Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.Sapphiretech.com
Produktet distribueres i DK af: www.shg.dk
Link til producentens website: http://www.sapphiretech.com

Sidste bemærkning


Som det fremgår af ovenstående, samt min kommentar i afsnittet vedr. kortet, vil jeg lige her på falderebet komme med en endelig bemærkning. Er ærlig talt lidt irriteret over, at et kort til næsten kr. 4.000,- ikke performer markant bedre end et kort der koster i omegnen af kr. 3.000,- fra tilsvarende samme chipproducent. Derfor satte jeg mig for, at køre en lille "sidetest". Af personlige årsager. Håber alligevel at I, som forbrugere, kan 'læse' min test som den er ment, og dermed selv konkludere ud over det jeg når frem til her.

I sagens enkelthed går det ud på at "jorde" det her testkort. Ikke med skruetrækker eller hammer, men ved at overclocke det kr. 1.000,- billigere kort, og se om ikke det kan opnå samme ydelse.

Kom på idéen allerede tidligt i forløbet. Ved godt vi her på Hardware-test normalt overclocker testhardware, men for en gangs skyld vil jeg gerne lige eftervise, om man nu også kan nøjes med: "Det overclock gav ikke særlig meget" og måske supplere det med. Det kan gøres billigere.

Hermed ment. Jeg overclockede PowerColor kortet (X800XT) og ville se hvad det ydede i forhold til det pågældende testkort. Mens jeg har testet, har jeg testet i lidt flere applikationer, i og med, at kortene ligger så pokkers tæt på hinanden. Derfor vil jeg gerne understrege, at selvom X850XT PE'eret kun yder marginalt bedre. Så yder det bedre, og det er ikke et produkt af en tilfældig score. Det giver naturligvis en meget tidskrævende testdel, men håber at resultaterne bærer lønnen i sig selv :00 ;)

Jeg har testet begge Radeon kort, overclocket i 3Dmark03, 3Dmark 05, 'Far Cry' og 'Doom 3'. Og i samtlige opløsninger. For at se om og hvor et givent overclock giver mest.

X800XT kortet kører standard: Core/mem@500/500 MHz
Dette blev overclocket til: Core/mem@548/590 MHz

X850XT PE kortet kører standard: Core/mem@540/590 MHz
Dette blev overclocket til: Core/mem@579/636 MHz

Det giver nok ikke særlig meget mening, at teste de to kort imod hinanden clockede, og jo måske. I et system som dette, vil det netop kunne påvise, om man vil:
1: Vinde noget ved at købe sådan et kort.
2: Overhovedet vinde noget ved at overclocke.

Det giver 32 testresultater fordelt på 8 tests. To forskellige opløsninger og to forskellige grader af detalje (AA og AF).



3Dmark03



3Dmark 05



Far Cry - Regulator



Doom III - demo1


Og hvad kan vi så konkludere ud fra det? I 7 ud af 16 tests, ligger X800XT OC'et foran et ikke OC'et X850XT PE. I to af dem overgår det faktisk det overclockede X850XT PE, men glæden er kort, for det er kun med en enkelt FPS.

Det overclockede X850XT PE, vinder mest ved overclock i 1600x1200x32 med 4xAA og 8x AF. Ikke specielt overraskende. Men det svinger mellem 0,0 % til 14,3 %. De 14,3 % er i 'Doom 3', hvor det er en forøgelse på hele, hold da op, 5 FPS ;)

Modsat, så vinder X800XT'eret ved overclock mellem 1,2 % til 24,2 %. De 24,2 % er ligeledes i 'Doom 3', med en forøgelse på hele 8 FPS i 1600x1200x32 og 4xAA 8xAF.

Overordnet om testresultaterne kan siges, at:
1: Det kan stort set ikke betale sig at overclocke. Det det gælder hverken X800XT eller X850XT PE.
2: Det kan faktisk ikke betale sig at give næsten kr. 1.000,- for en forøgelse der er størst ved overclock.

Min 'pointe' med denne lille sidetest var at påvise, at det ikke kan betale sig at købe Sapphires X850XT PE, hvis man har øjnene på et kort der ligger i ydelsesperiferien af et std. X800XT. Hvilket bringer mig frem til konklusionen.