, 2xUSB2.0 og et stik til mic og hovedtelefon.
På begge sider finder man lidt huller så komponenterne inde i kan få luft. Jeg kan godt blive lidt i tvivl om det overhoved er nok til at føde hele systemet med luft. Hvis man sammenligner med et Silverstine SG07 så er hele siden fra top til bund på den ene side hullet.
Hvis man piller aluminiums dækslet, der dækker toppen og siderne af finder man i den ene side af kabinettet strømforsysningen. Denne lille klods pakker en 500w PSU med en bronze 80+ certificering. Under den finder man en lille række køle profiler der sidder oven på mosfettene.
Hvis man kigger fra den anden side kan man se at CPU køleren gemmer sig bagerst i kabinettet. Midt i billedet kan man se outputtet fra USB3.0 stikkene fra front panelet. Ledningen til dette er meget stiv og det gav derfor lidt problemer i forbindelse med installationen af hdd og dvd drevene.
For at få et lidt bedre overview over bundkortet har jeg taget et billede set fra toppen. Der kan man bla se de 4 ram sokler, de 2 PCI-E sokler, en x4 og en x16. Helt oppe i venstre hjørne kan man lige ane de 2 I/O porte til mSATA og mini PCI-E, men mere om dem senere.
På bagsiden finder man et luft ind eller udtag til PSUen, udgangen fra CPU køleren 2 exspantions porte til PCI kort. I bunden finder man I/O panelet som består af følgende:
-
1x DVI
-
1x HDMI
-
4x USB2.0
-
2x USB3.0
-
1x eSata
-
1x Lan
-
5x Lyd
-
1x optical S/PDIF
-
1x Clear CMOS
Som nævnt før er der mulighed for at installere et mSATA og et mini PCI-E kort. Mini PCI-E porten er tiltænkt et half-length wifi kort. Den lidt mere interessante mSATA port kan bruges til en lille SSD. Denne SSD kunne så bruges til en af de nye tinge som Z68 chipsettet har fået, nemlig SSD caching. På billedet er der installeret en 30GB mSATA SSD. Jeg havde dog lidt svært ved at få den monteret. Der følger nemlig ikke skruer med til at skrue de to kort fast, og det er ikke std skruer der skal bruges til det. Jeg fandt en skrue med en diameter på ca 0.5mm som passede.
I forhold til mITX bundkort der kun har en PCI-E port så kommer denne med to. Det betyder at man i teorien kan installere et single slot GFX + et lydkort eller en PCI SSD.
På billedet ovenfor er det stativ som man montere sine diske og drev i. Når drevne er monteret i stativet kan man skyde den ind under fronten i kabinettet og fæstne det med to skruer til sidst. Ret enkelt. Som jeg snakkede om før så kan der dog være lidt drillerier fra frontpanelets USB3.0 kabel. Men ikke noget vold ikke klarer.
Det sidste jeg vil vise jer er et lidt større problem jeg løb ind i. Da jeg skulle installere grafikkortet gik det faktisk fint lige ind til jeg skulle have drev stativet på plads. Den bandt lige pludselig og ville ikke sætte sig rigtigt så jeg kunne få skruet det fast. Men på plads kom den. Da jeg skulle til at sætte låget på, opdagede jeg det jeg har taget billeder af. Så vidt jeg ved har alle AMD grafikkort deres strømstik siddende i toppen, og det skaber problemer i dette kabinet. Som man kan se på det første billede er der meget lidt plads til strømmen. På billede 2 kan det godt være lidt svært at se. Men hele bundkortet er faktisk lidt bukket pga, den manglende plads til strømmen. Men Det hele kan være der med lidt god vilje og det spiller.
Læs med på næste side hvor BIOSen bliver gennemgået