Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: .
Produktet distribueres i DK af: .
Link til producentens website: .

Software og BIOS


Der medfølger en enkelt CD-ROM til kortet her. På den ligger alle de nødvendige drivere og enkelte små programmer. De medfølgende programmer er:

Software
Ai Booster



Et ganske udmærket program, som både giver et fint overblik over bundkortets indstillinger og muliggør overclocking inde fra Windows. Jeg er dog stadig mest til at overclocke fra BIOS og det viste sig da også, at det ikke altid var lige nemt at få Asus kortet til at modtage hvad jeg gerne ville have det til fra Ai Booster softwaren.


Øvrig software



Som billedet viser, er der udover Ai Booster lidt forskellig andet software med bl.a. Asus PC Probe, som viser forskellige temperaturer og blæseromdrejninger på bundkortet.





BIOS


I den efterfølgende billedserie viser jeg de vigtigste menuer fra kortets BIOS. Jeg vil ikke gå alle menuerne igennem slavisk, da der ikke er væsentlige forskelle på dette bundkort og så mange andre, i hvert fald ikke i BIOS.

Som det ses på billedet anvender Asus bundkortet stadig en AMI BIOS. Det er ikke ret mange jeg ser af den slags og det har da også været en smule besværligt at skulle vænne sig til den anderledes opbygning i forhold til Award BIOS'en som bl.a. Abit, MSI og gigabyte anvender.



Den første interessante menu vi kigger nærmere på er Advanced Menuen.



Det er herinde vi finder alle de spændende ting og vi starter ud med et kig på den menu der hedder JumperFree Configuration. En menu der kan sammenlignes med f.eks. Abits Softmenu.



Altså en decideret overclocker menu, som almindelige brugere egentlig ikke behøver anvende. Det er altså her man finder alle sine muligheder for at trimme bundkortet op til optimal hastighed og overclocking. Og som billedet viser, er første trin at vælge om man vil køre med Auto eller Manuelle indstillinger. Vi vælger selvfølgelig manuel. Her kan også vælges nogle forudsatte indstillinger fra Asus.

Næste menu i Advanced menuen er Frequency control.



Den første valgmulighed vi møder herinde er System Clock Mode.



Også en ny ting i forhold til hvad jeg tidligere har set på Asus bundkort. Her vælges om man vil køre med Auto, kun vil justere på FSB til CPU, eller kun på RAM eller på begge dele. Altså en slags "lås" om man vil.

Næste undermenu er Front Side Bus Hastigheden.



Den kan indstilles fra 100MHz og op til 400MHz. Og som testen senere vil vise er der meget god grund til at den går helt derop. Nu viser billedet ikke 100-400 men den firdoblede hastighed for netop den CPU vi har monteret, men kortet er altså i stand til at køre mellem 100-400MHz FSB.

Næste punkt er memory hastigheden.



Og i stil med det netop testede MSI P4N Diamond bundkort, så har Asus nForce4 bundkortet her også en slags flydende RAM divider. Man kan altså blot skrive hvilken hastighed man vil køre RAM med og så vælger kortet selv en divider der passer nogenlunde med den valgte hastighed. RAM hastigheden kan indstilles fra DDR2-400 og helt op til DDR2-1200.

Så tager vi fat på de, for den uprøvede, lidt mere risikable del af JumperFree menuen, nemlig tilførslen af ekstra spænding til RAM, chipset og Vtt spænding.



For RAM vedkommende er det altså muligt at tilføre op til 0,5 volt ekstra, ikke voldsomt imponerende men rigeligt til de fleste. Derudover er det kun muligt at tilføre 0,1 volt ekstra til Chipsettet og som en sidste lille ny ting, så i lighed med Abit Fatal1ty bundkortet ser vi også på Asus kortet muligheden for Vtt spænding, som bør ligge på ca. ¾ af Vcore spændingen.

Der er selvfølgelig også mulighed for at tilføre lidt ekstra spænding til CPUen. Og her har Asus lavet en lidt underlig finte.



De har indført en Vcore overvoltage funktion, som når den er enabled giver mulighed for yderligere 100mV spænding til processoren. Jeg har lidt svært ved at se det smarte i den, da de lige så godt kunne har lavet selve Vcore indstillingen det højere.

Vcore indstilligerne ses på næste billede.



Der er altså mulighed for at køre op til 1,7 volt til processoren plus de 100 ekstra mV, som den føromtalte menu giver mulighed for. Dette må vist siges at tilstrækkelig for de som kører med en CPU baseret på Prescott, men til den anvendte Gallatin var det vist kun lige nok.

På meget mystisk vis er mit billede af PCI Express menuen faldet bort, men denne kan altså indstilles til mellem 90 og 150 MHz og dermed også låses til de 100MHz standard. Og i modsætning til Asus's 925XE kort, så virker den på dette kort.

Så hopper vi et trin tilbage ud i Advanced menuen igen og kigger nærmere på CPU Configuration menuen.



Her vælges bl.a. multiplier på processoreren hvis man har mulighed for det og det er også her, der er mulighed for bl.a. at slå Thermal Throttling fra.

Den sidste menu er som altid Advanced Chipset menuen hvor vi finder mulighederne til at tune lidt på sine RAM.



Så er vi nået til vejs ende med alle de kedelige tal og specifikationer og nu skal vi se om det bundkort her virkelig kan præstere noget.
DTU_XaVier
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-06-2005 10:49:30
Svar/Indlæg:
2786/120
"ingen tydlige fejl og mangler", når NB'en når 103'c under test??
Kan godt være mig der ikke er vant til varmen, men ville da personligt blive bange for min chip, hvis den nåede den temp.. :r
Ellers rigtig god test, viser da, at nVidia ved hvad de laver (Og H-T.dk for den sags skyld ;) )... Imponeret over det oc med den varme.. :p

mVH.
Toke :)



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-06-2005 10:53:18
Svar/Indlæg:
503/516
#1 Godt læst 🙂 Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at jeg tester med kompressor og vandkøling og derfor ikke har det airflow, som f.eks. en Intel Box køler vil kunne give ned over NB profilet. Hvis man konfronterer Asus med de 103 grader vil man blot få at vide, at kortet er designet til at køre med luftkøling....

Det skal dog ikke ses som en undskyldning, da andre producenter blot smider en aktiv køler med, og det burde Asus nok også have gjort, men det er ikke at betragte som an alvorlig fejl eller mangel, som jeg ser det. Desuden kørte kortet jo fint med de 103 grader ?:(

Mvh



Jesse
 
Superbruger
Tilføjet:
14-06-2005 16:13:50
Svar/Indlæg:
1373/34
Sikke dejligt varmt der pludselig er :00 :e

God test.



Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
14-06-2005 17:59:35
Svar/Indlæg:
14079/622
fino test :)

Det ser jo ud til at være et lækkert bræt, med ydelsen i top.. Men mon ikke en blæser på NB´en kunne forbedret det oc ?



Lockheed
 
Elitebruger
Tilføjet:
14-06-2005 18:24:47
Svar/Indlæg:
503/516
#4 Nej det kunne det ikke. Kortet er testet både med og uden en 80mm blæser direkte på NB profilen og i begge tilfælde ville det ikke over 330FSB.

Mvh