Test: HP Envy X2 Notebook

Bærbare d.  31. januar. 2013, skrevet af SDK 3 Kommentarer.  Vist: 11767 gange.

Korrekturlæser: Verdenshersker
Billed behandling: svedel77
Oversættelse: SDK

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 6699,00
Produkt udlånt af: Hewlett-Packard
DK distributør: Hewlett-Packard

Benchmark 

Siden HP Envy x2 er en blanding mellem en bærbar og en tablet, har jeg valgt at teste den både mod bærbare og tablets. 

Til sammenligning i tablet delen, har vi testresultater fra følgende produkter:

- Asus Transformer Infinity TF700T - 4.1.1
- Asus TF300TG (Tegra3) - 4.0.4
- Asus TF201 (Tegra3) . 4.0.3
- Samsung Galaxy SIII (Exynos QuadCore) 4.0.4
- Samsung Galaxy Tab 2 10.1 (Ti OMAP 4430 - dualcore) 4.0.4

SunSpider

 

I Sunspider gælder det om at have den laveste score, og HP Envy snupper den højeste plads på podiet med sin x86 processor.

HTML 5 

HTML 5 testen er lidt sværere at konkludere på. I 2 ud af 3 dicipliner klarer Envyen sig rigtig godt, men i draw testen er der ikke meget at komme efter. 

Desværre er der ingen spil eller andet vi kan sammenligne Windows 8 og Android med, jeg hopper derfor videre til næste del af testen. Her sammenligner vi med større bærbare computere og ultrabooks. 

Samsung Ultrabook 5-serien
CPU: Intel® Core™ i5-processor 2467M
Grafikkort: Intel® HD Graphics 3000
Ram: 4 GB DDR3 1333 MHz
Harddisk: 500 GB S-ATAII slim harddisk 5400rpm med 16GB SSD cache
 
ASUS Zenbook UX31E
CPU: Intel® Core™ i7 2677M Processor 1,8GHz
Grafikkort: Integreret Intel® HD Graphics 3000
Ram: 4GB DDR3 1333 MHz SDRAM
Harddisk: 128GB SSD ADATA XM11
 
Asus U46sv
CPU: Intel Core i5-2410M @2,3GHz
Grafikkort: NVIDIA GT 540m med 1 GB Ram
Ram: DDR3 1333MHz, DDR3 SO-DIMM 4GB
Harddisk: 500Gb , 7200rpm
 
Dell XPS
CPU: Intel Core i7-3517U processor 1,9Ghz
Grafikkort: NVIDIA GT 630m med 1 GB Ram
Ram: 8192 MB DDR3 SDRAM på 1333 MHz [1 x 8192]
Harddisk: 512 GB SSD

ASUS G53SX
CPUIntel Core i7-2630QM, 2GHz
Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 560M 2GB Ram (Det skal dog bemærkes at denne kun benytter en 128-bit ram bus)
Ram: DDR3 1333MHz, DDR3 SO-DIMM x 4 slot 16GB
Harddisk: 750GB Seagate, 7200RPM

MSI GT680R
CPU: Intel Core i7-2630QM, 2GHz
Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 460M 1.5GB Ram
Ram: DDR3 1333MHz, DDR3 SO-DIMM x 4 slot 16GB
Harddisk: 750GB+750GB RAID 0, 7200RPM

 
SiSoft Sandra 2012 Processor
 

Den lille Atom processor med 1.8 Ghz kan overhovedet ikke hamle op mod de større Intel Core i5-7 processorer. Den er over 3 gange langsommere end den lille i5 i Samsung bærbaren. Det er som sådan ikke en overraskelse, men beviser mere, at Envyen langt fra kan måle sig med en almindelig bærbar. 

SiSoft Sandra 2012 Harddisk

Så afsløres lidt af HPs hemmeligheder, fordi selvom Envy x2 er udstyret med en SSD, er det ikke samme type som den, der sidder i din stationnære eller Asus Zenbook. Resultatet er en søgetid, der er næsten ligeså god som Zenbooken, men en overførselshastighed, der ikke engang kan matche en gammeldags HDD som den i U46. På trods af dette starter HP'en op på ca. 20 sekunder. 

