Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 0,00
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.AMD.com
Produktet distribueres i DK af: http://www.TechData.dk
Link til producentens website: http://www.AMD.com

Teknologi og arkitektur:


32bit vs. 64bit:
Som nævnt i tidligere tests er den største nyhed ved disse processorer, at de kan afvikle 64bit operationer. Og lad os lige genopfriske hvad det egentlig betyder.



Indtil for nylig havde AMD den eneste Windows kompatible 64bit processor, men med Prescott J har Intel fået EMT64, som også kan afvikle 64bit applikationer. Windows XP 64bit er lige blevet færdig, men det betyder ikke, at man SKAL bruge dette Windows, da både Intels og AMDs 64bit processorer også kan afvikle 32bit applikationer. Fordelen ligger også i, at man ikke er afhængig af at software leverandøren bliver færdig med at udvikle 64bit udgaven af en given applikation, da man selvfølgelig bare bruger den "gamle" 32bit udgave på det nye AMD64 system. Noget som sikkert også vil hjælpe lidt på IT budgettet.



Hvor ligger så begrænsningerne i 32 bit systemet? Jo den primære grund, som AMD også skriver i deres materiale til pressen, er muligheden for at bryde 2^32 = 4Gb begrænsningen. Argumentet er, at vi brugere fordobler vores ram kapacitet for hver 18 måneder, alt imens prisen ca. falder 30 % for hver fordobling og at vi derfor inden for den nærmeste fremtid vil få brug for de mængder i den størrelse.


HyperTransport:
En af de ting som den nye serie af AMD processor kunne tilbyde, som virkelig er revolutionerende, er HyperTransport som tit forkortes HT. Dette har dog ikke noget at gøre med Intels Hyper Threading. Med HyperTransport er det lykkedes AMD at fjerne en flaskehals i system arkitekturen; FSB kommunikationen mellem processor og Nordbroen. I overclocking sammenhænge kaldes HT dog stadig for FSB af forståelsesmæssige grunde.

I stedet for at bruge den traditionelle FSB til at snakke med Nordbroen på, bruger AMD nu deres HyperTransport port. Modsat tidligere, kan kommunikationen nu køre begge veje samtidigt. Altså, man kan både sende/modtage data samtidigt.

Båndbredden på denne kommunikation skulle, teoretisk, være på 4GB/s for hver vej. Dette vil sige at der, igen teoretisk, er 8GB/s i alt, da den kan køre begge veje samtidigt.


Memory controlleren:
En af de største og vigtigste innovationer ved Athlon 64 i forhold til Athlon XP, er den indbyggede memory controller.

Med Athlon XP og tidligere processorer og samtlige Intel processorer var det chipsæt og bundkortproducenternes opgave at lave en effektiv memory controller. Denne sad i Northbridge chippen, som beskrevet ovenfor, linket sammen med processoreren via FSB'en. Ud over dette indeholdt Northbridgen også en AGP controller. Southbridge chippen blev brugt til diverse controllere til eksterne eller interne enheder (f.eks. harddisk, USB enheder, PCI kort osv.) og var forbundet til Northbridgen via PCI bussen.

På Athlon 64 har AMD valgt at integrere deres egen memory controller og derved eliminere Northbridge chippens vigtigste funktion. Som følge heraf er det reelt kun nødvendigt med en chip til chipsættet, hvilket NVIDIA bruger, mens Via dog stadig holder sig til North- og Southbridge princippet.

Ved at integrere memory controlleren direkte på processoreren kan der opnås lavere latencies og større båndbredde. Effekten udeblev dog heller ikke og RAM båndbredden fik et stort skub i den rigtige retning ved skiftet til Athlon 64.

Ulempen er så, at hvis man ønsker at skifte til en anden type RAM, f.eks. DDR2 vil det ikke kun kræve et nyt bundkort og RAM, men også at en ny processor med en anden memory controller og med rimelige sikkerhed også en anden socket.


