Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: jmose

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 2995,00
Produkt udlånt af: Gigabyte
DK distributør: Fourcom

Layout / Design

Kortet er blevet sort med nogle orange farver rundt omkring til ikke at få kortet til at se helt så kedeligt ud.

 

Jeg har taget køleren af bundkortet for nemmere at kunne se hvordan bundkortet ser ud. Bundkortet har fået hele 7 blæser stik, hvilket gør at bundkortet selv kan styre alle blæserne i de fleste systemer. Blæser stikkene er markeret med rød. Gigabyte har også smidt 3 kontakter, markeret med blå. Vi ser desuden en ekstra lille chip som man normalt ikke ser på andre bundkort ovenover den første PCIe port, markeret med grøn. Hvad disse ting gør kommer vi nærmere ind på senere.

 

Gigabyte har lavet en fantastisk køler til dette bundkort med meget tynde finner der nemt spreder varmen ud i kabinettet. Dog vil det ikke rigtig være nødvendigt med køling til CPU faserne, da der med de mange 32 faser ikke vil være ret meget belastning på disse, men man har alligevel valgt at lave køling til disse. Med denne køler er man dog sikret at der ingen overophedning vil ske på noget tidspunkt. Kølepastaen der er brugt på køleren her ved jeg ikke helt hvad jeg synes om. Da det kom til mig var det ihvertfald helt tørret ud, men der skal heller ikke ret meget til for at køle bundkortet her, så jeg ser ingen grund til at udskifte kølepastaen medmindre man alligevel har en grund til at tage køleren af.

 

Bundkortet har fået hele 2 8-pin stik kun til strøm til CPU'en. Dette sikre at der kan komme nok strøm til de vandvittig mange 32 faser der kan levere helt op 2.000 Watt kun til CPU'en.

 

OC Touch har Gigabyte valgt at kalde denne lille sektion af bundkortet. Plus og minus knapperne markeret med rød sænker og hæver multiplier, og plus og minus knapperne markeret med blå hæver og sænker BCLK. Med knappen der står "Gear" på kan man ændre om man vil hæve eller sænke BCLK med 1Mhz eller 0.1Mhz. Ved siden af Gear knappen ser vi en tænd/sluk knap, og ved siden af igen ser vi en LN2 kontakt. Med denne kontakt kan man, hvis den står længest fra CPU soklen, hurtigt slå CPU'en ned til 1.6Ghz, hvorefter man kan ændre på multiplier via OC Touch. Når knappen bliver skubbet tilbage igen, mod CPU soklen bliver de indstillinger der er sat med OC Touch sat, og man kan validere CPU-z og derefter gå tilbage igen, hvis CPU'en skulle blive lidt ustabil ved den høje frekvens. I OC Touch delen her finder vi også en reset BIOS knap, og målepunkter til et multimeter, så man kan måle hvilken præcis spænding de forskellige komponenter får.

 

Nu så jeg jo EVGA lave et 90 graders vinklet ATX strømstik, og med det kan jeg ikke rigtig se nogle ulemper, så det er noget jeg vil efterspørge ved bundkort som disse. Ved siden af ATX stikket ser vi et USB 3.0 stik, som jeg faktisk også gerne vil se vinklet, for er de ikke det har jeg selv erfaret at de er nemme at ødelægge fordi stikket er så stort. Længere til venstre ser vi et SATA strømstik. Dette strømstik levere strøm til de 4 orange PCIe x16 porte hvis der er brug for det.

 

Bundkortet har fået hele 10 SATA porte som vi faktisk aldrig ser på et overclock bundkort som dette. De 2 hvide porte kører 6Gb/s igennem chipsettet, de 4 sorte porte kører 3Gb/s igennem chipsettet, og de sidste 4 grå porte kører igennem 2 Marvell SATA controller.

 

Bundkortet har også fået en mSATA port til små SSD'er. Jeg har også markeret Marvell SATA controllerne med rød.

 

Bundkortet her har fået hele 5 PCIe x16 3.0 porte og 2 PCIe x1 2.0 porte. Mellem alle disse PCIe porte ser vi rigtig mange PCIe switches, markeret med rød, hvilket vi normalt ikke ser på et Z77 bundkort. De PCIe switches der sidder lige over den sorte x16 port kommunikerer direkte med CPU'en. Sidder der et grafikkort i den sorte PCIe x16 port bliver der lukket ned for PLX chippen der sidden lige over den øverste orange PCIe x16 port. Bruger man de orange PCIe x16 porte vil disse switche kommunikere med PLX chippen. Denne PLX chip fordobler de tilgængelige PCIe baner Z77 platformen har at tilbyde. Det dårlige ved at benytte denne chip er at det laver en del forsinkelse, især med et enkelt grafikkort, hvorfor at det er bedst at bruge den sorte port hvis der kun bliver brugt et enkelt grafikkort. Bruger man 2 grafikkort kan man ikke bruge den sorte og en orange port, da den sorte port lukker ned for PLX chippen. Grunden til dette er at hvis man blot vil overclocke CPU med et enkelt grafikkort er der lidt  mere at hente når der køres 3D.