SuperPI 1M

Igen kigger vi lidt på hastigheden af den lille Atom CPU. Endnu engang kan vi konstatere, at den på ingen måde kan hamle op med en almindelig bærbar processor. Igen kan man ikke sige, at det er en overraskelse, Z2760 processoren er lavet specifikt til at have en lav TDP og ikke til performance. 

3DMark 2006

Jeg forsøgte mig med en del forskellige grafik benchmark programmer, den lille grafikchip i Z2760 processoren endte ofte med at crashe, eller nægte at starte programmet, men 3DMark 2006 ville den gerne færdiggøre, dog kvitterede den kun med 1-2 Fps, en fuldstændig uspilbar framerate. Det kan også tydeligt ses på grafen, hvor Envyen er langt væk fra selv den lille HD 3000 grafikchip i Samsung serie 5. 
Dette er på ingen måde en spille eller arbejdsmaskine, den lille 1.8Ghz Dual Core kan ikke æde sig igennem en masse udregninger på kort tid. Ligeledes kan den lille PowerVR SGX 545 grafikchip ikke spytte mange polygoner ud. Grafikchippen stammer fra mobiltelefoner/tablets og er næsten identisk med den, man finder i Appels i-produkter. Resultatet er, at de eneste spil man kan spille på Envyen, er fra Microsoft Store eller små flashbaserede internet spil. 

Test

Ergonomi, tastatur og touchpad

Envy x2 har en 11.6 tommer skærm. Dette er mere end de 10, vi er vant til fra iPad'en og Asus Transformer tablets. Størrelsen betyder, at Envyen er lidt klodset, når man sidder med den i sofaen, ligeledes er det svært at finde ud af, hvordan man skal holde den med en hånd. Tabletten er 27 cm bred og 19 cm høj, lidt mindre end et stykke A4 papir. Størrelsen gør det ligeledes svært at nå g og h tasterne, når man skal skrive, men efter et stykke tids brug, arbejder man sig udenom disse små problemer. 

Tastaturet er rigtig fint selvom tasterne ikke har en lang travel. Jeg synes, alle taster har en rigtig god størrelse, og man rammer ikke 2 på en gang. Det minder mest af alt om et HP Ultrabook tastatur. Min eneste anke med tastaturet på Envy x2 er, at man meget ofte får skrevet to bogstaver på en gang. Jeg bedte også en bekendt om at skrive lidt på keyboardet, han bandede og svovlede hele vejen igennem oplevelsen. De fleste ord manglede bogstaver eller havde alt for mange. Så din oplevelse med Envyens tastatur kommer nok an på skrivestil.
Touchpadden er i min optik knapt så god. Ja okay, den kan da pege og bruges til lidt surf/word. Men et par gange registrerede den ikke min finger, multitouchfunktionerne fungerer, men er sygeligt langsomme til eksempelvis at zoome i Internet explorer, dette kan muligvis skyldes den lille Atom CPU. I Windows modern UI fungerer multitouchfunktionerne fint og uden "hakkeri", men her bruger jeg alligevel touchskærmen til at bevæge mig rundt. Klikfuntionen på touchpadden er rigtig god. Den minder om Appels, således at man kan klikke næsten overalt for venstreklik og højre hjørne for højreklik. Ligeledes er 2 finger scroll funktionen omvendt ligesom på en Apple computer. 
 
På farten
 
Jeg er vant til at slæbe rundt på en 15.4 tommer gamerbærbar, der også kan bruges som håndvægt. HP Envy x2 er rigtig let at have med rundt sammenlignet med den. I toget kan man fint hive den lille x2 frem, og rode med lidt Youtube videoer eller spil fra storen. Men tastaturet er fuldstændig ubrugeligt i bus og tog. Skærmen kan kun tippes tilbage 125 grader, så hvis man sidder og skriver uden et bord, er man nød til at stikke tastaturet op i luften og ligge skærmen på skødet. Selv når jeg sidder ved et bord, kan skærmen ikke vippes langt nok tilbage, så man ender med at sidde lige lovlig krampagtigt og kigge nedaf. Om andre også vil have dette problem, skal jeg ikke kunne sige. 
 