Dualcore arkitekturen:
AMD havde allerede dual-core i tankerne da man designede K8-kernen og derfor har man også en ganske helstøbt løsning klar. Det mest naturlige at sammenligne med er naturligvis Intel's Smithfield-kerne, der strengt taget er to Prescott-kerner side om side.

Hos Intel er begge kerner fuldstændigt selvstændige og når de skal kommunikere med hinanden sker det ud af processoren og via systembussen. Dette er faktisk præcis det samme man vil se i et dual-setup med to selvstændige CPU'er og det giver naturligvis lidt af en flaskehals. I hvert fald udnytter man ikke de muligheder dual-core lægger op til.

AMD's tilgang til tingene er med mere sammensmeltning for øje. Begge CPU-kerner har godt nok egen execution-del og egen L2 cache, men de deler den indbyggede memory-controller. Ligeldes deler de også tilgangen til Hyper-Transport bussen



Dette har AMD gjort ved en speciel crossbar-funktion og en System Request Queue, hvilket er en gennemtænkt løsning. Data, der skal beregnes, vil altså i visse tilfælde slet ikke skulle forlade CPU'en, men vil blot blive lagt i kø til behandling. Dette giver en potentiel ydelsesfordel og selvom den er svær at påvise lige nu vil software med tiden kunne drage fordel af denne funktionalitet, hvis softwaren altså er skrevet korrekt. Mange spår i hvert fald at AMD med denne arkitektur har endnu en tilføjelse til den genistreg de lavede, da de med K8 arkitekturen flyttede northbridgen og memorycontrolleren ind i selve CPU'en.

Men der også ulemper ved dette komplekse design. Én af de vigtigste kommer på baggrund af Intel's udmelding om at man vil fortsætte med at tilbyde single-core udgaver af fremtidige processorer, der ellers er udviklet med to kerner. Med den arkitektur Intel har præsenteret vil man uden de store problemer kunne lukke den ene af de to kerner af og sælge eksempelvis en Smithfield som single-core. Man kan herved forestille sig at Intel i fremtiden vil sælge dual-core chips, hvor den ene kerne er defekt, som en single-core CPU. På den måde vil man kunne opretholde rigtigt gode yields på sin produktion. AMD vil med tiden sikkert nok søge en lignende løsning, men den ligger ikke så lige for, som Intel's gør.

Et andet problem vi finder er båndbredde. Da X2 og Opteron XX5 CPU'erne deler memorycontrolleren, deler de også al adgang til RAM. Og det betyder at de 6.4GB/s, der tildeles i båndbredde med DDR400 RAM og en 128-bit bred bus, skal deles imellem de to processorer. AMD vil på langt sigt løse det med hurtigere hukommelse - DDR2-667 nævnes - men lige nu er det faktisk den eneste alvorlige flaskehals man vil se. AMD har dog både nævnt muligheden for at overgå til low latency DDR500 hukommelse og en mere intelligent memory-controller, men for den første udgave af X2-serien er det deling, der må til.

Heldigvis er første udgaver af X2 baseret på den nye E-stepping (henholdsvis Toledo og Manchester-kernerne - afhængig af L2 cache størrelse) og E-steppingen er netop kendt for en forbedret memory-controller. Ligeledes er den kendt for at implementere en række af SSE3-instruktionerne, der altså også er med i X2.

Endnu en ting, E-steppingen bragte, var endnu lavere strømforbrug og her overrasker dual-core igen positivt. Hvor Intel's Smithfield er en radiator uden lige, har AMD formået at få dual-core ned på et meget lavt merforbrug. Omkring 20% mere strøm skal der til med den ekstra processor-kerne og det gør at en 90nm dual-core processor lægger sig forbrugsmæssigt lige imellem en 90nm Athlon 64 og en 130nm Athlon 64, hvis altså clockfrekvensen er ens, naturligvis. Dette er yderst imponerende og vidner om at AMD har godt fat i at begrænse varmeproblemet.