 

Nede i højre hjørne ser vi en reset knap. Denne knap ville jeg gerne have haft oppe i OC Touch delen, men Gigabyte har sikkert haft sine grunde til at placere den her, såsom at der bare ikke var plads, eller at det er ret surt at komme til at trykke på den ved et uheld med et voldsomt overclock hvor en test lige er ved at blive færdig. Vi ser også et USB 3.0 stik igennem en Etron EJ-168 controller der sidder lige over stikket. Ved siden af USB 3.0 stikken ser vi et LED display der viser hvad der sker under boot, eller fortæller hvad du sætter multiplier til via OC Touch. Ved siden af igen ser vi to kontakter, to kontakter man umiddbart ikke helt kan regne ud hvad vil gøre, og slet ikke når man ser på navnene; "M/B" og "SB". Knappen mod venstre der har navnet "M/B" er en ganske normal BIOS switch knap, hvor man kan vælge imellem BIOS 1 eller BIOS 2. Bundkortet her har Gigabyte's dual BIOS funktion, hvilket egentlig blot laver et check for at se om både BIOS 1 og BIOS 2 køre med samme version. Hvis der er en forskel mellem de to BIOS'er vil bundkortet genstarte 3 gange og opdatere den ældste BIOS. Kontakten mod højre med navnet "SB" lader en vælge om man vil bruge den funktion eller ej. Det betyder at man kan have en BIOS der er god til overclock når det skal bruges, og en helt anden BIOS version til når der skal køres med standard hastighed. Går vi lidt længere til venstre ser vi først her front panels kontakterne til kabinettet, og lige ovenover ser vi 2 pins hvor man kan reset BIOS.

 

Så er vi gået lidt længere til venstre hvor vi ser 2 USB 2.0 stik der kan give op til 4 USB 2.0 porte i fronten af dit kabinet. Længere til venstre ser vi en COM port og et audio stik.

 

Her ser vi audio delen af bundkortet. Chippen markeret med rød er et audio codec, og chippene markeret med blå er forstærkere lavet af Texas Instruments. En af dem går ud til audio stikket i bunden til fronten af kabinettet, og den anden går ud til det grønne stik i det onboard lydkort.

 

Oppe i hjørnet ved PCIe portene er der en lille prik. En lille prik der er meget svær at se, men den viser hvor mange lage bundkortet her er lavet i, men man kan selvfølgelig ikke tælle så lille nogle lag med menneskeøjne, så de har også skrevet, med sort, hvor mange lage Gigabyte har lavet dette bundkort i. På bundkortet her står der 10, hvilket er rigtig mange, men det er også nødvendigt med så mange ting der skal samles med hinanden, det viser egentlig blot at det er et bundkort der har utrolig mange ting i sig.

 

Liste over ind- og udgange:

  1. 1 x HDMI-port
  2. 6 x USB 3.0/2.0
  3. 1 x DisplayPort
  4. 1 x DVI-D-port
  5. 2 x RJ-45-porte
  6. 1 x PS/2 tastatur/muse-port
  7. 1 x D-Sub-port
  8. 6 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out/Rear Speaker Out/Side Speaker Out/Line In/Line Out/mikrofon)
  9. 1 x SPDIF out (optisk)

Her vil jeg lige kommenterer PS/2 indgangen. Jeg bliver tit spurgt om hvorfor man ikke bare bruger USB portene i dag, da faktisk alle mus og tastaturer bruger USB i dag, og PS/2 mus er ikke dem med de fleste funktioner i sig. Grunden til at man gerne vil have en PS/2 port er at den ikke skal bruge CPU kraft for at blive brugt som USB portene skal, hvilket faktisk kan være forskellen mellem en rekord eller ej.

 

På næste side kigger vi på kortets BIOS.

las
 
Elitebruger
Tilføjet:
09-11-2012 13:09:08
Svar/Indlæg:
2151/51
Bryder mig sgu ikke om farvevalget..

Ja, jeg er perfektionist. 🙂

Ellers fedt board.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af las d. 09-11-2012 13:10:01.


VojenZ
 
Elitebruger
Tilføjet:
12-11-2012 12:43:09
Svar/Indlæg:
331/7
#1 Hvordan har farve noget med perfektionisme at gøre? Farve er da mere en smagssag...:D


KingGuru
 
Elitebruger
Tilføjet:
12-11-2012 15:28:06
Svar/Indlæg:
624/173
Synes måske den skulle længere ned på pris.. den taber jo til Mpower som koster under det halve


dryz
 
Superbruger
Tilføjet:
12-11-2012 20:47:02
Svar/Indlæg:
519/32
Du skriver at: "Bundkortet henvender sig til overclockeren der vil under minus grader...". Jeg kan ikke umiddelbart finde ud af, hvilke tiltag der er lavet med hensyn til det (er det med henblik på kompressor køling, eller mere ekstrem køling? ...en form for større beskyttelse/tolerance mod/af kondens?).
Du ligger ikke tilfældigvis inde med nogle testresultater for ydelse i spil? Det kunne være sjov at vide, om "Virtu MVP" bare er fis i en hornlygte, og/eller om de andre producenter har noget tilsvarende under et andet navn.
Tak for testen uanset hvad :)


Bonghætte
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-11-2012 14:42:47
Svar/Indlæg:
1271/38
Den har en LN2 switch, så jeg går da ud fra at når man hiver i den så sker der noget hokuspokus så bundkortet er mere resistent for minusgrader. Hvad ved jeg 😀


freak_master
 
Redaktør
Tilføjet:
14-11-2012 14:51:09
Svar/Indlæg:
6368/477

Den har en LN2 switch, så jeg går da ud fra at når man hiver i den så sker der noget hokuspokus så bundkortet er mere resistent for minusgrader. Hvad ved jeg 😀

Bonghætte skrev d. 14-11-2012 14:42:47


Med denne kontakt kan man, hvis den står længest fra CPU soklen, hurtigt slå CPU'en ned til 1.6Ghz, hvorefter man kan ændre på multiplier via OC Touch. Når knappen bliver skubbet tilbage igen, mod CPU soklen bliver de indstillinger der er sat med OC Touch sat, og man kan validere CPU-z og derefter gå tilbage igen, hvis CPU'en skulle blive lidt ustabil ved den høje frekvens.

Det er alt hvad den gør..