Test side 4
På denne side, vil jeg kigge på temperaturer og strømforbrug.
Til start, vil jeg kigge på temperaturer på processorerne. Til det, har jeg brugt OCCT programmet, og deres Linkpack metode.
Grundet kerne antal forskel, har de to sidste kerner ikke noget at blive sammen lignet med. Selve kølerne har nogenlunde samme køleevne, da de begge er vandkøling i lukket system, og har nogenlunde samme type radiatorkøleevne. Blæserne kører med ”samme” laveste hastighed i forhold til det enkelte system. Ved idle, er Komplett maskinen en smule varmere, men det er også en 130Watt CPU, hvor Testmaskine 1 CPU’en er kun 77watt. Det ændrer sig ikke meget, når vi kigger på load temperaturerne. Men alt i alt, syntes jeg det er ganske fint, for begge systemer, at temperaturerne holdes ved ca.70grader celsius.
Som en ekstra bonus, i temperatur testen, nåede jeg lige, at få fat i 4 stk. Noctua NF-F12 PWM 120mm blæsere, så jeg kunne teste et push-pull system, på den store 240mm radiator, fra Corsairs H100.
Jeg blev virkelig imponeret, over denne test, for lydforskellen var rigtig stor, og det samme blev resultatet også. Ved idle, er forskellen imellem almindelig hastighed og Noctuas U.L.N.A mode, ikke betydelig stor, selvom lydniveauet var ganske lavere ved den lavere hastighed for blæserne.
I load, var resultatet anderledes, hvor temperaturerne for den almindelige hastighed, var meget lavere end de blæsere der sad på, da jeg modtog maskinen.
8-10 grader lavere temperatur, og det er opnået, selvom lyden faktisk, på trods af de to ekstra blæsere, var rigtig behagelig. Men selv med Noctuas U.L.N.A tilstand, var temperaturerne 3-4 grader lavere end de medfølgende blæsere, og her var det jeg virkelig blev imponeret. For det var næsten ikke til at høre, om de blæserne egentlig roterede, eller ej. Helt vildt imponeret, og overrasket. Vi testede Noctua blæserne for et stykke tid siden, og testen kan læses her: http://hwt.dk/Test/21945/Noctua-NF-F12-PWM-blaeser
Foruden processor temperaturerne, har jeg også valgt at tage GPU temperaturerne med, og de ser således ud.
Igen har Komplett maskinen lidt flere kerner, at gøre godt med, og det afspejler sig også i denne test. Ved idle, ligger kernerne næsten ens, lidt varmere er Testmaskine 1 kortet, selvom der faktisk er to kort i SLI, som gør luftgennemstrømningen lidt sværere, er jeg meget imponeret over temperaturerne på GTX690 kortene. Hvis vi så smider noget arbejde efter grafikkortene, er det tydeligt at det aldrende GTX470 ikke kan køle så godt, og det gør, at vi rammer 100+ grader, og den selv drosler ned.
Ikke noget jeg har oplevet før, at grafikkortet ikke kunne følge med til at køle, men med Furmark programmet, er der ingen nåde. Selvom det ikke viser nåde, formår de to GTX690 kort, at holde alle kerner langt under 100 grader, og det må jeg indrømme, er helt vildt godt klaret, men lydniveauet fra de blæsere, er da også ret heftigt. Desværre havde jeg ikke nogen måleenhed for DB, og da det er reference kort fra Nvidia, er der ikke opgivet nogen specifikationer for kortene.
Programmet furmark, har også i forbindelse med benchmarken, kastet nogle fps af sig, og dem skal vi kigge på nu.
Der er vist ikke noget overraskende over dette resultat. GTX470 kan ikke komme over 25 fps, og det er jo også fint nok, men et kig på de 2 GTX690, viser bare, hvor glad den type kort er for at arbejde. 35 fps i minimum, og 65 i average, det i sig selv er fint nok, men at kunne klare 124 fps i max, det er sku sejt, og endnu engang et tegn på, at vi har det vildeste setup man kan komme i nærheden af, for en rigtig rigtig stor sum penge. Og det med prisen, det tager vi til sidst. Men jeg syntes lige inden, at vi skal kigge på strømforbruget. For det er jo fint nok, man kan tage et stort lån i banken, købe sig sådan en maskine her, men har man råd til at have den kørende hver dag?
Strømforbrug
Jeg har brugt en EMU strømforbrugsmåler, som sidder i stikkontakten, og måler forbruget i stikket, fra strømforsyningen. Målingen er foretaget under furmark testen, hvor der bliver brugt ren GPU kraft. Det er gjort, da OCCT PSU metoden ikke kunne håndtere de mange kerner i grafikkortene.
Men i dette tilfælde, er dette også en ganske fint, for grafikkortene, er dem der virkelig tager sin del af strømforbruget.
307 watt for testmaskine 1, og det er ganske fint, taget i betragtning der kun er 1 kort. Men hvad sker der så, når vi testet Komplett maskinen. 705Watt, hold nu K*** - det er godt nok meget. Det er en max watt måling, men under hele testen, var vi meget tæt på 700 eller lige over. Det der så er ret så vildt, er at der faktisk ikke er den store forskel, på at smide maskinen igennem sådan en Furmark test, eller om man spiller Max Payne 3, som er det eneste der har givet et højt strømforbrug, af de testede spil. Ca. 640watt under min lille strømforbrugs test af Max Payne 3.
Det er ganske meget, og derfor er det noget man skal tage op til revurdering, inden man investerer så mange penge. På de dage jeg havde maskinen til test, brugte jeg over 20KiloWatt. Så min beregning vil være, 300 dage man spiller, og ja, det er måske højt for nogen, men hvis man køber en maskine i denne kaliber, sidder man der ikke kun engang imellem, man sidder der hele tiden, og går kun fra den, når det er absolut nødvendigt?
Men 300 dage, og 5kw om dagen. Det er 1500Kwatt, og med en pris på el, omkring DKR 2,-, så koster det bare DKR 3000,- om året at have den kørende. Hvis man så har den stående, og det gjorde jeg, for at se, ved internet brug, så render den af sted med små 350watt, bare i idle. Ligger man det hele sammen, får jeg det til små DKR 4000,- ekstra om året.
Nogle vil måske sige min beregning er forkert, eller hen i vejret, men når jeg kigger på min App på min Iphone, fra Syd Energi, kan jeg se, at i forbindelse med min test af denne Komplett maskine, at mit gennemsnitlige elforbrug om dagen, steg fra 7 til 16Kwatt. Det er voldsomt. Godt nok havde jeg også 2 maskiner i gang i den periode, men det er ret meget.