Dockconnector og ladestik
 
 
Hele docking systemet er meget solidt, de store aluminium pinde holder tabletten fast til docken. Modsat Asus Transformer er der ikke en pil at styre efter, men det er intet problem at ramme docking hullerne. HP har indbygget nogle magneter i docken, således at den selv trækker sig ned og låser fast, det er smart og øger kvalitetsfornemmelsen. Om docking systemet kan holde adskillige år vil kun tiden vise. 
 
 
Ladestikket er desværre hjemmestrikket direkte fra HP, traditionen tro er det en eller anden 117 pins affære. Så modsat nogle andre tablets, kan man ikke bruge almindelig miniUSB til opladning. 
 
Lyd
Jeg har aldrig hørt en tablet eller mobiltelefon med god lyd og regner ikke med at støde på en lige foreløbigt. På trods af sine beats audio højtalere er HP Envy x2 ingen undtagelse. Jeg bruger hovedsagligt tablets til at surfe rundt på Youtube og se programmer. Ved almindelig tale er lyden tin agtig og det lyder som om personen sidder langt væk fra mig. Min mobiltelefon har en mere klar tale i de samme videoer ligeledes har en iPad. Ved musik giver højtalerne ikke overraskende op ved metal og rock, men klassisk musik klarer de faktisk ret godt. Ludvico Eunaudi anyone?
 
Skærm 
 
 
Skærmen er på 11.6 tommer og kommer til festen med en opløsning på 1366x768. Det er gennemsnittet for en alminelig tablet, men langt under opløsningerne vi har set på de nye iPads, Samsung og Asus tablets. Skærmteknologien er IPS, hvilket betyder, at farverne er rigtig gode, ydermere betyder det, at betragtningsvinklen er virkelig god. Lige meget hvordan, man holder den, bliver farvene ikke dårligere eller skærmen mørk. 
Men den lave opløsning kan ses, specielt sammenlignet med en Transformer Infinity og iPad 3. Det er ikke så slemt, når man sidder og skriver i Word med tastaturet. Men når man sidder i sofaen og surfer rundt på nettet, kan man se den lavere pixeltæthed. Personligt kunne jeg fint leve med denne lavere opløsning, men en Full HD skærm ville have pyntet og hvis man er fan af æblet med retina skærm, skal man nok kigge andetsteds. 
 
Batteritid
Jeg testede batteritid ved at holde Envyen kørende en hel dag, enten ved internet browsing, word eller Youtube film. Testen med dock, foretog jeg ved at loope en film natten over og benytte det restende batteri på at skrive artiklen. Lysstyrken på skærmen var standard 40%, den justerer sig selv alt efter hvor meget lys, der er i rummet. 
 
Tablet: 6 timer 35 minutter
Tablet med dock: 12 timer 20 minutter
 
Som en lille sidenote kan jeg oplyse om, at det tager ca. 3 timer at lade tabletten op igen. 
 
Varme og støj
Envy x2 blev på intet tidspunkt i testen mere end håndlun og kun i øverste højre hjørne, hvor jeg formoder chippen befinder sig. Envyen er passivt kølet, der er ikke brug for nogen blæser eller huller i kabinettet. Der kommer heller ingen støj fra harddisk eller andet, ganske som man ville vente af en tablet. 
 
You are holding it wrong
I min test af Envy x2 lagde jeg også mærke til, når man holder tabletten i nederste højre hjørne, hvilket for mig er den mest naturlige måde at holde den på, faldt den trådløse forbindelse fra 4 pinde til 2. Det havde ikke umiddelbart nogen effekt på hastigheden i mit hus, men hvis du ofte sidder steder med dårligt trådløst netværk, kan dette måske være et problem. Eller måske holder jeg tabletten forkert, i hvilket tilfælde jeg beklager meget. HP's topchef er velkommen til at sende en bumper til eventulle købere for at løse problemet. 
 