Noget andet AMD gerne vil begrænse, er udgifterne til nyt hardware. Således er det en ren fornøjelse at dual-core CPU'erne blot kræver en opdateret BIOS for at virke i et eksisterende socket 939 bundkort. Hvor Intel måtte havde helt nye chipsets på gaden, er det kærkomment at AMD i så høj grad tilgodeser eksisterende Athlon 64 ejere (på socket 939 forstås).

En anden side af sagen er så at AMD ellers har været ganske gode til at skifte sockets. På bare 18 måneder har Athlon 64 serien kørt på både socket 754, 939 og 940, hvilket ikke har gjort det helt smertefrit at være Athlon 64 køber/ejer. AMD melder også ud nu at man i 2006 vil skifte over til en ny socket M2, der vil have 1207 pins. Det kommercielle navn på denne socket bliver sandsynligvis socket F og med dette skift vil socket 754 - og sandsynligvis også 939 - få dødsstødet.

Her kunne AMD godt lære lidt af Intel, der ikke skifter pin-antal så ofte. AMD gjorde det jo heller ikke med K7-kernen, hvor socket A holdt i flere år, men noget tyder på at dette er prisen man må betale for den indbyggede memorycontroller, der tilføjer en del kompleksitet til design af processorerne.

Og så skal der lyde en stor tak til Klavs S, som har været så venlig at sammenfatte afsnittet om dualcore arkitektur. I vil senere kunne læse hele hans artikel under HT Exclusive.
legebarN
 
Superbruger
Tilføjet:
11-05-2005 23:49:29
Svar/Indlæg:
487/59
Når en forfatter skriver en så velskrevet artikel, med lige tilpas nørdet humor og forklarende teori, så bliver man jo målløs! Er absollut imponeret over standarden, og så må de andre forfattere (og self også resten af OC/HT-crewet som i forvejen gør en fantastisk indsats) prøve at følge med!

Nåja, hvad er dette for en bummer på sidste side, skam dig!:
"...at have eje en dualcore processor..."



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
12-05-2005 07:25:09
Svar/Indlæg:
1888/560
*bukker og nejer*, jeg kan jo næsten ikke andet end sende en tak i din retning #1, men det er også delvis Klavs S\', Lockheeds og NoNigs fortjeneste :)

Bummeren vil jeg så have lov til at skubbe over på Lockheed, der læser korrektur og NoNig der oversatte min konklusion - jeg har ikke købt min teflon-skjorte af AMD Engineer for sjov ;)

Have eje skulle hermed være ændret til eje.



Nizro
 
Overclocker
Tilføjet:
12-05-2005 12:10:05
Svar/Indlæg:
36/20
Rigtigt velskrevet og tilpas irriterende lokkende :( Jeg MÅ have sådan en, nu :D

Kigger vi på prisen er den måske ikke så høj igen - tænk på at i faktisk får 2 CPUer i een, så de små 4000 kr. for en X2 4200 virker for mig ikke som det vildeste :)



Kim
 
Superbruger
Tilføjet:
12-05-2005 12:36:34
Svar/Indlæg:
772/50
fin test :), skal bare ha en Dualcore sådan er det bare, og med hensyn til intels HT så kan de godt spare sig :P følelsen bliver ikke mere ægte en Dualcore, har prøvet Ht det sutter *host* min personlige mening self...



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
12-05-2005 19:34:33
Svar/Indlæg:
1888/560
#3 det er stadig meget at give, da man ikke mærker det HELT vilde ryk i langt de fleste tilfælde, men igen er der de små ting som f.eks. alt-tabbe mens man spiller eller IE der lige åbner et sekund hurtigere mens man åbner photoshop eller lign.

