Layout / Design
I dag kigger vi på et kort fra Gigabyte, som er udstyret med deres Windforce 3X køler. Flere af deres kølere bærer dette navn, men her har vi altså topmodellen. Ifølge Gigabyte kan den køle helt op til 450 watt uden at støje mere end 28.3 dB.
Ligesom Asus DirectCU kølere benytter Gigiabyte det de kalder direct heatpipe touch. Hvilket altså vil sige, at heatpipen direkte rører ved chippen. Det system forbedrer varmeoverførslen og benyttes også i mange processorkølere.
Lige over chippen sidder der en lille trekantet heatsink, der er skjult inde i den store heatsink. Denne teknologi kalder Gigabyte Triangle Cool. Ifølge dem øger den naturligvis kølerens effektivitet og nedsætter luft-turbulens og dermed støj. De 3 heatpipes fortsætter ud af Triangle Cooleren og går videre til den anden heatsink længere nede på kortet. Heatpipesene måler 8mm i tykkelsen, og der er i alt 3 styks til at flytte varmen.
Det hele køles af 3 blæsere på 60mm, som ifølge Gigabyte naturligvis er ultra stille og benytter sig af PWM for at holde støjen nede. Blæserne er udført i gennemsigtigt plastik med et metal / røg farvet finish.
Under kortets køler sidder der en heatsink til de 6 volt regulatorer, de bliver også kølet af blæserne på kortet og skulle gerne holde det hele koldt, når man giver den noget ekstra power. Modsat andre producenter påstår Gigabyte ikke, at deres køler er x-antal grader køligere end konkurrenternes. Men lad os kigge på temperature og støj.
På støjsiden er køleren, ikke overaskende, i den gode ende. I idle kan den ganske enkelt ikke høres, hvilket man forventer af moderne grafikkort. Når man afvikler spil, begynder den at støje en smule. Dog er det stadig en meget stille køler, og jeg har ingen problemer med at anbefale den.
Temperaturene er, ikke overraskende, ret lave, i idle bliver kortet kun 37 grader varmt, hvilket er meget fint. Ligeledes er den lave loadtemperatur på 59 grader rigtig imponerede. Ved at kigge på kølernes RPM, kan vi se årsagen til at kortet ikke er helt stille under load, de spinder nemlig ved1800 RPM.
Modsat andre 600-serie kort benytter GTX 660 Ti sig af en 6-pin og en 8-pin PCI-E adapter. Hvorfor Gigabyte mener dette kort har brug for mere strøm end et GTX 680 ved jeg ikke, men mon ikke der gemmer sig lidt overclock muligheder.
I fronten af kortet sidder 1 HDMI, 1 DisplayPort og 2 stk. DVI udgange. Dette giver rigeligt med muligheder, når skærmen skal sættes til, og man kan sætte 4 skærme til på en gang.