 
Afsluttende ord 
Min tid med Envy x2 har bestemt fået mig hooked på ideen om en Windows 8 convertible. Måden hvorpå den kan erstatte en tablet og almindelig bærbar, synes jeg, er meget imponerende. Skærmen på de 11.6 tommer er passende som lille bærbar og stor tablet. Men Envyen er bestemt ikke uden fejl, min primære anke er, at skærmen ikke kan vippe langt nok tilbage. Ligeledes er den lille Atom processor for langsom til meget andet end surf i metro/modern UI og lidt Word arbejde. Den bliver hurtigt sløv med nok flash reklamer på en hjemmeside og tillader ikke engang "små" spil som Warcraft 3, dog klarer den fint Full HD video, som man kan se på Youtube billedet under. 
 
 
Dette er den første generation Windows 8 tablets og intet er perfekt første gang, men langt hen af vejen kan Envyen følge med iPad og Android tabs. Envyen er ikke ligeså hurtig og intuitiv (for at bruge et moderne ord) at bruge som sine konkurrenter, men Windows 8 fungerer virkelig godt med en touchskærm. Hvis du er blevet interesseret i en Hybrid pc, og også vil bruge den til andet end surf og Word, så vil jeg anbefale at vente på de større modeller med i3-5-7 processorer med mere power. Eller endnu bedre at vente på Haswell og den annoncerede 10 Watt i-core processor. 
Microsoft mener at disse computere er fremtiden og jeg er ved at være overbevist. Med lidt polering kan brugeroplevelsen nok også nå konkurrenterne og så kan jeg virkelig ikke se nogen grund til at købe en iOS/Android enhed. 
 
konlinedk
 
Nørd
Tilføjet:
31-01-2013 09:11:20
Svar/Indlæg:
46/6
Et rimeligt okay review. Der er dog plads til forbedring! Jeg så gerne at forfatteren ikke kritiserede produktet på baggrund af det indbyggede OS (Windows 8), det får resten af reviewet til at virke mindre seriøst (Se side 4/6). På side 5 bliver der åbenbart lidt forvirring om processorens arkitektur.
Dog er det værste efter min mening at forfatteren fuldstændig fejler med benchmark sammen ligningerne. Jeg syntes det er fint at sammenligne med både tablets, smartphones, ultrabooks og laptops. Dog bør man tage alle produkterne med til alle testene. Og ikke bare lige hvad forfatteren kan finde i arkivet. Hvis jeg skal læse et reviewet, så jeg gerne en seriøs sammenligning, det er fint at envy x2 notebook ikke kan spille spil, men jeg så gerne den samme test på alle produkterne medtaget i testen.

Jeg beklager hvis det lyder som trolling, men stram op!


SDK
 
Redaktør
Tilføjet:
31-01-2013 10:37:32
Svar/Indlæg:
573/108
Snakker du om min lille joke omkring at Windows går i stå engang imellem?

Jeg har ikke tid til at læse artiklen igennem før jeg kommer hjem, men beklager da hvis der har sneget sig en fejl ind omkring arkitekturen. Skriv gerne hvor den er så jeg kan rette den efter arbejde.

Da produkterne sendes tilbage til producenten efter testen, er det ikke altid muligt at have alle produkterne med i alle tests. Jeg så skam også gerne at det var sådan.


Svaret blev redigeret 1 gang, sidst af SDK d. 31-01-2013 16:52:58.


Heratic
 
Superbruger
Tilføjet:
04-02-2013 15:06:59
Svar/Indlæg:
4/2
Syntes det var et ganske fornuftigt review, de gode/dårlige detaljer omkring Envy X2 kan jeg tilfulde tilskrive mig!

- Men som du også selv skrive, det er en af de første af sin slags, så der skal nok komme forbedringer :)

Dog er det mig ubegribeligt at de kan tage den højre pris for den :( (dette er udelukkende min mening, så lad mig have den i fred) :D