#4 At sige HT sutter er en stor fejl - og det er sagt som AMD mand ;)



Black
 
Elitebruger
Tilføjet:
12-05-2005 23:00:54
Svar/Indlæg:
2749/122
#5 flot artikkel woddy.... :p

MEN.... prøv at læg mærke til jeres billede af windows egenskaber.. hov hva... har i ikke lige glemt at strege produkt koden ud i paint eller et andet billeds redigerings program... syntes i sku få det ordnet ... bare for go ordens skyld... ;)





M@D-M@X
 
Elitebruger
Tilføjet:
13-05-2005 20:54:02
Svar/Indlæg:
477/254
Weeeee en AMD med 64 bit tech. og som multitasker bedre end hyperthread intel..
Hvad bliver det næste ikke?? hunde går på 2 ben og lyserøde elefanter? :e
Må eje sådan en..

AFK.. er i banken.



Mathias-K
 
Superbruger
Tilføjet:
15-05-2005 00:07:24
Svar/Indlæg:
301/14
Smadderflot artikel, Nibedreng :) Bare lidt synd, at du sådan udleverer Nonig :P ("..og NoNig der oversatte min konklusion..")

"Users that runs heavy programs.."
Hvad med "Users WHO RUN heavy programs.."? :P

"..it's something one have to see for him/herself"
Hvad med "it's something one HAS to see for him/herself"? :P

"Were it not for the high price the Athlon 64 X2 4800+.."
Hvad med "WAS it not for the high price of the Athlon 64 X2 4800+"? :P

.. den var satme ikke sjov, Allan Meinke ;)



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
15-05-2005 12:42:30
Svar/Indlæg:
1888/560
#7 du skal da have dual dualcore Opteron på et PCI-E mobo og 4GB RAM (2GB til hver CPU - selvfølgelig :) )

#8 jeg takker da og så må jeg lige se på det kæmpe læs tyrkfejl, som NoNig har rodet sig ud i, når jeg får lidt tid :)



spuncut
 
Elitebruger
Tilføjet:
13-06-2005 21:40:12
Svar/Indlæg:
908/44
Okææ... det lyder jo godt altsammen, men lige et dumt spørgsmål :
Øger AMD's dualcore teknologi ydelsen på alle mine programmer..??
Skal programmerne være skrevet til at udnytte dualcore og hvis det er tilfældet hvor mange programmer kan så det...???

Sidst jeg havde fat i en dual processor var i de gode gamle Celeron 366 -dage hvor man kunne få to processorer for 800,- og klokke dem op til en hastighed som endnu ikke var set. Det var såddan set fint nok, men om jeg havde en eller to processorer i mit A-bit bræt kunne jeg ikke rigtigt få øje på så længe jeg brugte Win2kproff.
Det endte med at den blev brugt til server (win2kserver) da server operativsystemet bedre kunne udnytte dualprocessing.

Kan windows xp finde ud af at bruge 2 processorer, eller er programmerne generelt lavet til dualprocessor, eller hvad..??



Woodgnome
 
Elitebruger
Tilføjet:
22-06-2005 11:43:52
Svar/Indlæg:
1888/560
Windows XP kan som godt finde ud af at bruge 2 cores eller 2 processorer - men på den måde, at det kan finde ud af at dele arbejdsydelsen fra _flere_ programmer mellem kernerne.

Hvis man kun kører et enkelt program, så skal det understøtte multithreading før at du vil se en forskel i ydelsen. Ret surt, da størstedelen af de programmer og spil du bruger, sikker er singlethreadede. Som du kan se i testen er f.eks. videorendering multithreaded og der giver dualcore en stor forskel.

Så ja, så lang tid man kun arbejder med et program af gangen, så skal det være skrevet til at udnytte dualcore for at man får noget ud af det.

Størstedelen af de gængse programmer på markedet er ikke multithreadede - endnu.



tonser
 
Overclocker
Tilføjet:
18-12-2005 12:14:34
Svar/Indlæg:
3/0
Fin artikel, men jeg forstår ikke rigtig hvorfor i ikke kommer højere i OC. Har selv købt den og kører uden problemer 2,808 GHz på Asus A8N32 board -dog ikke med standard køleren, men med Zalman 9500 - Idel temp 47/load 51.