Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.studiedata.dk
Produktet distribueres i DK af: www.stuidedata.dk
Link til producentens website: www.galaxytech.com

Grafikkortet


Hvad kortet manglede i bundle, har det i udseendet og kvalitet. Kortet er tungt, og tyder på rene kobber-profiler på både ram og processor. Køleren til processoren består af en kraftig kobberbund, med derpå loddet kobber-plade der er bølget omkring blæseren. En meget effektiv løsning der er set hos bl.a. MSI og tidligere Hercules. Køleripperne på rammene er i modsætning til processoren lavet i et stykke. Selve bunden hvor rammene er limet fast til er meget tyk, og bygget til at optage og overføre varme hurtigt. Noget andet spændende man ser, er at Galaxy overhovedet ikke har holdt sig til referencedesignet hvad angår print. I dag er det efterhånden en sjældenhed, at nogle producenter prøver at lave et nyt design, da det både koster penge, og kan være meget tidskrævende. At Galaxy har valgt et nyt design hilser vi meget velkommen, men det er selvfølgeligt ikke uden konsekvenser. Men positivt er det, at Galaxy har formået at lave et endnu kortere grafikkort end et normalt 6600GT



Bagsiden af kortet er væsentlig mere kedelig end forsiden, og fuldstædig tom for komponenter, men ser at der er mulighed for en VIVO-chip, men denne er ikke monteret.

Blæseren er af Aksial-typen og på kun 40mm. Det er altså mindre end den 50mm der sidder i referencekøleren. Hvis blæseren her ikke er af god kvalitet, kan det uheldigvis give sig til udtryk med endnu mere støj end et normalt Geforce6600GT.



Jeg kan desværre ikke tjekke hvilket ram der ligger under ramsinksne. Det er med 100% samsung PGA, men om det er 2.0ns(500Mhz) eller 1.6ns(625Mhz) ved jeg ikke. Og er i mange tilfælde ligegyldigt jo mindre man ekstrem-clocker. Vi har flere gange set at hurtige-ram ikke nødvendigvis er det samme som gode overclocks.



Tilgengæld kiggede jeg lige under køleprofilet. Ikke så meget for at se chippen, men for at se hvor de ledere fra jumperen med dual-bios gik hen. Men da jeg fjernede køleren så jeg, at Galaxy havde oversmurt chippen med kølepasta, således at det sad alle de steder hvor det ikke burde. Så stor en mængde kølepasta kan faktisk isolerer varmen frem for at overfører den. Nå til det primære formål, jeg opdagede to små identiske chips inden under, der muligvis indeholder hver sin bios.




Kortet er som tidligere nævnt Galaxy's eget design. Det er tydeligt at se, da kortet er en tand kortere end et normalt 6600GT. Samtidig ser vi, at Galaxy har lagt en såkaldt buzzer-alarm på i stil med den der er på Geforce6800-serien. Den skriger højlydt hvis temperaturen overstiger 70grader. Det er meget let at finde ud af. bare stop blæseren. En ganske god idé, der godt kan gå hen og blive generende. Galaxy har dog været så venlige at sætte en jumber på grafikkortet, der slår den fra, hvis man fjerner den, og tak for det.
Et normalt 6600GT til PCI-express har både huller til kølere som et Geforce6800, men også som et gammelt Geforce4, dette giver mulighed for at bruge mange andre køle-løsninger end lige nVidia's egen, og her har Galaxy kun valgt at bruge den gamle hul-standard fra Geforce4. lidt ærgerligt, da vi især er begyndt at se vandkøling der bruger 4huls-løsningen, hvilket gør det lettere at monterer køleren korrekt.




Det mest hyppede ved dette kort er dets dual-bios. Trods en snak med en galaxy-mand og en ret udførlig beskrivelse på galaxy's hjemmeside har jeg stadig lidt svært ved at forstå idéen bag det. Men ifølge Galaxy er dette kort lavet til ét formål overclocking. Hvis bios bliver ødelagt under sådan et forsøg, eller man har flashet med en forkert bios, kan man enten bruge jumperen, eller den medfølgende bracket til at skifte til bios2. Herefter er der så mulighed for at flashe bios1 tilbage, eller med en helt anden optimeret bios. Jeg har personligt aldrig oplevet at min bios blev ødelagt ved overclocking, og jeg har faktisk heller aldrig fejl-flashet mit grafikkort. Og skulle det ske, kan man bare skrive kommandoerne i dos uden skærm(de er til at finde på internettet), eller ved hjælp af at andet gammelt og forældet PCI-grafikkort. Men simpelt er det, men vist mere beregnet på den dovne førstegangs flasher/overclocker end til noget reelt og spændende formål. Jeg synes ikke det giver mere sikkerhed, det gør det blot en tand lettere. Derudover er bios2 ikke beregnet til brug, og er udelukkende en back-up-bios til at genoprette den anden bios1. Jeg forsøgte at lege lidt med det, og det fungerer som det er skrevet. Ved hjælp af et flash-program smækkede jeg en bios fra et 5900XT ind, hvilket crashede kortet totalt. Skiftede til Bios-2 og flashede uden problemer "den bios som jeg havde taget back-up af" tilbage igen. Det kræver selvfølgeligt at man har lidt styr på hvordan man flasher en bios, og jeg vil generelt ikke råde folk til at lege med den slags, for rigtigt meget kan gå galt.



Der er tre udgange som henholdsvis er til et DVI-i, et VGA-D-sub og S-video-4pins.
DVI-i er et kombineret digitalt og analogt stik, hvor der kan bruges de medfølgende adaptere fra DVI-i til VGA, således at man kan bruge op til to skærme med VGA-stik.
Derudover er der et 4pin S-video-stik som jeg har udspecificeret mere grundigt i TV-out-delen.



Kortet har som tidligere nævnt ikke fået monteret en VIVO-chip. Lidt trist, da dette er et 6600GT i den dyre klasse. VIVO-chippen giver mulighed for TV-in udover TV-out eog er perfekt hvis man ønsker at tage back-up af sine gamle VHS-bånd eller ønsker at overfører video fra kameraet.