Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: .
Produktet distribueres i DK af: .
Link til producentens website: .

Layout


Det næste vi skal kigge på, er layoutet på bundkortet. Som jeg altid siger så kan man sagtens få et bundkort hvor ydelsen er i top - Men det hjælper jo det fedt, hvis layoutet er for dårligt



Førstehåndsindtrykket af dette bundkort er, at det er den samme farve PCB, som vi normalt ser fra Asus på bundkort med Premium betegnelsen, nemlig sort. De enkelte komponenter ser umiddelbart ud til at være fornuftigt placeret. Hermed mener jeg, at der ikke er fare for karambolage mellem eks. et stort grafikkort og f.eks. RAM soklerne. Dog er jeg efterhånden lidt irriteret over den lille bøjle, som skal påvirkes for at kunne tage grafikkortene ud. De bliver ikke nemmere at påvirke, jo mere skrammel vi får hældt i maskinerne.

Lidt tættere på, kan vi se kortets Northbridge køler.



Nordbroen er passivt kølet og jeg skal da lige love for at Asus er gået nye veje på dette bundkort. Køleprofilet er næsten dobbelt så stort som tidligere og ligner mest af alt en komponent, der kunne have siddet i et lyssværd.

Det ændrer dog ikke på det faktum at den bliver afsindigt varm. Jeg har tidligere nævnt at chipset køleren på mange af de nye bundkort bliver meget varme, hvis der ikke er monteret en blæser. Jeg målte op til 103 ºC i testforløbet!

Som man kan se på det næste billede har vi meget naturligt øverst de to SLI kompatible PCI Express x16 port til montering af grafikkort hertil. Umiddelbart imellem dem ser vi to standard PCI porte til indstikskort.



I modsætning hvad vi så på det tidligere testede MSI nForce4 bundkort til Intel, så har Asus ikke valgt at indføre en digital switch til at skifte mellem om man kører med et enkelt eller to grafikkort. Det vil altså sige, at man skal ind og vende det lille printkort, hvis man enten tilføjer eller fjerner et grafikkort.



Der er ikke nogen skrigende flotte farver på det her bundkort, alt er holdt i sort og hvidt, på nær den øverste PCI-e port, som er blå.

På næste billede ser vi også bundkortets Southbridge.



Som vi har set på de fleste af de nyere bundkort, er der nu monteret køleprofil på sydbroen, en klar indikation af at der er kommet lidt mere "fart" på denne chip i modsætning til tidligere, hvor denne ikke blev særlig varm.

Vi ser her også S-ATA stikkene og IDE RAID tilslutningerne.

Det næste vi skal kigge nærmere er bundkortets RAM sokler.



Bundkortet er som billedet viser udstyret med fire RAM sokler. Asus har i modsætning til MSI forstået logikken i at anvende farver til at indikere hvor man skal placere sine RAM, for at opnå Dual Channel på disse.

Som sædvanligt fristes jeg til at sige, skal vi da også kigge på CPU soklen og pladsen her omkring. Soklen i sig selv har jo ændret sig en del i takt med indførelsen af de nye chipsets.



Ikke så meget hokus pokus her, der er nogenlunde god plads rundt om soklen, så man kan installere forskellige mere eller mindre eksotiske køleløsninger. Dog kan man godt bekymres en smule over de små kondensatorer, som står meget tæt på soklen, og jeg kunne godt forestille mig at dem med f.eks. PolarFlo vandkølehoveder, vil få problemer. Det fik jeg 

Vi ser også at Asus har valgt at køre videre med en passiv køleprofil monteret på bundkortets "strømforsyningsdel.



I modsætning til deres meget roste P5AD2-E Premium kort, hvor denne profil er udført i kobber er den på dette kort "kun" i aluminium.

Den sidste ting, inden vi haster videre i testen, er bundkortets eksterne I/O Porte (I/O Back Panel)



Der er selvfølgelig 2x PS2 porte, en til mus og en til tastatur, 1x parallel port, diverse audio stik, 4x USB 2.0 porte, samt to RJ45 porte til 10/100/1000 netværk og slutteligt IEEE1394. Det lidt specielle ved dette kort, ses umiddelbart under parallel porten, hvor det eksterne S-ATA stik sidder placeret. Der er også SPDIF lyd ud og indgang på kortet, så man komme ikke til at mangle noget på det kort her.

Så er det vist nok med snak om selve kortet. Lad os få noget strøm på dyret og se hvad det indeholder!
DTU_XaVier
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-06-2005 10:49:30
Svar/Indlæg:
2786/120
"ingen tydlige fejl og mangler", når NB'en når 103'c under test??
Kan godt være mig der ikke er vant til varmen, men ville da personligt blive bange for min chip, hvis den nåede den temp.. :r
Ellers rigtig god test, viser da, at nVidia ved hvad de laver (Og H-T.dk for den sags skyld ;) )... Imponeret over det oc med den varme.. :p

mVH.
Toke :)



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-06-2005 10:53:18
Svar/Indlæg:
503/516
#1 Godt læst 🙂 Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at jeg tester med kompressor og vandkøling og derfor ikke har det airflow, som f.eks. en Intel Box køler vil kunne give ned over NB profilet. Hvis man konfronterer Asus med de 103 grader vil man blot få at vide, at kortet er designet til at køre med luftkøling....

Det skal dog ikke ses som en undskyldning, da andre producenter blot smider en aktiv køler med, og det burde Asus nok også have gjort, men det er ikke at betragte som an alvorlig fejl eller mangel, som jeg ser det. Desuden kørte kortet jo fint med de 103 grader ?:(

Mvh



Jesse
 
Superbruger
Tilføjet:
14-06-2005 16:13:50
Svar/Indlæg:
1373/34
Sikke dejligt varmt der pludselig er :00 :e

God test.



Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
14-06-2005 17:59:35
Svar/Indlæg:
14079/622
fino test :)

Det ser jo ud til at være et lækkert bræt, med ydelsen i top.. Men mon ikke en blæser på NB´en kunne forbedret det oc ?



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-06-2005 18:24:47
Svar/Indlæg:
503/516
#4 Nej det kunne det ikke. Kortet er testet både med og uden en 80mm blæser direkte på NB profilen og i begge tilfælde ville det ikke over 330FSB.

Mvh